Coses que no t'esperes per Argentina

Monuments per a tots els gustos

victima-violecia-futbolA Buenos Aires hi ha espai per a tot. Potser no és una ciutat tan cosmopolita com algunes de les capitals europees però us ben asseguro que no us hi avorrireu pas, ja que pel carrer sempre hi ha coses que no t’esperes. Una de les coses que no t’esperes és la gran quantitat de monuments que hi podem trobar, alguns diuen, que són més de dos mil i sobre temes tan variats que van des de polítics fins a personatges de contes infantils i de maneres tan variades com bust, estàtues, plaques, monòlits, fonts, etc.

En alguna entrada anterior, com a la Ruta dels Governants i Presidents d’Argentina des del virregnat fins als radicals, ja vam recórrer els monuments i les escultures que homenatjaven als homes que van tenir l’honor de formar part de la història del país. Així podem trobar-nos des del mateix Rei Carles III, el rei espanyol que creà el virregnat del Río de la Plata o Juan Domingo Perón amb l’escultura que es va inaugurar el 2015, curiosament en mans de Mauricio Macri. Alguns d’ells els podem veure muntats a cavall, com Urquiza o Rosas, altres en escultures com Lavalle o Hipólito Yrigoyen i altres en bust, per exemple repetint monument a la ciutat pel cas de Perón i Yrigoyen.

Si parlem de personalitats històriques del país, no ens podem oblidar dels homes que la Pàtria, és a dir, José de San Martín, Manuel Belgrano, Mariano Moreno o Juan José Castelli. I evidentment no ens podem deixar a Pedro de Mendoza i a Juan de Garay, els dos fundadors de la ciutat. Però tampoc podem passar per alt els monuments que recorden un moment èpic del país, com per exemple la Pirámide de Mayo, el monument a la Primera Junta i els famosos Hitos a la Argentinidad. Aquests últims recorden el moment de les invasions angleses que van marcar un abans i un després a la història del país, ja que van ser els detonants de la Revolución de Mayo i per extensió de la Independència Nacional. En podem trobar a la Plaza San Martín, a Chacarita o la Plaza Miserere, a Once.

fuente-de-las-nereidasEl que no t’esperes és que entre aquests més de 2000 monuments, dedicats a les dones no n’hi hagi gaires, però la veritat és que això no sorprèn si per veure noms de dones a les plaques dels carrers hem d’anar fins a Puerto Madero, un dels barris més moderns de la ciutat. Fa, relativament poc, que es va inaugurar el monument a Juana Azurduy, no sense polèmica, ja que va ocupar el lloc que Colón presidia d’ençà que el 1921 va ser inaugurat. Per cert, el descobridor d’Amèrica es troba davant del riu, a costanera Norte. Afortunadament, una de dones més rellevants en la vida pública argentina, sí que té el seu monument, en aquest cas, Eva Perón ens la podem trobar a Recoleta, molt a prop del Papa Juan Pablo II. Parlant de religió, la Mare Teresa de Calcuta també té una escultura, la podem veure al Parque Lezama, a San Telmo.

Ja que hi ha poques dones representades a la ciutat, volem aprofitar el moment per citar a Lola Mora, una de les escultores més importants del món i que té una de les fonts monumentals més boniques del país a Puerto Madero, la Fuente de la Nereidas.

Buenos Aires no només viu de política i d’història, sinó que també d’art i per tant també hi ha monuments als seus artistes més destacats, com per exemple Ruben Darío o Jorge Luís Borges, que el trobem assentat en un banc dels jardins de la Biblioteca Nacional.

Un altre grup de monuments curiosos, importants i que no t’esperes són els que els països del món van entregar a Argentina per celebrar el Centenario de la Revolución. Un dels més destacats és el “monumento de los españoles” o el Monumento a la Carta Magna y las Cuatro Regiones Argentina, però no podem deixar de nomenar el que va reglar Alemanya, França, Itàlia, Estats Units, Anglaterra, la columna meteorològica dels austro-húngar, ubicat al Jardín Botànico, i un dels més atrevits, el de Suïssa.

Per si no hi hagués suficients monuments, els darrers anys, des del Gobierno de la Ciudad, s’han entretingut a crear “Paseos de…”, com per exemple el Paseo del Tango, el de la Historieta, el de la Gloria i el dels Artistas. El primer, que es troba al pasaje Carlos Gardel, darrere del Shopping Abasto, a Balvanera, està dedicat als artistes que han destacat en aquest gènere musical tan porteño i s’hi han sumat, al costat de l’escultura del seu representat més famos, Carlos Gardel, altres tan destacats com Tita Merello, Aníbal Troilo i Roberto Goyeneche. El Paseo de la Historieta és un dels més divertits i és que pels carrers de Monserrat i Puerto Madero ens hi esperen escultures dels personatges gràfics més rellevants de les vinyetes argentines. El Paseo de la Gloria, a Puerto Madero, ens donarà a conèixer esportistes de la talla de Manuel Fangio, Mani Ginobilli i, evidentment, Leo Messi. I per Avenida Corrientes, ens trobarem amb diversos personatges televisius del món argentí, tot i que desafortunadament, acostumen a trobar-se en mal estat degut a actes vandàlics.

El que tampoc t’esperes és que el Cementerio de Recoleta sigui el segon cementiri més important del país i això és degut a la importància de la gent que hi ha enterrada i de les obres d’art que s’hi poden trobar. Moltes de les quals, no estan exposades al públic sinó que es troben digues de les voltes i panteons. El que sí que s’ha de dir és que, malgrat no poder-les contemplar totes, la visita val realment la pena, les obres d’art que hi ha a l’aire lliure són magnífiques. D’una manera no tan notarial, també podem anar a passejar pel Cementerio de la Chacarita on podrem veure-hi escultures a alguns dels artistes que hi descansen, com Osvaldo Pugliese o Carlos Gardel. I en sortir del cementiri, al Parque de los Andes, el monument Los Andes.

0024_el-atletaTal com hem dit al principi, hi ha monuments dedicats a tot tipus d’actes, com per exemple, la pilota de la Plaza Lavalle, el dels taxistes de Puerto Madero o el del Guardacostas. La Caputxeta Vermella que ens espera als Bosques de Palermo o als esports, com El Arquero. També n’hi ha a la música amb la representació de les simfonies de Beethoven que decoren el Jardín Botànico. O fins i tot que hi hagi una flor gegant que s’obra i es tanca amb la llum del sol, com és el cas de la Floralis Genérica, als Bajos de Recoleta.

És d’esperar que amb tants monuments com hi ha, molts no siguin d’artistes argentins però el que potser no t’esperes és que n’hi hagi d’artistes tan famosos com Rodin, del qual podem veure una rèplica del Pensador a la Plaza del Congreso i el monument a Sarmiento, als Bosques de Parlermo i el que tampoc t’esperes és que hi hagi força representació catalana dins dels escultors exposats pel museu a l’aire lliure que s’ha convertit Buenos Aires.

No ens podem oblidar del que, segurament, és el monument més representatiu de la ciutat, el Obelisco. El que molta gent, potser no sap, és que representa el quart centenari de la primera fundació de la ciutat, la de Pedro de Mendoza. Algun dia, haurem de dedicar-li una entrada completa.

Com ja veieu, si de monuments parlem, no acabarem. Algunes de les zones on més densitat n’hi ha és a la Plaza del Congreso, a la Plaza Lavalle, al Jardín Botánico i als Bosques de Palermo. Potser haurem de seguir la serie de “Els monuments més importats” que havíem iniciat amb Monserrat.

 

Deixa un comentari