Buenos Aires

Plaza Rodríguez Peña

rodriguez-pena

La Plaza Rodríguez Peña no apareix en gairebé cap guia de viatge i moltes vegades passa desapercebuda als habitants de la ciutat. Quan et pares a mirar-la, aquest fet sorprèn, ja que, només l’edifici del Palacio Sarmiento, si estigués en una altra ubicació, ja l’haguéssim fotografiat en més d’una ocasió.

Aquesta plaça, que trobem a Recoleta, entre els carrers Callao, Paraguay, Rodríguez Peña i Marcelo T. de Alvear va ser renovada recentment. S’ha recuperat l’espai verd i s’han dedicat diverses zones al benestar dins la ciutat amb màquines de gimnàstica, taules de ping-pong i dues pistes de futbol-tenis. Aquest espai va ser creat el 1892 mitjançant una ordenança municipal per rebre homenatge a Nicolás Rodríguez Peña, un comerciant i militar que va participar en els actes de la Revolución de Mayo i fins i tot va ser membre del govern durant el Segundo Triunvirato.

La Plaza Rodríguez Peña va ser projectada pel director de Paseos, Parques y Jardines de la ciutat, que era ni més ni menys, que Charles Thays, el mateix que va participar en la conversió de la Plaza San Martín, les Barrancas de Belgrano o el Parque Centenario, entre molts altres espais verds de la ciutat. Tot aquest espai era de la família de Juan Antonio Rodríguez un comerciant espanyol de l’època de la colònia.

A l’interior de la plaça hi podem trobar diverses escultures i monuments. La que més destaca és la Bernardo Irigoyen, una obra de Mariano Benllieure i Gil, que data de 1934 i recorda al polític argentí de la primera meitat de 1800. El fill de Juan Antonio, Nicolás, té el seu monument de bronze en aquesta plaça, obra de l’escultor alemany Gustav Heinrich Eberlein. A l’altre costat, hi ha el bust de San Juan Bautista de La Salle, inaugurat el 1970, de l’artista Alejandro José Oliva. La petita joia de la plaça és la font de Luisa Isabel Isella de Motteau, titulada El Sediento. Aquesta font de marbre de Carrara representa un noi beguen de l’aigua que surt d’una roca.

palacio-sarmientoL’edifici principal de la plaça és el Palacio Sarmiento, també conegut com a Palacio Pizzurno, que és la seu del Ministerio de Educación de la Nación. El 2006 es va declarar a l’edifici Monumento Histórico Nacional. Obra de l’arquitecte Carlos Adolfo Altgelt conjuntament amb Hans Altgelt que data de finals del s.XIX havia de tenir, segons el testament de Petronilla Rodríguez, una església, una llar d’avis, un col·legi de l’ordre de les Serventes de Jesús Sacramental i una escola per a 700 noies. El fet és que mai va arribar a tenir aquest ús però sí que va funcionar com a seu provisora dels tribunals, mentre duressin les obres del Palacio de Justicia. I ja després sempre lligat a l’educació, per això porta el nom de Sarmiento, el pare de l’educació argentina. L’església que no es va arribar a construir a la zona projectada inicialment, és l’església del Carmen que avui trobem a Rodríguez Peña, al 840. El gallec Juan Antonio Rodriguez ja havia finançat la capella del Carmen, el 184o, que s’ubicava a l’actual plaça Rodriguez Peña però el creixement de la ciutat va fer que s’hagués de traslladar la parròquia a l’actual posició.

Deixa un comentari