Buenos Aires

Palermo Chico

Palermo Chico o Barrio Parque o pels més nostàlgics Barrio Grand Bourg és d’aquells barris no barris de Capital, és a dir zones dins d’un barri que la gent coneix amb un altre nom. En aquest cas, aquesta zona delimitada, més o menys per l’avinguda Libertador entre Tagle i Cavia i les vies del tren, forma part del barri Palermo.

Plaza BélgicaSe l’anomena Barrio Parque per la gran quantitat de parcs i places que hi ha. De fet, aquest indret va ser dissenyat pel paissatgista Charles Thays el 1912 qui va pensar una zona on s’aprofités la vegetació autòctona. Els habitants de tan notable barri foren les classes benestants que ben aviat s’hi van construir grans palaus, a l’estil europeu, gràcies a la fortuna aconseguida per l’economia agroexportadora del país.

També avui segueix essent una de les zones més cares i chetes de Capital. Les botigues que hi trobem, moltes d’elles de cotxes d’alta classe, els restaurants i els edificis construïts a mitjans de 1940 en són una mostra. Avui en dia, la gran majoria de les personalitats importants o famoses del país viuen o hi tenen una casa.

Molts d’aquells palaus, avui són ambaixades com la d’Uruguai, Xile, Corea del Sud, Itàlia, Suècia, Albània, Canadà, Grècia, etc. però la que més destaca és la d’Espanya, imperdible el palau i la quantitat de terreny que ocupa la “Madre Patria” al costat de la plaça Bèlgica. Un altre palau que destaca a la zona és el Errázuriz-Alvear actual Museo Nacional de Arte Decorativo i que avui és un dels pocs que es pot visitar per dins. De fet, la visita al museu és totalment recomanable, ja que la família Errázuriz-Alvear, quan van deixar la casa, ho van fer amb tota la decoració i els mobles dins, per tant avui, visitant el museu també visitem un palau habitat de principis de 1920.

Plaza Alemania_Fuente Riqueza Agropecuaria ArgentinaLes places que ens podem trobar per Palermo Chico són la Plaza Alemania, la Plaza República de Chile i la Plaza República de Perú. A la primera hi podem contemplar la Fuente Riqueza Agropecuaria Argentina que la col·lectivitat alemanya va donar a l’Argentina com a celebració del Centenerio de la Revolución de 1910. Les seves figures representen l’agricultura i la ramaderia els dos reclams d’Argentina a Europa per tal d’atreure immigrats a partir de la dècada de 1880. La font, obra de Gustav Adolf Bredow, té 25 metres de llarg i és de marbre de Carrara i bronze i està decorada amb els escuts dels estats alemanys. Evidentment la plaça també va ser dissenyada per Charles Thais i es va inaugurar el 1904. L’altre regal que feu Alemanya a Argentina fou 100 anys més tard, per commemorar el Bicentario i és el tauler d’escacs de 3,2 m2.

La Plaza República de Chile està ubicada davant del Museo Nacional de Arte Decorativo. La plaça està decorada amb escultures de personatges importants pel país veí i de la història de les dues nacions com el racó dedicat als col·laboradors de San Martín, heroi de la independència, com per exemple el Mariscal Ramón Castilla, Alejandro Aguado, Juan Martín de Pueyrredòn, el Gereral Las Heras, el General Arenales i el sempre fidel Juan Martín de Güemes. També hi ha l’estàtua de Nuestra Señora del Carmen de Cuyo la patrona de l’exèrcit dels Andes, aquell amb qui San Martín aconseguí la gesta de la independència de Xile. L’altre personatge històric que no podia faltar en una plaça de Xile és Bernando O’Higgins qui ocupa l’escultura eqüestre principal i qui fou, juntament amb San Martín qui va aconseguir l’independència de Xile. També hi ha el monument El Arquero de San Sebastiàn obra de l’argentí Alberto Lagos.

La plaza República del Perú, inaugurada el 1972, va ser dissenyada pel paisatgista Roberto Burle Marx i té a l’inca Garcilaso de la Vega com el seu personatge principal. També hi ha bust del militar Francisco Bolognesi Cervantes, José Abelardo Quiñones i Miguel María Grau Serminario. També hi ha el de Fernando Belaunde Terry i el de Víctor Raúl Haya de la Torre.

Plaza Grand BourgUn altre racó que crida l’atenció és el Instituto Sanmartiniano, del que ja en vam parlar al post de la Ruta Sanmartiniana, a la Plaza Gran Bourg, fundat el 1933 i que és una rèplica a escala 3:1 de la casa que tenia San Martín a Grand Bourg, França. Davant de la casa hi ha els busts de José de San Martín, de la seva dona Remedios de Escalada i de la seva filla, Mercedes de San Martín de Balcarce i pels voltants escultures que representen a un aviador, un marí, un soldat d’infanteria i un granadero, el cos militar que va crear el llibertador per lluitar contra la Corona Espanyola. La plaça Grand Bourg està presidida per un monument anomenat El abuelo Inmortal, obra de Angel Ibarra García.

A part de recorre la zona per veure l'”altra Capital”, a la zona hi ha molts museus, de fet, es coneix la zona com la Milla de los Museos, així hi podem trobar el MALBA, el museu d’art llatinoamericà; el Museo de Arte Popular José Hernández; el ja nomenat de disseny i gairebé al costat, el Museo del Automóvil Club Argentino. També per la zona hi ha el Museo Evita.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s