Buenos Aires

Museo Forense Dr. Juan Bautista Baficio

Que a Buenos Aires hi ha molts museus, a hores d’ara, ja ens ha quedat clar. Que hi ha museus per tots els gustos i de totes les temàtiques també ho hem entès i fins i tot que hi ha museus que pots fer un dos per un, visitant l’edifici i l’exposició. Però el que no ens esperàvem era trobar-nos el museu forense o més conegut com a “Museo de la Morgue Judicial”. Ja avisem ara que és un museu només apte per estómacs resistents i per gent poc aprensiva, ja que el primer que veiem en entrar, al que fou l’aula magna de la facultat de medicina, és un cap dins d’un pot.

El museu va ser creat el 1935 amb la idea d’ajudar als metges forenses, al poder veure directament les parts lesionades d’un mort. Avui en dia ja no es practica aquesta tècnica, ja no es creen peces noves però ens asseguren que en tenen moltes més guardades als magatzems del museu. També ens expliquen que estan fent un arxiu digital per tal de canviar la dinàmica del museu.

Avui en dia el museu està format tant per parts de cos conservades en pots hermèticament tancats i mantinguts en un líquid anomenat Kayserling, com parts de cos reproduïdes en guix o elements que portaven els morts com pipes de fumar o armes. La visita és impactant perquè s’hi exposen caps d’alguns delinqüents als quals ningú va reclamar, embrions i fetos, entre altres parts del cos humà. També s’hi poden veure trossos de pell que porten tatuatges i tatuatges en llocs tan curiosos com en penis. Hi ha pots amb organs interns com ronyons, pulmons, cors, etc.

Algunes de les peces exposades tenen explicacions ben curioses com per exemple un fetus on expliquen que la mare del nen va enverinar al pare però després se’n va penedir i va anar a la policia a dir-ho. La policia arribar a casa i va salvar la vida del seu marit però aquest, al saber que ella estava embarassada, la va matar.

El responsable del museu explica que no en fan gaire publicitat, ja que és un tema sensible i que per exemple el museu de la mateixa temàtica de Madrid ja fa temps que està tancat al públic per no ferir la sensibilitat. En aquest cas, el de Buenos Aires, segueix obert però s’ha de concertar data i horari per visitar-lo, via mail (museoforense@csjn.gov.ar ). Generalment ofereixen al matí però sempre hi ha un dia a la setmana que organitzen visites a la tarda.

A l’interior no s’hi poden fer fotos però si busqueu per internet, podreu veure algunes de les peces exposades. No, no són fotografies trucades.

Museo Forense Dr. Juan Bautista Baficio_Junín 762. Obert de dilluns a divendres de 9 a 15h, concertar cita. Gratis. Visita 30 min.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s