Catalanades pel món

Museo del Humor

El Museo del Humor o MuHu està ubicat a l’antiga Cervercería Munich i és un dels més nous de la ciutat. Va obrir les portes el 2012 i s’hi pot arribar recorrent el Paseo de la Historieta.

Museo del Humor

En situació

Durant les tres primeres dècades del s.XX, l’humor gràfic era una sàtira política i de la societat. D’aquells temps és també El Tony la primera revista 100% d’historietes i que va durar 70 anys. El famós Patoruzú va ser primer publicat al diari Crítica, que ja publicava altres tires humorístiques.

El Museu

El Museo del Humor és el museu del còmic i de les historietes d’Argentina. Aquí es pot fer un recorregut històric per l’humor gràfic del país, des de les primeres revistes sàtires fins als còmics més famosos, com Mafalda.

Un dels primers diaris a publicar historietes fou El Mosquito, el 1863, principalment imatges burlesques dels personatges importants del moment. Possiblement una de les revistes més importants és Caras y Caretas fundada el 1890 a Uruguay per l’espanyol, nascut a Burgos, Eustaquio Pellicer i el 1898 a Argentina. Aquesta és considerada la primera publicació nacional on hi ha dibuixos i globus amb diàlegs. També Pellicer va fundar PBT, el 1904, on s’il·lustraven els costums i la política de l’època.

Museo del Humor (2)

L’edifici

El museu reutilitza l’antiga Cervercería Munich, un edifici de l’arquitecte Andrés Kálnay construït a principis de 1970, encarregat pel català Ricard Banús.

En aquesta zona s’havia inaugurat el 1918 el Balnerario Costaner Sur, un gran parc i balneari públic on els porteños anaven a passar els dies de sol. Al cap de poc temps, aquesta cerveseria va passar a ser un dels punts de reunió de les personalitats més il·lustres de la societat, per exemple Hipólito Yrigoyen, el socialista Alfredo Palacios, Alfonsina Storni i fins i tot Carlos Gardel, entre molts d’altres. Anys després, quan la zona va deixar de ser freqüentada, el govern de la ciutat va cedir l’edifici a l’empresa de telecomunicacions ENTEL per què fos la seu del seu museu. Per a tal fi, es va contractar al fill de Andrés Kálnay per restaurar els vitralls que havia dissenyat el seu pare i per crear-ne de nous amb dissenys relacionats amb les telecomunicacions.

L’edifici es va construir en un temps record quatre mesos i vuit dies, sobre uns terrenys guanyats al riu, per tant tota la construcció descansa sobre una gran batea de formigó amb bigues invertides.

Informació útil

Museo del Humor_Av. de los Italianos, 851. Obert de dilluns a divendres de 11 a 18h; els dissabtes i diumenges de 10 a 20h i els festius de 12 a 20h. Entrada 10$. Dilluns, dimarts i dimecres gratis. Visites guiades de dilluns a divendres a les 11 i a les 14h. Els caps de setmana a les 11, 14 i 16h.

Què t’ha semblat aquest museu? Quina secció t’ha agradat més? Has recorregut tot el Paseo del Humor?

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada