Argentina

La Província de Santa Cruz

cimg1705La província de Santa Cruz és una de les més al sud d’Argentina i de les més grans, forma part de la regió coneguda com La Patagonia. El clima de la zona és fred, per tant és recomanable evitar la visita durant l’hivern argentí, és a dir de juny a setembre, ja que les temperatures arriben a sota zero i el vent és força insuportable.

Turísticament parlant, és una de les més visitades, ja que la travessa el Parque Nacional Los Glaciares, on hi ha la famosa glacera El Perito Moreno. Podem dividir la província en tres àrees, tan turística com paisatgística, la costa, la regió andina i la regió extra andina.

A part del turisme, Santa Cruz viu de l’extracció del petroli i del gas, com el butà i el Mata. L’activitat més antiga és la ramaderia ovina, el famós cordero patagónico, boníssim sigui en estofat sigui a la brasa. Atenció que es cou sencer en la tècnica que s’anomena a la cruz.

A l’oest de la província hi ha la serralada dels Andes, amb el Fitz Roy com el pic més important dels Andes Patagónics. El llac Argentino i el Viedma són els més grans però també hi destaquen el San Martin i el Buenos Aires. Aquest paisatge impressionant forma part del Camp de Gel Patagonic on hi ha el Parque Nacional Los Glaciares i on és visita obligada el Perito Moreno amb El Calafate com a poble base i el Viedma amb el Chaltén i les seves rutes de muntanya, com per exemple La Laguna Torre o La Laguna de los Tres. L’animal emblema d’aquesta zona és el còndor, au utilitzada pels inques com a símbol de força. Recorrent les rutes que passen pel parc natural s’hi poden veure guineus, el carpintero i amb molta sort el huemul, un cérvol autòcton en perill d’extinció però amb un programa de recuperació interessant.

ViedmaLa part del centre i nord de la província està la zona de les macetes i els deserts. L’animal més característic d’aquesta zona és el guanaco, que ja les tribus primitives l’utilitzaven per menjar i vestir-se. També s’hi poden veure guineus, mares i ñandús. El punt turístic més important és la Cueva de las Manos, un conjunt d’art rupestre.

La costa és rica en fauna marítima i aviar destacant els diferents tipus d’albatros, s’hi poden veure colònies de llops i elefants marins, així com de pingüins. Per les seves aigües hi neden les balenes que van cap a Puerto Madryn a criar i les orques i tonines. Puerto Deseado, Puerto San Julian i Puerto Santa Cruz són les tres zones més importants d’aquesta àrea. També hi destaca el Monumento Natural Bosque Petrificado on hi ha el jaciment de fòssils més important del país.

L’importància de Santa Cruz es deu més a la part natural que a les visites urbanes. La seva capital es Rio Gallegos, que si bé és una ciutat entretinguda, si no es té molt temps, no cal arribar-hi.

Laguna de los TresAquesta terra estava habitada per diversos grups ètnics, entre els quals destaquen el tehuelches. El 1520, el portuguès Hernando de Magallanes fou el primer a albirar aquesta porció de terra. Magallanes va ser qui posar el nom a la província veïna de Tierra del Fuego, en veure fogueres en aquella zona i anomenar als habitants “patagones” a causa de la gran petjada que tenien. També va anomenar el riu Santa Cruz, que posteriorment donaria el nom a la província sencera.

Una de les expedicions més importants per la història de la humanitat que s’han dut a terme a la Patagònia fou la del vaixell Beagle, el 1833, capitanejat per Roberto Fitz Roy i amb un passatger molt especial, Charles Darwin. Un altre naturista que va recorre la geografia fou el perito Francisco Pascasio Moreno durant l’any 1876.

1 reply »

Deixa un comentari