Argentina

El Chaltén

El Chaltén_CartellEl Chaltén és el poble del Parque Nacional Los Glaciares i ho diem literalment, ja que està dins del parc. El Chaltén està a la provincià de Santa Cruz i deu el seu nom a la muntanya que avui coneixem com Fitz Roy, i que els aoniken anomenaven Chaltén, que significa, muntanya que fumeja. El poble va naixer, el 1985, amb l’objectiu de poblar el límit amb Chile i avui ja és un dels pobles més turístics del país, tot i que encara manté un cert encant de poble bohemi. El Chaltén té de marc de fons la muntanya Fitz Roy de 3.405 metres d’altitud i el pic Torre de 3.120 m. A la base de tots dos s’hi pot arribar per camins totalment habilitats i molt ben mantinguts pels guardaboscos del parc nacional.

L’última tribu que va poblar la zona van ser els Tehuelches, uns nòmades que migraven per l’estepa entre la costa i la serralada caçant guanacos i altres animals.

El Chaltén_MotxillaEl Chaltén està situat en una localització espectacular, ja que té ben a prop el Camp de Gel Patagònic el que li ofereix grans rutes de trekking amb precioses vistes panoràmiques. Ben bé, val la pena quedar-s’hi tres o quatre dies. Per aquest motiu es coneix com la Capital del Trekking d’Argentina i és que des del mateix poble surten unes sis rutes per caminar que anirem presentant entre aquest i els posteriors posts com la de la La Laguna de los Tres que ens porta al famós Fitz Roy, la de la Lagunta Torre i la de Loma del Pliegue Tumbado. També és un lloc elegit pels escaladors i punt de partida de l’excursió a la glacera Viedma. Un detall, per entrar al parc no s’ha de pagar.

Una de les rutes més fàcils i tranquil·les és la del Mirador Los Cóndores y Las Águilas. Aquesta ruta comença des de l’oficina del parc natural que es troba als afores del poble. El camí està perfectament senyalitzat i hi ha panells interpretatius sobre els còndors. El desnivell és d’uns 100 metres i en mitja hora es pot fer fins al mirador de les àguiles. El primer tram et porta al mirador dels còndors, els quals planegen per la zona. Després hi ha un altre camí que pota al mirador Las Águilas des d’on tindrem una vista totalment diferent.

El Chaltén_Chorillo del SaltoL’altre camí tranquil, que es pot fer el mateix dia d’arribar al poble, és el Chorrilo del Salto, un camí molt senzill, sense desnivell i amb 15 minuts d’anada i uns altres 15 de tornada. Per anar-hi s’ha de creuar el poble per l’avinguda San Martin i a partir d’allí hi ha dos camins a seguir, seguint la ruta que ens portaria al Lago del Desierto i que voreja el riu De las Vueltas o pel camí interior que comença al costat del que porta al Fitz Roy. El tema és que aquest no està indicat, per tant el més fàcil és anar per la carretera i en tornar agafar el camí interior, que llavors sí que està indicat. Per arribar-hi es surt de la carretera, si hi aneu amb cotxe arribareu fins a l’aparcament, i es creua part d’un bosc baix. El salt, d’uns 20 metres, el veurem gairebé al final del riu Chorrillo, un afluent del riu De las Vueltas.

En aquest petit poblet hi trobareu una de les catalanades de la provincia i és que hi ha un restaurant que es diu La Senyera i al costat, un supermercat amb una Estelada penjant.

Més fotos

El Chaltén_Mirador de los Cóndores (2)

El Chaltén_La senyera

 

Deixa un comentari