Buenos Aires

Avenida de Mayo (II)

A Avenida de Mayo (I) vam explicar una mica la història del perquè d’aquesta avinguda i ens vam centrar en els edificis de Plaza de Mayo a 9 Julio. Així que en aquesta segona part, farem el tram que ens falta, és a dir, de 9 de Julio a Plaza del Congreso. Ja vam comentar que el millor és recórrer-la diverses vegades, d’anada i tornada, per les dues veredes i mirant tant al cel com a les façanes.

Avenida de MayoUna de les joies de l’Hotel Castelar, que data de 1928 i fou obra de l’arquitecte Mario Palantini, no està a les seves parets si no a la seva historia. En aquest hotel funcionava la penya Signo, lloc de reunió dels intel·lectuals, tants argentins com estrangers, entre ells Jorge Luis Boges i Federico García Lorca, el qual va viure a l’habitació 704 durant sis mesos, del 1933 al 1934. Lorca es trobava al país per representar Bodas de Sangre, amb Lola Membrives, al Teatro Avenida. Actualment es pot visitar l’habitació, previ pagament, no gaire econòmic. La confiteria de l’hotel està considerada Bar Notable, per haver sigut lloc de reunió de gent tan important com hem citat unes línies a dalt.

Al llarg de l’avinguda trobarem una gran quantitat d’hotels, molts d’ells de finals del s.XIX, símbol de la importància del carrer. Així podem veure el Gran Hotel España, obra de l’arquitecte Arnabat el1897 i el Hotel D’Arc, gairebé arribant a 9 de julio. També podem veure el Hotel Novel i el Alcárzar, tots dos a l’altura entre el 900 i el 1000. L’hotel Paris, al 1161, d’estil art nouveua on destaquen les escultures que sostenen el balcó i que actualment és el restaurant espanyol Plaza Asturias.

Avenida de Mayo 2(Al número 1147 hi ha actualment la seu de la Unión Industrial Argentina en el que antigament era un edifici propietat de Clara M. de Zemborain, obra de Edwin Merry.

De l’altre costat, al 1222, hi ha un dels teatres clàssics de la ciutat, el Teatro Avenida. L’edifici original va ser inaugurat el 1908 i era un dels llocs típics per anar escoltar zarzuela, però desafortunadament, el 1979 es va incendiar i no va ser fins al 1987 que es va poder restaurar, imitant l’estil de l’original.

Per aquest tram de l’avinguda de mayo ens trobem amb un altre dels Bares Notables que té el carrer, el 36 Billares, on la seva planta baixa està plena de taules de billar.

Un dels altres hotels que podem trobar-nos és el Hotel Chile, al 1297. Antigament era l’hotel Lutecia, obra de Louis Dubois i datat el 1907, un exemple d’art nouveu.

Avenida de Mayo_ImmobiliariaJa cap al final de l’avinguda ens trobem amb la joia del carrer, el Palacio Barolo. Un dels edificis més famosos de la ciutat. L’edifici va ser encarregat per l’Itàlia Luis Barolo i construït per l’arquitecte Mario Palanti, el 1923 i en el seu moment va ser el més alt de la ciutat. De fet passava l’altura permesa a l’avinguda, amb el que segueix essent el més alt de l’avinguda de Mayo. L’edifici té una particularitat i és que és un homenatge a La Divina Comèdia de Dante Alighieri, es creu que l’empresari tenia l’objectiu de traslladar les restes mortals de l’artista i dipositar-les en aquest edifici on tot té una simbologia que gira al voltant de la seva obra més coneguda.

L’últim edifici abans d’arribar a la coneguda com Plaza del Congreso, és l’imponent Edificio la Immobiliaria, que data de 1910 i és obra de l’arquitecte italià Luís Broggi, és d’estil eclèctic amb influència neoclàssica i d’art nouveau. De la seva façana destaquen les cúpules i les escultures de Venus i Apolo, la deesa romana associada a l’amor i a la bellesa i el deu de la música i la poesia, respectivament.

Afortunadament, el 1997 es va decretar que era un Lugar Histórico Nacional, per tant no es poden modificar les façanes dels edificis i que s’ha de mantenir l’estil de l’avinguda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s