Gratis de motxiller per Àsia

Sant Petersburg (2/3) (Rússia)

Després de la primera recorreguda, avui visitarem els edificis més famosos de Sant Petersburg, començarem al carrer Nevsky, una de les avingudes més importants i que uneix el Almiranatge i el Monasteri d’Alexandre Nevski. Ens situem a l’alçada del canal Fontanki i caminem direcció l’Almiranatge, ben aviat arribarem a la plaça Ostrovskogo, decorada per l’escultura de la tsarina Caterina II, que precedeix l’edifici del Teatre Alexandrinsky. A la pròxima cantonada hi ha l’edifici del centre comercial més antic de la ciutat, el Gostiniy dvor, que data de 1785. Seguint per l’avinguda ens trobarem l’església de Santa Caterina però la que realment ens cridarà l’atenció és la que hi ha a l’altre costat de vereda, després de creuar el canal Griboedov. La magnífica Catedral de la Verge de Kazan, l‘edificació data de 1810 i fou obra de l’arquitecte Voronikhin. Si voleu una fotografia completa de la catedral, heu d’entrar a l’edifici del davant, que actualment és la llibreria més gran de la ciutat. Abans d’entrar-hi, però, no us oblideu de contemplar-lo exteriorment, l’edifici va ser construït per a l’empresa Zinger, el 1917 seguint l’estil modernista.

El proxim destí és el punt més important de Sant Petersburg, seguim per Nevsky, fins a la plaça Dvortsovaya on el verd del Palau d’Hivern ens omplirà la nostra vista. Al centre de la plaça hi ha la columna d’Alexandre de 47,5 metres d’alt i unes 600 tones, de l’arquitecte Auguste de Montferrand, per rendir homenatge a la victòria contra Napoleó.

Ara contemplem l’impressionat edifici del Palau d’Hivern, la seu d’un dels museus d’història de l’art més grans del món, l’Hermitage. Resistiu la temptació d’entrar al museu, feu-nos cas. Ja hi vindreu demà a passar-hi el dia, perquè només de passejar per les seves sales ja es necessiten més de 6 hores i us asseguro que no arribareu a veure tot el que es pot visitar amb l’entrada (els dimecres i el divendres tanca 3 hores més tard, els dilluns està tancat i el primer dijous de mes és gratuït). El conjunt del museu l’Hermitage ocupa sis edificis: el Palau d’Hivern, el Petit Hermitage, el Palau de Mènxikov, el Palau de Pere el Gran, el Museu de la Porcellana, l’edifici de l’Estat Major, situat a l’altre costat de la plaça i on hi ha la col·lecció de l’impressionisme amb obres de Van Gogh i Monet, entre altes, i el recinte dels magatzems que també es poden visitar. Els orígens del museu comencen amb la tsarina Caterina II la Gran, casada amb Pere III, el nét de Pere I el Gran. Caterina II va comprar una gran col·lecció privada el 1764 per crear-se un lloc de reclusió al palau que havia fet construir la seva sogra, Elisabet I, la filla de Pere I. A partir d’aquí i al llarg dels temps, els següents tsars es van encarregar d’ampliar aquesta grandiosa col·lecció d’art.

Sense entrar al museu, passem pel carrer Millionnaya i veurem per fora l’edifici del Teatre, que també forma part del museu, que el decoren els Atlants. Aquest carrer ens portarà directament al Palau de Marbre, que en aquest cas forma part del conjunt del Museu Rus. El nom d’aquest palau és a causa de la utilització de 32 tipus diferents de marbre. Catalina II va ser qui va encarregar el palau, construït entre el 1768 i el 1785 i dissenyat per l’arquitecte Antonio Rinaldi. Davant del palau hi ha els jardins de Camp de Mart amb la flama en honor als qui van lluitar en la Revolució però en lloc de passejar-hi ens dirigim cap al jardí d’estiu. Pel camí haurem vist el monument al comandant Suvorov, el qual no va perdre cap batalla durant la seva carrera militar.

Pedro I va ser qui va encarregar la construcció dels jardins d’estiu, el 1704, seguint un plànol seu inspirat amb Versalles. A l’altre costat del parc hi ha el Palau Mikháilovsky o dels enginyers. Aquests palau-casell-fortalesa envoltat d’aigua, va ser construït el 1801 pel tsar Pau I, ja que volia sentir-se protegit però només hi va viure 40 dies, perquè va ser assassinat la nit del 12 de març de 1801. El següent punt és una de les coses insòlites de Sant Petersburg i s’ha d’estar atents per trobar-la, ja que buscarem el monument més petit de la ciutat, té 11 centímetres d’alt i pesa 5 kilograms, obra de Revaz Gabriadze. La figura representada que té aquest honor és l’ocell Chizhil-Pyzhik que és el protagonista d’una cançó popular que diu: “Chizhil-Pyzhik on has estat? Bebent vodka al Fontanka”. Això us hauria de servir de pista per trobar-lo.

El pròxim punt és l’església més famosa de la ciutat, construïda per ordre d’Alexande III al lloc on es va assassinar a Alexandre II, el tsar que havia abolit l’esclavitud. Per arribar-hi passarem pel Jardí de Mikháilovsky i al final veurem la impressionant Església de la Resurrecció o de la Sang Vessada. Els arquitectes foren A. Parland i I. Malyshev i data entre els anys 1883 i 1907. L’església mesura 81 metres d’alt, que simbolitza els anys que tenia el tsar quan va morir.

Caminem pels voltants de l’església per contemplar-ne tots els seus racons i ens encaminem seguint la vora del canal Griboédov. Si girem cap a l’esquerra, per Inzhenernaya, arribarem a la plaça Iskusstv amb el monument al poeta rus A.S.Pushkin. Aquesta plaça està envoltada de teatres i presidida per l’edifici del Museu d’Art Rus, que es troba al Palau Mikháilovsky i del Museu etnogràfic rus. La visita al museu d’art ocupa un parell d’hores. Tot i que si teniu intenció d’entrar-hi potser és millor començar la ruta per aquí, ja que els museus tanquen ben d’hora.

Hauries de saber

L’imprescindible es pot consultar a Sant Peterburg (1/3)

El que et fa estalviar diners

– El primer dijous de mes i el 7 de desembre hi ha entrada gratis a l’Hermitage.

Atractius turístics

– Si es vol fer aquesta ruta sense entrar en cap lloc, es pot fer perquè els edificis per fora són bonics. Seria una ruta gratis.

– Catedral de Kazan:  de dilluns a diumenge de 10:00 a 19:00. Entrada gratuïta.

– Hermitage:  obert dimarys, dijous, dissabtes i diumenges de 10.30 a 18:00. Dimecres i divendres de 10.30 a 21.00. Emtrada 600p. Entrada gratuïta el primer dijous de mes i el 7 de desembre. Es necessita tot un dia per visitar-lo.

– Palau de marbre: obert dilluns, dimecres, divendres, dissante i diumenge de 10.00 a 18.00. Dijous fins a les 21:00 i eos dimarts està tancat. Entrada 450p.

– Palau Mikháilovsky: dilluns, dimecres, divendres i dissabtes de 10:00 a 18:00. Els dijous obra a partir de les 13:00. Els dimarts i els dijous està tancat. Entrada 500p.

– Església de la Resurrecció o de la Sang Vessada: De dijous a dimarts de 10:00 a 18:00. Entrada 250p.

– Web de turisme de la ciutat.

Més dies a Sant Petersburg?

Més fotos de Sant Petersburg

2 replies »

  1. La plaça de l’Hermitatge sembla a la foto, ben bé una pista de patinatge!!! 🙂

    A mi em va encantar l’esglèsia de la Sang Vessada… vau entrar-hi dins?

    • No, no hi vam entrar. Vam preferir fer el museu rus. Els preus de les entrades turistiques a Russia son una mica elevats. Ens toca prioritzar coses i lamentablement ens en queden a fora, com el museu que va fundar Pere el Gran i els Palaus de les a fores de la ciutat, que en aquest cas ho vam descartar, en part, per la neu. Per no tornar a pagar per no veure jardins…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s