Buenos Aires

Una ruta de l’art neoclàssic

catedralPassejant per Buenos Aires podem veure diferents estils arquitectònics, com per exemple el modernisme o el neoclàssic, l’estil amb el qual ens centrarem aquesta vegada. Aquest estil retorna als clàssics grecs i romans, però també a l’etrusc i l’egipci i va ser característic de l’Europa del segle XVIII i principis del segle XIX, fins als temps de Napoleó, que començar a sorgir el romanticisme. El neoclàssic el podem trobar, sobretot, en edificis civils com a símbol del desenvolupament de la vida social que sorgia amb les noves ciutats, obligant a una reforma urbanística. Seguint les premisses del neoclàssic es construeixen escoles, hospitals, biblioteques, mercats, duanes, museus i els escultors decoren la ciutat amb estàtues i monuments.

A Argentina va arribar de la mà dels arquitectes europeus, sobretot francesos, que tenien com a referent el Panteó de París. Podem trobar-ne múltiples exemples per tota la ciutat, tots ells compleixen les característiques de l’estil com la simetria i les proporcions naturals, edificis sobris gens recarregats, en contraposició al barroc i al rococó, els estils antecessors. En l’estil neoclàssic és prima l’arquitectura sobre la decoració; això es veu reflectit en els elements de suport, com les columnes on destaquen el dòric i el jònic.

san-juan-bautistaUn dels edificis més representatius de l’estil neoclàssic a Buenos Aires és la Catedral Metropolitana que podem contemplar a la Plaza de Mayo. Exteriorment recorda al Panteó grec o a la Assamblea Nacional de París. La seva façana està decorada amb un frontó que representa l’escena què Jacob es retroba amb el seu fill Josep a Egipte i amb dotze columnes que representen els dotze apòstols.

Semblant a l’edifici de la catedral també trobem la Catedral Anglicana Saint Jean-Baptiste, que tot i trobar-se en un carreret estret, es pot contemplar tota la seva esplendor, presidida per les seves columnes dòriques.

Per sortir del tema religiós i veure exemples de les obres civils, tenim la seu de la 00015_fi-ubaUniversitat de Buenos Aires de Dret, a Recoleta, construïda el 1949. Entrar-hi és força recomanable, ja que hi podreu veure mosaics de Benito Quinquela Martín i els caps de setmana sempre fan concerts de música a l’aula magna, gratuïts. El seu edifici bessó és el de la facultat d’enginyeria de la mateixa universitat, a San Telmo. Tots dos són edificis monumentalistes, amb columnes jòniques i dòriques a la seva façana i de línies rectes. Edificis dedicats a l’educació de l’home, com a simbologia de la seva importància. Amb aquest estil es vol demostrar que l’home ha d’arribar a la raó mitjançant l’educació i per tant els edificis l’han de situar com a un espectador del món natural, per tal d’il·lustrar-lo.

A prop de la catedral hi ha el “pozo de las ánimas”, ja que allí, durant l’època de la colònia hi havia una església. Després va ser el solar on hi va haver el Teatro Colón, després la seu de la Borsa de Buenos Aires i actualment hi podem contemplar l’edifici neoclàssic del Banco de la Nación Argentina, obra de l’arquitecte Alejandro Bustillo que compleix amb l’estil monumentalista i amb un volum compacte i macís.

banco-centralL’edifici Torquist i l’hotel Continental, que també són de Alejandro Bustillo, segueixen les característiques de l’estil neoclàssic. L’edifici Tornquist, que trobem a la City, concretament sobre Mitre entre Florida i San Martín, data de 1926 i el 2002 va ser declarat Monumento Histórico Nacional. L’hotel Continental, que es troba sobre Diagonal Norte, és de l’any 1927 i hi destaquen les columnes que decoren la façana.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s