Buenos Aires

Galeria Güemes

galerias-guemesL’edifici de les Galeries Güemes és un passatge de 116 metres que comunica el carrer Florida amb el San Martín al barri de San Nicolás, un edifici d’oficines, d’habitatges, un teatre i un centre comercial. Al moment de la inauguració, el 1915, era l’edifici més alt de la ciutat, amb 87 m d’alt. Les Galeries, obra de l’arquitecte Terencio Gianotti, el mateix de la Confiteria El Molino a l’avinguda Callao, i promocionada per Emilio San Miguel i David Ovejero, estaven destinades a diferents usos, al subsòl hi havia un teatre i un restaurant i a la planta baixa edificis comercials. Del primer al sisè nivell hi havia oficines i més amunt pisos de lloguer. Al pis catorzè hi havia una confiteria amb vistes a tota la ciutat però la joia es trobava al mirador de la planta superior.

La construcció de l’edifici va començar el 1912 però problemes econòmics i l’inici de la Primera Guerra Mundial en van dificultar la seva construcció. L’edifici comptava amb les comoditats més luxoses del moment, com un ascensor, calefacció i refrigeració i un sistema de tubs pneumàtics que servien per repartir el correu a l’interior de l’edifici. Molts dels materials de decoració provenien d’Europa. Actualment les galeries són un exemple de l’arquitectura art nouveu de Buenos Aires. El 2000 va ser declarada lloc d’interès cultural. Avui en dia manté el seu aire aristocràtic i al subsòl hi ha una empresa que ofereix el clàssic “cena-tango-show”.galerias-guemes-2

El nom de l’edifici rendeix homenatge a Martín Güemes, un salteny igual que els promotors, que va participar activament durant les batalles de la independència. Gràcies a Julio Cortázar podem comunicar Buenos Aires amb París a través de les Galerías Güemes tot llegint el conte “El otro cielo”.0010_galerias-guemes-3

Fa cosa d’uns anys van reobrir el mirador, de dilluns a divendres de 9:20 a 12h i de 15 a 17.40h, des del qual es pot veure bona part del centre de la ciutat, en especials els edificis col·loquialment coneguts com la “colmena” i “los alfiles”. Si esteu atents a l’agenda pot ser que trobeu visites guiades gratuïtes, ja que el preu per pujar-hi no és gaire econòmic ($50 (2016)). Això sí, si hi pugeu, no us deixeu la càmera, com em va passar a mi…

 

Deixa un comentari