Coses que no t'esperes per Argentina

20 de juny o 27 de febrer

yyQuin és el dia de la Bandera a Argentina?, el dia de la bandera és el 27 de febrer, que recorda el primer cop que es va jurar aquest símbol o el 20 de juny que es commemora la mort de Belgrano, el creador de la bandera argentina?

BanderaLa història de la bandera argentina va lligada amb la de la independència del país. Després de la Revolución de Mayo 1810 van començar les guerres entre els reialistes i els revolucionaris. Els revolucionaris no tenien ni exèrcit formal, ni uniforme, ni cap tipus de símbol que els identifiqués. Per això, Manuel Belgrano va proposar el 13 de febrer la creació d’una escarapel·la nacional, idea que va ser aprovada pel govern del Triunvirato, amb els colors blau cel i blanc.

Finalment, el 27 de febrer de 1812 es va fer el jurament de la bandera, a Rosario, a prop del riu Paranà, on avui hi ha l’excepcional monument que recorda aquest fet. Per això el 2012, aquest dia va ser festiu per única vegada, commemorant els 200 anys d’aquest fet històric.

Després de declarar-se la independència d’Argentina, el 9 de juliol de 1816, al Congreso de Tucumán, les lluites per aconseguir la independència de la resta de Llatinoamèrica van seguir, amb el famós cruce de los Andes liderat per José de San Martín.

Manuel Belgrano va retornar a Buenos Aires trist per la guerra civil, entre federals i unitaris, que va invadir el territori argentí. El 20 de juny de 1820 va morir sol i pobre, gairebé ningú se’n va recordar del qui fou capità durant la independència, protagonista del famós èxode jujeño i qui liderar les batalles de Salta i Tucumàn.

Pel que fa a l’elecció dels colors, també hi ha diverses teories, alguns diuen que són els colors del cel, altres els de la Verge i alguns diuen que són els colors que representen la corona dels Borbons, el rei que hi havia a Espanya abans de la invasió de Napoleó. D’aquesta manera, si els revolucionaris s’aixecaven en armes contra l’exèrcit espanyol però en nom del rei exil·liat Fernando VII, pensaven que tindrien el suport de Gran Bretanya, ja que en “realitat” s’aixecaven contra Napoleó. De fet aquest punt va ser una de les controvèrsies dels primers anys després de la Revolución, si lluitaven per la independència o en nom de Fernado VII.

El 1938 es va decretar per llei que el dia de la mort de Belgrano es commemorés el seu pas a la immortalitat i el fet que sigui més conegut per crear la bandera que per les batalles decisives per la independència ha fet que el 20 de juny també se’l conegui com el Dia de la Bandera.

Deixa un comentari