Rússia

Moscou (1/4) (Rússia)

Moscou, , Москва, és la capital de Rússia i és característica per la seva Plaça Roja, la joia de la ciutat i del país. Cap aquí ha de ser on ens dirigim el primer dia, cap a aquesta plaça de 330 metres de llarg i 70 d’ample, envoltada d’edificis històrics que ens deixarà bocabadats durant una bona estona.

Si Sant Petersburg està lligada al tsar Pere el Gran, Moscou ho està al tsar Ivan III, el qual va ordenar treure totes les cases de fusta d’aquesta zona per crear una plaça que acollís el mercat. Amb el temps es va anar envoltant d’edificis de tonalitat vermellosa que podria fer pensar que són la causa del nom actual però en realitat deriva de la paraula russa “Krásnaya” que si bé vol dir vermell, en l’antic rus significava bonic.

L’edifici principal de la plaça, tot hi estat fora de la plaça, és el Kremlin, literalment fortalesa, la seu política i religiosa del país. Aquí hi van viure els tsars mentre Moscou fou la capital del país i avui en dia és l’àrea de treball del president de la República. Actualment, es pot visitar el Kremlin on es veu la plaça de les catedrals i l’interior d’aquestes (500p) i a part, el museu de l’armeria (700p) on s’exposa art de Rússia i d’Europa, així com vestits i joies de diferents tsars i religiosos. Els edificis presidencials i administratius no estan oberts al públic. Les primeres muralles del Kremlin dataven de 1156 i eren de fusta, les segones foren blanques, del s.XIV que es van construir quan Moscou ja era la capital del principat i les terceres, que daten del s. XV i que són les que veiem actualment, són vermelles. La torre principal de les muralles és la del Salvador, que data de 1491, la que dóna a la plaça vermella i per la que entraven els tsars i avui en dia el President, així que si ell està al Kremlin, us trobareu amb la plaça vermella tancada al públic. El 31 de desembre, els moscovites, es reuneixen davant d’aquesta torre per fer el compte enrere de l’entrada de l’any nou amb el gran rellotge.

La plaça de les catedrals, a l’interior del Kremlin, està envoltada per quatre temples religiosos visitables: la Catedral de l’Assupció construïda entre el 1475 i el 1479 essent l’església de la coronació dels tsars. La Catedral de l’Anunciació, construïda entre el 1484 i el 1489 amb una extensa exposició d’icones, la Catedral de l’Arcàngel que data de 1505 i la Catedral de la Deposició del Mantell de la Verge erigida entre el 1484 i el 1485, que era l’església dels Metropolitans i posteriorment dels Patriarques i avui s’hi pot contemplar una exposició de talles de fusta procedents de Moscou, Novgorod, Rostov Veliki i el nord rus. A la plaça també hi destaca el canyó del tsar Pushka de 40 tones i la Campana del tsar que pesa 200 tones, té un diàmetre de 6,6 metres i una alçada de 6,14 metres. Un altre edifici visitable és el Palau dels Patriarques, constuït entre el 1653 i el 1655. Per entrar al Kremlin s’ha d’anar als jardins d’Alexandre i comprar l’entrada en un edifici de vidre, la visita és d’un parell d’hores.

El conjunt monumental del Kremlin ha patit canvis durant la història, com la construcció de nous edificis, la demolició de monestirs durant l’època soviètica o també el canvi de l’àliga bicèfala que encapçalava les torres i que era el símbol del tsarisme, per l’estrella comunista durant el 1937. Aquestes estrelles giren quan el vent bufa però per fer-les girar el vent ha de bufar amb força, ja que pesen 2 tones.

Sense cap mena de dubte, la joia de la plaça és la Catedral de Sant Basili, anomenada oficialment, la Catedral de la Intersecció de la Verge al costat del Fosso. Va ser Ivan el Terrible qui va encarregar la construcció d’aquest temple per commemorar la victòria de Kazan sobre els mongols. L’església es va construir entre el 1551 i el 1561 i al llarg del temps ha anat tenint remodelacions, per exemple el 1588, el tsar Teodor I va ordenar afegir-hi una torre, una nova capella. La visita a la catedral costa 350p i ens ocuparà entre una hora i mitja i dues hores. La curiositat és que no és una gran església, sinó, un conjunt de nou capelles unides per passadissos interiors, fet que es pot comprovar quan es visita l’interior, ja que no hi ha cap nau principal. El nom popular de Sant Basili li ve en honor a un sense sostre que vivia pels voltants de la plaça i que ajudava a la gent predicant la fe ortodoxa, la llegenda diu que fins i tot obrava miracles. Quan va morir, el mateix tsar Ivan el Terrible va dictar que fos enterrat a l’interior de l’església.

El monument que hi ha davant de l’església rendeix homenatge a Minin i Pozharsky, els quals van reunir voluntaris per lluitar contra els polonesos.

L’altre punt imprescindible de la plaça és el mausoleu de Lenin. Aquest té forma de piràmide truncada de 9 metres d’alt i 18 de longitud, és obra de Alexey Viktorovich Schusev i es pot visitar de dimarts a dijous i dissabtes de 10 del matí a les 13h amb entrada gratuïta. Aquí hi “descansa” el cos de Lenin momificat contra la seva voluntat, ja que ell volia ser enterrat a Sant Petersburg amb la seva mare. Stalin va formar una Comissió per a la Immortalitat amb l’objectiu que els científics treballessin en una fórmula per mantenir el cos del líder soviètic conservat. Una de les curiositats és que se li va extreure el cervell per estudiar-lo i trobar-ne el gen de la genialitat. Al mausoleu hi ha el laboratori des d’on, durant dos mesos, cada dos anys, febrer i març, apliquen el tractament a la mòmia. Amb Lenin també es va enterrar Stalin però finalment es va decidir treure’l i enterrar-lo darrere del mausoleu juntament amb altres personalitats històriques russes i els màrtirs de la Revolució, formant la necròpolis de la muralla del Kremlin.

L’edifici més gran de la plaça és el de les galeries GUM, un centre comercial d’alt nivell que mereix entrar-hi per veure l’arquitectura interior i provar els famosos gelats russos, que no són més que una bola de sabor damunt d’un got fet de galeta però que tenen la fama de seguir la mateixa recepta des de fa 50 anys, avui en dia són un clàssic. GUM són les sigles de la traducció literal de Principals Botigues Universals, l’edifici ideat com a centre comercial amb capacitat per 1200 negocis, és obra de l’arquitecte Alexandre Pomerántsev entre el 1890 i el 1893. Durant la Unió Soviètica l’edifici va ser nacionalitzat i Stalin el va utilitzar també com a lloc de mercat, com a oficines, fins i tot el va destinar com a mausoleu de la seva primer dona.

L’altra catedral de la plaça, que passa gairebé desapercebuda davant el magnetisme de la de Sant Basili, és la Catedral de Kazan, amb entrada gratuïta. La catedral original, que datava de 1625 va ser destruïda per ordre de Stalin. L’actual és una reconstrucció que data de 1990. La destrucció de catedrals o el canvi d’ús durant el règim soviètic estava a l’ordre del dia, de fet, la de Sant Basili es va salvar de miracle, ja que per la seva ubicació molestava durant les desfilades militars.

El Museu Estatal d’Historia també és una de les visites clàssiques de la plaça. Sortint de la plaça, per la porta de la Resurrecció, la que hi ha al costat del museu, hi ha l’entrada al museu de la Guerra Pàtria de 1812, la guerra contra Napoleó, amb entrada de 300p. Davant de la porta, fora de la plaça, hi ha el quilòmetre zero de les carreteres russes, és fàcil trobar-lo perquè sempre hi ha algú parat al damunt tirant una moneda i demanant un desig.

Tant la plaça com el Kremlin formen part, des del 1990 del Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Abans d’acabar aquesta entrada hem d’afegir la part friki del dia, us sóna el Tetris, no? sí, el joc amb el qual tots vam començar amb la Game Boy. Doncs aquest joc és soviètic, dissenyat per Alekséi Pázhitnov, que comença sempre amb la imatge de…la Catedral de Sant Basili.

Hauries de saber

L’imprescindible

Entrar i sortir de Moscou

– Entrar des de Novgorod: ES pot viatjar amb tren nocturn on l’opció més barata és la cadira (no llitera) i costa 693p. El tren passa a les 21.30h i arriba a Moscou a les 5.30 am a l’estació de Leningradsky.

– Anar a Kazan: tren nocturn que surt de Moscou a les 23:38 i arriba el pròxim dia a Kazan a les 12:45 del mig dia. El preu és de 955p.

Moure’t per Moscou

– Metro: el metro costa 55p (amb la targeta que es pot compartir i que val 50p, pagues 35p per viatge)

Dormir a Moscou

– Habitació compartida una mitjana de 270p/persona. Busca a Booking.com que contínuament hi ha ofertes.

Menjar

– La majoria dels hostels tenen cuina per cuinar.

El que et fa estalviar diners

– Si t’has de moure amb metro, millor comprar la targeta.

Atractius turístics

– Es pot fer la ruta sense entrar en cap edifici, per fora també son bonics. Però aconsellem entrar a la catedral de Sant Basili, més que al Kremlin.

– Kremlin: la visita ens pot ocupar dues hores. Entrada 500p. Obert de 10:00 a 17:00, tanca els dijous.

– Catedral Sant Basili: la vista ens pot ocupar unes dues més. Entrada 350p. Obert de 10:00 a 17:00. Obert tots els dies, menys un dimecres al mes per neteja.

– Mausoleu de Lenin: obert de dimarts a dijous i dissabtes de 10 del matí a les 13h. Tanca durant febrer i març, cada dos anys, per manteniment. Entrada gratuïta.

– Catedral de Kazan: entrada gratuïta. Visita uns deu minuts.

– Museu Estatal d’Historia: ens va quedar pendent.

– Web de turisme de la ciutat.

– Més temps per Moscou?

Més fotos de Moscou

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s