Buenos Aires

Antiguo Congreso Nacional

Antiguo Congreso de la Nacion (3)Passejant per Plaza de Mayo, a Monserrat, sobre el carrer Hipólito Yrigoyen, crida l’atenció un cartell blau que indica que allí hi havia l’antic Congres Nacional del país. Si girem per Balcarce, veurem una altra placa, sobre la paret, que indica el mateix i si ens hi fixem bé veurem que fan visites guiades els dijous i divendres de 15 a 17h. Així que si per aquella hora, en aquells dies, truquem al timbre de la gran porta que hi ha al número 139, ens obriran la porta al passat.

En aquell solar hi vivia Antonio González Balcarce, un dels homes que van participar en la Independència del país i després del 1964 al 1905 hi va funcionar el Congreso Nacional. El recinte està mantingut exactament igual a l’època que va ser construït, l’anècdota és que es troba dins d’un edifici, que avui regeix l’AFIP. El 1942 es va construir el nou Banco Hipotecario, el mateix edifici que avui ocupa l’AFIP, i per tal es va derruir bona part del congrés, menys la portalada d’entrada i la sala de sessions.

Antiguo Congreso de la NacionLa visita comença, parats al mig del passadís, contemplant una portalada de ferro i una façana d’un edifici. Resulta que antigament, on avui hi ha el passadís, abans era el carrer per on hi passaven les carretes de cavalls, com podem veure a les fotografies de la sala d’exposició. L’edifici del congrés es va construir el 1864, durant la presidència de Bartolomé Mitre, el qual va haver de jurar la presidència de la Nació unificada a l’edifici de la Legislatura de Buenos Aires, ubicada a la Manzana de las Luces. L’arquitecte va ser Jonás Larguía. La primera sessió va ser el 12 de maig de 1864, en un Congrés amb una única sala física per les dues cambres, la de Diputats i la de Senadors que s’havien d’alternar l’espai físic per a les seves sessions.

Antiguo Congreso de la Nacion (2)Amb el temps, el país va anar creixent en població i també en provincies, per lo que la sala va anar quedant petita i és va fer necessari la construcció d’un nou edifici, l’actual Congreso Nacional, a Entre Ríos i Rivadavia.

A l’interior, es mantenen els mobles de l’època, el quadre amb el retrat de Valentín Alsina, pintat per Manzoni el 1871. Les banques sense taula, ja que en aquella època era important la dialèctica.

Antiguo Congreso de la Nación_Balcarce, 139. Obert dijous i divendres de 15 a 17h. Visites guiades, durada 30 minuts. Entrada Gratuïta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s