Buenos Aires

Guia per Buenos Aires, dia 1

Qui més qui menys viatja amb una guia o ha mirat algun blog, parlat amb un amic o buscat per internet quines són les coses que s’han de veure en una ciutat i com sempre et trobes dues opcions, les que s’han de veure segons la guia turística i les que s’han de veure segons els locals. Jo sóc partidària que s’ha de fer una combinació de les dues coses, si és que no es té temps de fer-ho tot. Perquè imagineu-vos que aneu a Barcelona i no veieu la Sagrada Família perquè és el primer que et posen al Top 10 de les guies i tu ets massa “cool” per fer de guiri…doncs, a parer meu, una llàstima, perquè visitar la Sagrada Família pots aprendre molt.

Monserrat_Patricios A Fuet i Mate hem parlat de tot sobre Buenos Aires ciutat, de coses turístiques i de  coses no tant, com prepar-te la ruta, hem fet les rutes de coses que s’han de veure per entendre Argentina, menjar, fer a Buenos Aires i coses insòlites o coses a tenir en compte per estar preparat, però avui us presentem una llista diferent, una llista del que a mi m’agradaria ensenyar a algú que visita per primera vegada la ciutat, una combinació entre el turístic i el local. Ja us aviso ara, que Buenos Aires és una ciutat millor per viure-hi que per visitar-la, penseu que només té 200 anys, però d’això en parlarem un altre dia.

Com hem comentat moltes vegades, el primer lloc on s’ha de posar el peu a Argentina és a Plaza de Mayo, per dues raons, si no més, la primera, que és el lloc on va començar la ciutat en temps de Juan de Garay, el seu fundador. Perquè durant l’època de la colònia era la plaça principal, la famosa Plaza Mayor i és on hi havia els edificis més importants com el Fuerte, la Catedral i el Cabildo. I la segona raó és que és on va començar a existir l’Argentina Independent, amb el Cabildo obert del 25 de mayo, després de la feroç defensa de la ciutat, i del país, contra la invasió anglesa. Així que visitem la plaça, amb els seus edificis principals i si és cap de setmana, podrem entrar a la Casa Rosada i a la Casa del Gobierno. No ens hem d’oblidar de passejar pel Museo del Bicentenario, on a part d’aprendre de la història del país, també veurem les ruïnes del fuerte de San Miguel i de l’Aduana de Taylor.  També us recomano visitar el Museo de la Revolución, al Cabildo i entrar a la Catedral on hi ha enterrat San Martín, el Libertador.

Retiro_Palacio PazLa Plaza de Mayo està al barri de Monserrat, el nucli històric de la ciutat, un dels més antics juntament amb San Telmo i La Boca i d’aquí se’ns obren múltiples destins. Una opció potser caminar cap a San Nicolás i Retiro, creuant la City, podem passar per Florida (vigilant amb les motxilles) i mirant els edificis, més que les botigues fins a la Plaza San Martín, a Retiro, una de les més boniques de Buenos Aires, no només per la plaça en si, si no pels edificis que l’envolten com el Palacio Paz, actual Museo de Armas de la Nación, que si us agrada aquest tema és 100% recomanable, el Palacio San Matín, que també hi ha visita guiada gratuïta o el Kanavagh. Als peus de la plaça hi ha el Monumento a los Caídos de las Malvinas i travessant l’avinguda del Libertador, hi ha la Torre del Reloj, regal dels anglesos, sí, una mica conflictiu el lloc.

San Nicolas_Detalls Banco CentralDesprés podem tornar per San Martín on ens hi espera el Museu Mitre i el Museo Numismàtico, que aquest últim us el recomano per, apart d’aprendre sobre la història d’Argentina lligada a la numismàtica, podreu veure l’edifici per dins, tots dos gratuïts. En aquesta zona, entre Reconquista, Florida, Rivadavia i Córdoba hi ha edificis tan interessants com La Bolsa, la Basílica de la Merced, el Convento San Ramón Nonato, la Basílica del Santísimo Sacramento (amb la seva sorprenent història, més digna d’una revista del cor que d’un llibre de religió) o el Palacio de Correos tots ells amb entrada lliure i gratuïta.

Tot això es pot fer amb un matí, si sou matinadors i us agrada caminar (també dependrà de si entreu als museus o no) i per dinar us recomano un entrepà de suprema complet al Buen Libro, Reconquista, 631. Aneu-hi d’hora o us tucarà fer cua. Tota aquesta zona s’ompla de gent al migdia (literal) apartir de les 12.00 i sobretot a les 13.00 que és quan els Argentins van a menjar.

Seguim pels inicis de la ciutat, anem cap a San Telmo, per tant tornem a creuar la plaça principal, la Plaza de Mayo i anem per Defensa fins a Alsina, a la cantonada hi ha Los Altos de Elorriaga, una de les cases més antigues de la ciutat, just davant de la Farmacia la Estrella i del Convento de San Francisco. Girem per Alsina fins a Bolívar on hi ha el temple religiós, en peu, més antic de la ciutat, la Iglesia de San Ignacio. Aquesta església forma part de la Manzana de las Luces, un conjunt d’edificis dels jesuïtes. Moltes guies us diran que és una visita obligatòria, jo hi estic d’acord a mitges. És més interessant el que t’expliquen, que es pot llegir per internet, que el que es veu i part s’ha de pagar. Si podeu, entreu a l’edifici del costat de l’església, que és ni més ni menys que un col·legi! El Colegio Nacional construït gairebé com si fos un monument, ja que aquesta era la sensació que volien transmetre sobre l’educació.

Continuem per Perú, fins a Belgrano, però abans podeu intentar entrar a l’edifici Lepage, i tornem a girar per anar a Defensa, a la cantonada hi ha el Convento de Santo Domingo, amb el mausoleu de Belgrano a l’entrada i al seu interior, les banderes angleses que van capturar durant defensa rio platense als britànics.

San Telmo_Casa CastanignoAl límit de Monserrat i San Telmo, al carrer Chile amb Defensa, ens hi espera la Mafalda amb els seus amics. Allí comença el Paseo de la Historieta, si seguim per Chile, al 371 hi ha la “casa” de la Mafalda i si baixem Chile fins a Balcarce i d’allí anem marxa enrere ens trobarem amb quatre o cinc escultures més del Paseo de la Historieta, arribeu-vos fins a Belgrano, de nou. La ruta segueix per Puerto Madero i acaba al Museu del Humor.

Ara desfeu Balcarce, fins al Pasaje San Lorenzo i si us agrada fer fotos, teniu un parell de parets ben decorades. A mi, en aquest punt, m’agrada més seguir per Balcarce que tornar a Defensa, fins a Avenida Independecia, on hi ha el Viejo Almacén. Des de la cantonada veureu la Plaza del Trabajo amb el monument al Canto al Trabajo de Rogelio Yrurtia i l’imponent edifici de la Facultad de Ingeniería de la Universidad de Buenos Aires, la FI-UBA, un altre exemple de la importància a l’estudi. Us recomano entrar-hi, és tota una experiència diferent. Pel camí hi ha molts edificis antics de la ciutat, algun dels quals destaquem a San Telmo amb Temps.

Seguiu per Paseo Colón, tot contemplant l’edifici del Ministerio de Agricultura, que hi ha just al costat de la facultat. I ara pugeu per Carlos Calvo, per on veureu la Iglesia Dinamarquesa, una parrilla guarrilla però molt bona i econòmica, si encara no heu dinat, us recomano un sandwich de bondiola completo, i a la cantonada de Carlos Calvo amb Balcarce, hi ha una de les cases més “boniques” per fer fotos. Sobre Balcarce, hi ha la casa del pintor Castanigno i ben a prop a Balcarce 1053 hi ha la “Galeria del Viejo Hotel” on podreu entrar a una de les típiques cases antigues de la ciutat anomenades conventillos. San Telmo té molt per passejar i descobrir, fins i tot podreu veure-hi un Senyera al Casal de Catalunya i molts bars que tenen pinta per fer la cerveseta de la tarda i descansar una mica, bars irlandesos, britànics, comercials i de tota la vida, un exemple és el de Defensa amb Cochabamba. Us recomano buscar el que tingui menys turistes, encara que la Lonely Planet no digui el mateix…aneu a un bar notable o amb encant. Atenció que aquí, a Argentina en general, la cervesa és de 1 litre.

San Telmo_Pasaje la DefensaNo sé si encara tindreu ganes de caminar, però en aquest punt teniu dues opcions o seguir caminant fins al Parque Lezama, on hi ha el Museo de História Nacional, recomanable si voleu posar-hi una mica d’objectes al que haureu llegit al del Bicentenario i per passejar per un palau de 1800 o retornar per Defensa fins al Mercado de San Telmo. Aquest mercat, fa cosa d’un any, s’ha tornat més mercat cultureta i postureig que mercat de barri. Llàstima perquè perquè ha perdut tot l’encant, però és clar, la pela és la pela, a Catalunya i a Argentina.

Ja us aviso ara que San Telmo canvia totalment els diumenges, ja que hi ha la fira d’antiguitats, possiblement la més important de la ciutat, tot i que per mi no és la fira més recomanable per aprendre d’Argentina. Però si feu tot això entre setmana, veureu la zona de la City amb el seu màxim esplendor, carregat de treballadors!

I per sopar? doncs teniu moltes opcions, trobant-vos a San Telmo i essent el primer dia no us recomano cap lloc, més enllà de El Caracol a Humberto Primo i Bolívar, el El Alamo, el ja nomenat Defensa o la parrilla que us comentava a Carlos Calvo. Tots quatre llocs són típics restaurant argentins, on no menjareu res que no us poguéssiu fer a casa, us recomano la Milanesa Napolitana, els canelons o algun bife o entraña. Descarto les pizzes i les pastes.

Fins aquí el primer dia, a descansar que ha siguit intens. Millor si podeu fer tot això amb més calma i amb dos dies però bé, tots sabem que passa quan estas de vacances. El que sí que us assegurem és que encara queda més i millor!

Per ajudar-vos una mica, tenim alguns tríptics de barris de la ciutat. I per converser-vos, us mostrem fotos dels barris visitats, Monserrat, San Nicolás, Retiro i San Telmo.

Deixa un comentari