Buenos Aires

Balvanera amb temps

Balvanera amb temps només és recomanable si es té temps i sobretot ganes. Balvanera és un barri que sembla poc atractiu de la ciutat però principalment es deu a què no està gaire cuidat, és un barri una mica brut, gris i on és fàcil que us robin el mòbil. Al post de Balvanera vam parlar dels punts més destacats del barri, com per exemple la zona del Abasto i el Palacio de las Aguas i també ja vam comentar que segons per quina zona, principalment, per Once i per la Plaza Miserere, s’hi ha d’anar amb la motxilla al davant i sense res de valor. Alguns dels punts que presentem avui és recomanable fer-los sense la càmera bona, amb el mòbil ben guardat i amb la càmera petita lligada a la mà. No us espenteu, però val més prevenir que curar.

Balvanera_Iglesia Mater Pietatis_Interior CúpulaTambé dic que s’ha de tenir temps i ganes, ganes de caminar, ja que els altres punts per descobrir estan una mica allunyats entre ells però tot passejant es descobreixen racons tan sorprenents com l’illa que ocupa el col·legi San José a Juan Domingo Perón, Azcuénaga, Mitre i Larrea. L’edifici, des del carrer Perón sembla un castell i sobre Azcuénaga hi destaca la marquesina de ferro que dóna accés a l’impressionant edifici. L’edifici va ser declarat Monumento Histórico Nacional i és que a la institució educativa de los Padres del Sagrado Corazón de Jesús de Bétharram hi van estudiar personalitats importants per la història d’Argentina com el president Hipólito Yrigoyen, el senador Ricardo Balbín, el fundador de YPF Enrique Masconi i el famós hitoriador Félix Luna, entre altres. Els bayoneses, nom amb el qual es coneix popularment a la congregació francesa fundadora del col·legi van adquirir els terrenys actuals el 1859 i dos anys més tard ja tenien l’edifici en condicions per donar classes. A la torre de l’edifici hi ha el primer observatori astronòmic de la ciutat.

Balvanera_Mercado Ciudad de Buenos AiresL’escola comparteix illa amb l’església de Nuestra Senyora de Balvanera. Aquesta església és més famosa pel Sant Expedito, el sant de les causes justes i urgents, que per la Verge Valvanera, originària d’Espanya, de La Rioja.

Un altre racó sorprenent del barri és passejar per l’avinguda Rivadavia, ja que el seu tram per Balvanera és dels més macos de l’avinguda. Aquest tram és conegut com de l’art nouveau de la ciutat, ja que hi ha per exemple la Confiteria el Molino o l’Hotel Garay, obra de Icilio Chiocci que data de 1909, també hi trobem la Casa de los Pavos Reales d’estil eclèctic i de l’arquitecte Virginio Colombo. Un altre edifici que ens cridarà l’atenció és l’edifici Los Atlantes de Mario Palanti. No ens podem oblidar de la seva intersecció amb Ayacucho on si aixequem el cap, veurem una cúpula vidriada d’estil modernista i una frase que ens sorprendrà “No hi ha somnis impossibles“ i si vinguéssim en l’altre sentit de Rivadavia, a l’altre costat d’aquesta magnífica cúpula hi veuríem una reixa semblant a la de Gaudí del Parc de Pedrables i és que l’arquitecte de l’edifici, l’enginyer Eduardo Rodríguez Ortega va voler homenatjar al més conegut dels arquitectes catalans. Al costat d’aquesta casa hi ha la Confiteria Montseny i al costat Casa de los Lirios, del mateix Rodríguez Ortega.

Balvanera_Av.BelgranoLes altres dues avingudes que creuen verticalment Balvanera són Corrientes i Belgrano. A la primera hi destaquem l’espectacular cúpula de la casa que fa cantonada amb Pueyrredón. La casa data de 1908 i és d’estil academicista construït per la Caja Internacional Mutual de Pensiones, els arquitectes foren Jacques Dunant i Gastón Mallet. Per avinguda Belgrano ens cridarà l’atenció l’edifici del Centro Gallego, a la intersecció amb Uriburu, en diagonal amb una de les parròquies més boniques de Buenos Aires, Santa Rosa de Lima, de la que n’hem parlat al post “Alguns arquitectes que ens han de sonar“. Una mica més enllà, a la cuadra de 3200 també ens sorprendrà una casa que generalment passa desapercebuda, la que podem veure a la foto, l’antic edifici de l’Hostipital de los Españoles.

L’església Mater Pietatis, també es troba a Balvanera té interior força bonic i l’altra església que destaca és la jesuïta del Salvador sobre Callao, gairebé amb Tucumán, al costat de l’escola Domingo Faustino Sarmiento Nº 9 que té a la façana una rèplica de l’estàtua de la Llibertat de New York.

Si ens agrada mirar l’arquitectura, no ens podem perdre la Casa Calise, un edifici de lloguer de 1911, a Hipólito Yrigoyen al 2570, de l’arquitecte Virginio Colombo on a la seva façana s’hi poden comptar 12 caps de dones, 10 àngels i 13 figures femenines.

Balvanera_Plaza Primero de MayoSi busquem art de carrer, hi ha dos llocs, no gaire recomanables per passar-hi amb la càmara a la mà, que són els ponts de les vies del tren que uneixen l’avinguda Rivadavia amb Bartolomé Mitre per Jean Jaures i Anchorena.

La Plaza Primero de Mayo també té el seu punt passar-hi més que res perquè antigament s’hi enterraven aquelles persones no catòliques. A la plaça hi podem veure el monument Al Trabajo de l’escultor Ernesto Soto Avedaño i aprop d’ella hi ha el reciclat edifici Mercado Ciudad de Buenos Aires i la Ferreteria “Catalana”.

Rellegint el post, és més bonic el que us presentem a Balvanera amb temps que el que us vam motrar a Balvanera, però com hem dit al principi, s’ha de tenir ganes de caminar.

Més fotos de Balvanera

Batman

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s