Buenos Aires

Dos ocells d’un tret

Casa Museo Ricardo RojasA Buenos Aires hi ha una opció molt interessant per resoldre dues coses d’una vegada, els museus-casa, és a dir, aquells museus que estan ubicats en un edifici, generalment històric. O sigui que es pot aprendre sobre el tema del museu i visitar l’interior d’un habitatge.

Per tant, a part d’aprendre sobre la col·lecció en concret del museu en qüestió, podem contemplar l’interior de vivendes porteñes i no us penseu, moltes vegades, aquest fet és tant o potser més, interessant que la pròpia col·lecció. Buenos Aires té una arquitectura molt particular. Algunes cases segueixen un estil arquitectònic típic de les ciutats colonials, altres tenen una particularitat pròpia, com els conventillos o els ph i les que menys, són autèntics palaus europeus, des dels materials fins a la decoració, tot portat amb vaixell a la gran metròpolis de principis de 1900.

Per exemple, si volem veure una casa típica de l’arquitectura colonial, hem d’anar a l’antiga casa de Sarmiento al carrer Sarmiento 1251, actualment encara no és un museu però hi ha plans per obrir-la al públic al juliol de 2016. Avui en dia es pot visitar els seus dos patis interiors, on totes les habitacions hi tenien una porta que hi desembocava i a part, tenen una o dues portes més que la comuniquen amb les habitacions del costat, o sigui, que no hi havia passadissos.

Museo Casa Carlos GardelSi volem veure un típic pH, podem anar al Museo Casa Carlos Gardel, a Jean Jaures al 735, a la zona del Abasto. Aquí va viure-hi el cantant i avui, tot passejant pel seu habitatge podem contemplar objectes que formaren part de la seva vida.

Una casa molt particular és la del Museo Ricardo Rojas, en aquest estret carrer de Palermo, sembla que ens traslladem a Perú i Bolívia i és que l’escriptor va fer construir-se una casa seguint l’estil cusqueny i incaic. Aquest museu sí que és més sobre la casa que sobre Ricardo Rojas.

Hi ha dues cases més que s’han reciclat com a museu i avui expliquen la vida dels homes de la patria, aquestes són el Museo Mitre i el Museo Sarmiento. El primer, a San Martin 336, recorre la vida del polític argentí a la seva casa i el segona, a Belgrano, fa el propi amb el pare de l’educació argentina en una casa que va ser l’antiga municipalitat del poble de Belgrano i on es va signar la llei de Federalització del país.

També a Belgrano, podem recorre l’habitatge de Larreta i el de Rogelio Yrurtia. El Museo de Arte Español exposa gran part de la col·lecció privada de Enrique Larreta a la que fou la seva casa. El lloc és ideal, fins hi tot hi ha un patí andalús. Rogelio Yrurtia, per la seva part, té un museu a la casa on va treballar i viure-hi gran part de la seva vida. Una casa que segueix l’arquitectura típica d’un pati interior i sense passadís.

Si visitem el museu de Armas de la Nación, a la Plaza San Martín, estarem recorrent les habitacions de la casa d’una de les famílies més importants de la ciutat, el Palacio Paz, el propietari del Diari La Premsa, l’edifici principal del qual és l’actual Casa de la Cultura, a Avenida de Mayo.

Tenim la sort de poder veure l’interior d’altres palaus de Buenos Aires, a través de la visita a un museu, així si visitem el Museo Casa Isaac Fernández Blanco i el Museo de Arte Hispanoaméricano Isaac Fernández Blanco estem entrant a l’interior de dues casones històriques. La primera és la casa on va viure Isaac Fernández Blanco, un col·leccionista que va tenir la idea d’obrir el primer museu privat del país del 1921. La segona, on s’hi exposa gran part de la col·lecció privada de Fernández Blanco, era el Palacio Noel, ubicat a Retiro.

Per fer-nos a la idea del que seria una quinta argentina, hem d’anar fins al barri de Saavedra i entrar al Museo Histórico Cornelio de Saavedra. L’habitatge es troba dins del parc que en el seu moment era el part del terreny de la chacra de Luis María Saavedra el 1870. Recorrent la història del país estarem recorrent la típica casa en forma de U. Si volem seguir amb la història del país i a la vegada recorrent un típic palau, hem d’anar al Parque Lezama, a San Telmo, on hi ha el Museo Histórico Nacional a l’antiga casa de la família Lezama.

Museo Nacional de Arte DecorativoSense cap mena de dubte, la joia del post és el Museo Nacional de Arte Decorativo. Un museu d’art decoratiu ubicat en un palau de principi del s.XX a Palermo Chico. Així podem contemplar les peces d’art del museu i veure l’interior d’una casa de família adinerada porteña, que per ser sincers, la casa buida, ja és un museu per si sola.

Al final la llista ha quedat llarga i segurament, amb el temps, s’allargarà una mica més. Ens hem saltat algun museu com el Museo Casa Dr. Alfredo Palacios o el Museo Evita però és que en aquest cas, les cases no són gaire significatives.

I el que no t’esperes és que aquests 2×1 que us proposem, en moltes ocasions sigui gratuït i és que molts dels museus de Buenos Aires són gratis i els que no, tenen un dia a la setmana on l’entrada és gratuïta. Així que els dies de pluja no hi ha excusa, si no és per la col·lecció que ens presenten és per veure arquitectura.

Ens queda per un altre dia els edificis públics o privats reciclats com a museus.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s