Buenos Aires

Avenida Alvear

La Avenida Alvear és una de les avingudes més espectaculars, arquitectònicament parlant, de la ciutat, de fet gràcies a ella, certa gent anomena a Buenos Aires, la París de Sud-amèrica.

Av. AlvearL’avinguda porta el cognom del pare de l’alcalde de Buenos Aires que més va impulsar la renovació de la vella vila colonial a una de les ciutats més modernes del moment, l’intendent Torcuato de Alvear, el mateix que fa fomentar l’obertura de l’avinguda de mayo.

A finals del s.XIX tota la zona de Retiro, Recoleta i Belgrano, entre altres, era de cases d’estiu de les famílies adinerades de la ciutat. Torcuato de Alvear va aconseguir urbanitzar-la i així les casones van quedar dins la trama urbana. La societat argentina d’aquella poca mirava constantment a Europa i per això moltes d’aquestes cases estan dissenyades per arquitectes europeus, francesos principalment, construïdes amb materials d’Europa que es transportaven amb vaixell al país i després es muntaven aquí com si fossin un trencaclosques i es decoraven amb obres d’art també procedents del vell continent.

L’avinguda va de la placeta Carlos Pellegrini, a Retiro, a la plaça San Martín de Tours, a Recoleta, tots dos terrenys comprats per la municipalitat als propietaris privats. L’avinguda que rendeix homenatge a Carlos Maria de Alvear és una de les més curtes de la ciutat. A la placeta Carlos Pellegrini, on hi ha l’escultura del qui fou president del país del 1890 al 1892, hi ha l’ambaixada de França i la de Brasil, també l’edifici del Jockey Club i l’hotel Four Seasons que té al costat la Plaça Catalunya amb una rèplica de la font de Canaletes.

Moltes de les cases palaus, la majoria de les quals daten entre 1880 i 1920, després de la crisi dels anys 1930 van acabar essent comprades per ser hotels o ambaixades. Per exemple, l’ambaixada de França era el palau de la família Ortiz Basualdo, obra de l’arquitecte fancès Paul Pater, el 1912, i la de Brasil era el de la família Pereda, dels arquitectes Louis Martin i Julio Dormal. També destaquen el palau Atucha-Duhau de l’arquitecte León Dourge, de 1934, ja que està inspirat en el Castell de Marais, de l’Ille de France i que va ser declarat Monument Històric Nacional.

Av. Alvear_BrasilAltres palaus reciclats són la Nunciatura Apostólica, en una casa que data de 1907 de Edouard Le Monnier, declarada Monumento Histórico Nacional i que era la casa de la família Anchorena, una de les clàssiques de la oligarquía argentina i dissenyada per l’arquitecte Le Monier tot i que mai la van arribar a habitar. L’actual Hotel Hyatt, jut al costat que era el palau Duhau, obra de l’arquitecte León Dourge. L’actual Jockey Club era la casa de la família Álzaga Unzué. Una altra família que tenia la casa en aquesta zona selecta de la ciutat era la família Lloubet.

La Casa Nacional de la Cultura, a la cantonada amb Rodríguez Peña, també de Ryder i que data de 1889 i la Casa de las Academias Nacionales de l’arquitecte Alejando Bustillo i de 1925 també van ser declarades Monumento Histórico Nacional.
Av. Alvear_NunciaturaEl Palau Maguire de l’arquitecte Carlos Ryder, construït el 1890 per la família Hume, amb materials escocesos i jardí de Charles Thays. La familia Duhau va comprar la casa anys més tard i actualment pertany als Duhau Maguire de Biocca. Davant mateix hi ha el Palacio Casey, també de l’arquitecte Ryder. Aquest palau va ser declarat monument històric nacional.
Les botigues de la zona van en sintonia amb les cases, per tant hi ha galeries d’art i de roba d’alta costura amb dissenyadors mundialment coneguts.

I per ser sincers, avui només veiem una part de l’avinguda, ja que s’han derruït palaus tan espectaculars com el Palacio de Ridder, la residencia María Unzué de Alvear o el Palacio Dose.

Deixa un comentari