Argentina

Glacera Viedma

Viedma (4)La glacera Viedma acaba al llac homònim i forma part del Camp de Gel Patagònic Sud; per la part argentina, està al Parque Nacional de los Glaciares, com el Perito Moreno, a la província de Santa Cruz i per la part xilena al Parque Nacional Bernando O’Higgins, de la regió de Magallanes. Té una longitud de 70 km, essent, conjuntament amb el Upsala, un dels més grans del parc. El seu front té 2,5 km d’ample i té uns 50 metres d’altura sobre el nivell del llac. El parc va ser declarat per la UNESCO “Patrimoni de la Humanitat” el 1981 per ser un dels camps de gel més grans del món després de l’Antàrtida i Groenlandia i està format per 13 grans glaceres i unes 190 de menors, de menys de 3 kilòmetres quadrats. Com a resultat del desgel s’hi han format dos dels llacs més grans d’Argentina el Lago Argentino i el Lago Viedma.

Viedma (6)Una glacera es forma per l’acumulació i compactació de la neu, és a dir, per la solidificació de la neu que cau cada temporada i que no té temps de fondre, com a mínim ha de tenir neu de fa dos anys. El pes de l’acumulació de la neu, comprimeix la neu de l’any anterior i com més profunda més compactació té fins que es transforma amb gel. Dins del gel també hi ha aire, aigua i roques. Precisament la concentració d’oxigen a l’aire és el que li dóna els tons de colors blaus, com més oxigen, més blanc, com l’escuma del mar.

Al fondre els gels i retrocedir les glaceres, queden al descobert valls excavades per l’erosió de la glacera i queden ocupades per sediments, com els voltants del llac Fanano, de Tolhuin, o el llac Roca, al Parque Nacional Tierra del Fuego.

Viedma (3)El llac Viedma, d’origen glacial, va ser descobert el 1782 per Antonio de Viedma i té una superfície de 1088 km² amb 80 km de llarg i 15 km d’ample, de mitjana. Les seves aigües semblen brutes però en realitat són els sediments de la glacera Viedma. Com que la temperatura de la glacera està per damunt dels 0ºC, sempre està en continu desgel i sempre alimenta al llac.

La porta d’entrada de la glacera és des de El Chaltén però també s’hi pot arribar, en excursions organitzades d’un dia des de El Calafate. Hi ha tres excursions, que totes comencen a la Badia Túnel, en relació amb la glacera Viedma, una és la de navegar pel llac sense baixar del vaixell, l’altra és el trekking per la glacera i l’última és la de fer escalada. La pregunta del milió és què faig, el trekking pel Perito Moreno, el del Viedma, la navegació pel llac o la del Upsala? Per mi, si es té temps, el millor és fer el trekking pel Viedma i anar a les passarel·les del Perito. Si només es té temps de fer una cosa, feu el Viedmatrekking pel Perito. Per què si es té temps de fer les dues, recomano el trekking pel Viedma i si no es té temps, dic de fer el del Perito? Doncs perquè comparant només trekkings, el del Perito és més bonic, el Perito és una glacera més “neta” i la sensació és genial, en canvi el Viedma sembla que es camina per una muntanya amb gel, perquè és més “brut”. Però si es té temps, el Perito des de les passarel·les es veu bé, és sensacional i econòmicament és assequible, ja que es pot fer per lliure i el trekking del Viedma és més llarg i ja inclou la navegació i en canvi la navegació sola pel llac Viedma és força cutre. La del Upsala no l’he fet, però suposo que tampoc és gaire espectacular veure el gel a distància.

Viedma (5)Pel cas del trekking pel Viedma, la primera part es camina sobre roca però no és una roca qualsevol, és una roca esculpida per la mateixa glacera, ja que anys enrera, s’hi recolzava la glacera que al retirar-se la va anar erosionant. Després es camina per la glacera, amb els grampons i sempre seguint el guia. El Viedma naix entre muntanyes i entre nevada i nevada acumula pedres al seu interior que són les que ajuden a erosionar la roca de sota i les que li donen aquesta sensació de gel brut. La glacera es fa cada vegada més estreta fins a arribar al llac on hi té submergit 200m. La part guiri arriba al final, com al Perito, però en lloc del whisky aquí et toca el Tía María versió cremós.

Categories: Argentina

Tagged as: , , , ,

Deixa un comentari