Coses que no t'esperes per Argentina

Buenos Aires més insòlita

Passat el temps per Buenos Aires, s’aprèn a mirar més enllà del que es veu a simple vista, i així podem veure la casa al teulat de l’avinguda 9 de julio o la palmera dins del concessionari de l’avinguda Corrientes que vam comentar a Coses que no t’esperes pel carrer. També hem comentat a Buenos Aires Insólita les estàtues de la Lliberat i fins i tot a Viatjar fora d’Argentina sense sortir de Buenos Aires, la Font de Canaletes o el Tòtem de Canadà.

monserrat_exferreteriaAvui seguirem amb coses insòlites per la ciutat, com per exemple la maqueta de la Torre Eiffel de la seu de Las Heras de la Facultad de Ingeniería de la UBA. De fet, l’edifici en si ja és insólit, ja que sembla una església gòtica a mig construir, al seu interior també hi trobem el Museo Ciencia y Técnica.

I si volem veure una part més d’Eiffel ens hem d’enchular i vestir de festa que toca anar a la discoteca Museum a San Telmo, concretament a Perú 535 i és que aquesta discoteca va ser construïda per Eiffel. No, no ens hem tornat bojos, Eiffel el que va construir va ser l’estructura d’una fàbrica d’eines de camp, anomenada El Forjador, tal com es pot veure en l’escultura que remata la façana. A més a més, en aquest solar hi havia la casa del creador de la lletra de l’himne d’Argentina, Vicente López y Planes, murcià fill de catalans que de ben petit es va mudar a Mataró. L’edifici data de 1906 i com gairebé tots els edificis importants d’aquella època es va muntar com un trencaclosques amb les peces i materials elaborats a Europa.

plaza-del-congresoTambé podem veure una escultura particular encapçalant un edifici a la Plaza del Congreso (veure fotos, els dos que estan al rellotge) i a la mateixa plaça hi ha tres detalls més, el primer és una estàtua de Rodin, possiblement una de les més famoses de l’artista, El Pensador. L’altre és el km 0 de les carreteres argentines i per últim el cine Goumont on només passen pel·lícules argentines produïdes o coproduïdes per el INCA, el Instituto Nacional de Cine Argnetino. Bé, ens corregim, generalment només passen aquest tipus de pel·lícules però de tant en tant fan algun festival, com el dels drets humans o el de cine espanyol.

Si volem viatja a Alemanya i en el temps, hem d’anar al Palacio San Martín a la Plaza San Martín, a Retiro. per què? Perquè hi ha una part del mur de Berlín! Del mur de veritat!

Hi ha museus tan insólits com el del Audífono, el de la Morgue, de las Balanzas, entre molts altres.

galeria-pacificoBuenos Aires té una avantatja i és que si volem veure art, no cal anar a un museu. Per exemple, si volem veure frescos de Berni, només ens cal anar a les Galerias Pacífico a Florida i Córdoba. O si volem veure rèpliques de les obres de Benito Quinquela Martín, podem anar a l’estació de metro de Río de Janeiro de la línia A i a alguna de la línia D. Si anem a la línia B, a l’estació Los Incas, podem aprendre sobre les cultures prehispàniques i la de Pasteur/La Amia veure com els dibuixants d’historietes s’han expressat sobre el cas La Amia, un atemptat de l’ambaixada d’Israel que va passar el 1994 i que encara no s’ha resolt. Si volem fer una mica de turisme per Argentina, podem recórrer les primeres estacions de la línia D on hi ha representats paisatges nacionals i si volem viatjar a Espanya, recorrem la línia C, on hi ha paisatges de les diferents ciutats espanyoles, on destaquem l’estació Lavalle direcció Retiro, que hi ha paisatges de Catalunya! Amb les muntanyes de Montserrat, la Sagrada Família i la Seu Vella!. Quedant-nos al metro, encara hi ha una altra particularitat i és que si anem a la línia A, la primera línia de metro de Sud-amèrica, de l’estació Plaza de Mayo a Miserere, encara les podem veure com fa més de 100 anys; desafortunadament, els primers trens es van treure de circulació fa uns 5 anys.

Caminant pel carrer sempre et trobes coses que no t’esperes com per exemple que per l’avinguda Rivadavia hi hagi una casa que tingui a la seva façana dos rossetons, un amb la cara de Da Vinci i l’altre amb la de Dante Alighieri. O encara més sorprenent saber que pots veure un edifici dins d’un altre edifici, així, tal qual com ho sentiu. Resulta que a Balcarce 139, a prop de la Plaza de Mayo van construir-hi un edifici que al seu interior contenia un altre, ni més ni menys que el Antiguo Congreso Nacional.

cohglanTambé podem combinar dues activitats, com per exemple llegir un llibre i fer una cafè, tot en una llibreria, o sigui, sense haver de comprar el llibre i si encara no us convens, que us sembla si us dic que la llibreria està dins d’un vell teatre? Heu d’anar a Santa Fe i Callao, a una de les seus de la llibreria Ateneo. També sobre Santa Fe, però al 2729 hi ha una galeria sorprenent, per la zona on està ubicada. Un paradís de tranquil·litat i relaxació.

Si us allunyeu de les zones cèntriques, us cridarà l’atenció unes xemeneies que s’aixequen a la ciutat, que semblen torres d’antigues fàbriques. En realitat són sistemes de ventilació que es van construir entre 1880 i 1920 per ventilar el sistema de clavegueram. Una d’elles la podem veure al barri de Cohglan, el mateix barri que té l’única rèplica de l’annex de Ana Frank fora d’Amsterdam.

Deixa un comentari