Buenos Aires

Basílica del Santísimo Sacramento

La Basílica del Santísimo Sacramento, consagrada el 1916, es troba al carrer San Martín 1039, just darrere de l’edifici Kavanagh, a prop de la Plaza San Martín.

igleisa-santisimo-sacramentoL’església data de l’època d’esplendor de la ciutat, quan les famílies benestants eren mecenes d’obres religioses. En aquest cas fou Mercedes Castellanos de Anchorena, la propietària, entre altres, del Palacio Anchorena, l’actual Palacio San Martín i fou construïda pels arquitectes francesos Alfred Coulomb i Louis Pierre Léopard Chauvet. Mercedes podia veure l’església, a la qual volia ser enterrada, des del seu palau. Mentre Mercedes estava a Paris freqüentava l’església del Santíssim Sacrament i per això quan va tornar a casa seva va voler construir-ne una allí.

igleisa-santisimo-sacramento-2L’església té cinc torres, tres al davant i dues a l’absis amb tres naus al seu interior, d’estil neogòtic. La torre central té 50 metres d’altura. El grup escultòric, de marbre de Carrara, està dedicat a Pedro Juliàn Eymard, el fundador de l’ordre dels pares sacramentaris.

L’interior de l’església està decorat amb obres d’art i materials portats d’Europa, com per exemple el terra d’Alemanya, els bancs, el cor, els vuit confessionaris, púlpit i les portes de fusta de Bèlgica i els marbres i les llums d’Itàlia. L’òrgan té 4983 tubs sonors i va ser fabricat a París per la firma Cavaillé-Coll-Mutin, essent l’òrgan més gran que l’empresa ha instal·lat fora de França. La Custodia, allí on es posa l’Òstia després de ser consagrada, és d’or i plata i va ser realitzada, també, a Paris. En total té més de 3 metres d’alt i està decorada amb 9 caps d’àngels de plata, la Verge Maria i Sant Josep i rematada amb una creu.

igleisa-santisimo-sacramento-3Mercedes de Anchorena, anomenada Condesa Pontificada pel Vaticà, està enterrada a la cripta de l’església, a quatre metres sota el nivell del carrer. La resta de la família Anchorena descansa al Cementerio de Recoleta.

No hem comentat en va que Mercedes podia veure l’església des de casa seva i que l’església es troba darrere del Kavanagh, de casualitat i és que hi ha una llegenda que diu que Corina Kavanagh i un dels fills de Mercedes, Aarón, estaven enamorats però Mercedes va fer trencar la relació. Per venjança Corina va manar construir l’edifici més alt de la ciutat, en aquell moment, per tapar-li la vista de l’església. Però si mirem les dates, no acaben de quadrar, ja que el gratacel més modern de l’època data de 1936 i Mercedes de Anchorena va morir el 1920.

igleisa-santisimo-sacramento-4

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada