Diumenge per Buenos Aires

Parroquia San Bartolomé

La Parroquia de San Bartolomé a Av. Chiclana, 3659, amb Av. Boedo és l’única parròquia del barri de Boedo. El temple es va construir a la dècada de 1930 com tants d’altres de la ciutat, de la mà de Monsenyor Copello i amb Carlos Massa com arquitecte. Santiago Copello fou el primer cardenal hispanoparlant d’Amèrica llatina i durant la seva etapa a Buenos aires va entendre la presència dels temples religiosos per tota la ciutat, creant-ne fins a 68.

San BartolomeL’església va ser finançada per Juana Gonzalez de Devoto, vídua de Bartolome Devoto, un italià, la família del qual havia fet fortuna comerciant. La condició per donar els diners per a la construcció de l’església fou que estigués dedicada al seu difunt marit, per això va ser consagrada a San Bartolomé. La família Devoto era una de les famílies importants de la ciutat, fins i tot avui tenen un barri en nou seu, Villa Devoto. El germà de Bartolomé, Antonio Devoto va financer la construcció de l’església de San Antonio de Padua, al barri de Devoto.

L’elecció del lloc va ser a càrrec de Monsenyor Copello, que va buscar un indret allunyat del centre i on hi havia cap altra església. Els propietaris del terreny eren José Lancestreme i Miguel Lesertua.

La primera missa es va dur a terme dos anys després de la seva erecció canònica, el 1934.

San Bartolome_Altar MajorA la façana de la parròquia s’hi pot veure l’escut de Monsenyor Copello i a l’entrada una placa que explica breument la història de la construcció. L’església de San Bartolomé és de les que s’anomena d’estil castellitzat, ja que té una única nau, amb una alta torre i un estil massís. Segueix l’arquitectura neoromànica, tan característica de les obres de Masa i Copelo. Pel voltant de la nau hi podem veure una galeria superior o trifora, ja que cada finestral està format per tres obertures amb dues columnes destinades als nens de l’escola del costat, a les monges i a les vídues.

L’altar major presenta tres vitralls que representen moments de la vida de Sant Bartolomé. Sant Bartolomé, o Nathanael, va ser un dels Apòstols de Jesús. La imatge de Sant Bartolomé acostuma a portar un ganivet, com símbol del seu martiri, ja que va ser desollat viu, per això és patró dels oficis relacions amb la pell dels animals.

A l’interior del temple hi ha quatre altars laterals, un dels quals donació de l’església Apostòlica Armènia, que té a San Bartolomé com a patró, donació de la col·lectivitat armènia de la zona. Se’l considera patró d’Armenia, ja que es creu que va anar a predicar l’evangeli a la Índia on va deixar-hi una còpia en arameu i juntament amb Judes, van ser els que van predicar el fe cristiana a Armènia.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada