Corea del Sud

Breu resum Història de Corea (1/2)

La millor manera d’aprendre història de Corea és visitar algun dels seus museus nacionals gratuïts. A Seül, visitant el Museu Nacional i el Museu d’Història Contemporània de Corea ens podem fer una idea bàsica sobre la història de la península fins a la divisió al paral·lel 38 i després, concretament, sobre el país del sud. A moltes de les ciutats del país tenen un museu nacional que ressalta els fets històrics ocorreguts en la província, com per exemple a Gyengju podem aprofundir sobre la dinastia Silla. Aquestes dues entrades d’història, en les quals pretenem resumir la història de Corea, les hem pogut escriure desprès de visitar els museus comentats, entre altres.La història de la península, comença pràcticament el 2333 aC amb l’estat Gojoseon però per veure la història de Corea com a tal, hem d’avançar fins al temps dels tres regnes, que culmina amb la unificació peninsular per part de la dinastia Silla, el 676 dC.

La península va estar habitada des de fa més de 780000 anys endarrere, durant l’era paleolítica, on les persones ja havien desenvolupat eines de pedra i vivien en campaments a prop dels rius i de les coves. Durant l’època del neolític, uns 10000 anys endarrere, després de l’edat de gel, es perfeccionen les eines de pedra i es comença a treballar el fang. Durant aquest període es duen a terme intercanvis amb regions veïnes com la Xina, Japó i Rússia, a través del mar, medi d’on també s’obtenen aliments, de la pesca. Les societats comencen a domesticar animals i a practicar una agricultura rudimentària.

Aquestes societats més sedentàries ens porten a l’edat de bronze i a la necessitat d’establir líders, aquí és quan sorgeix el primer estat de la província de corea, l’estat Gojoseon, durant el segle XV aC. Durant aquesta època es decora la ceràmica i es milloren els instruments de pedra, així com els de fusta. Els objectes de bronze són exclusius de les autoritats.

L’agricultura es desenvolupa, sobretot amb el conreu de l’arròs i a poc a poc els poblats van creixent amb la necessitat d’una organització social, en aquest cas, estamental. L’estat Gojoseon és contemporani amb les dinasties Yan, Qin i Han de Xina, amb les quals competeix però també dur a terme intercanvis culturals. Després d’un any de guerra contra els Han, l’estat Gojoseon queda destruït, en la lluita a la fortalesa de Wanggeom, l’any 108 aC, i sorgint com a resultat petits estats com el Buyeo, el Goguryeo, al nord-est de la Xina, el Okjeo i el Dongye al nord-est de Corea i els Mahan, Jinham i Byeonham al centre i sud de la península. Aquests últims acabaran essent part del regne de Silla, mentre que Buyeo ho serà del regne de Goguyeo.

Durant el període dels Tres Regnes cohabitaran el regne de Goguryeo, el de Baekje i el de Silla. El regne de Gogurye, que destaca per la construcció de fortaleses i el fort intercanvi cultural amb la Xina, de la qual importen el budisme cap al 372 dC estava ubicat al nord de la península i part de la Manxúria. L’altre regne dominant era el Baekje instal·lat a la base del riu Hangang. Dins de l’estat Baekje destaquen tres períodes; el primer, el període Hangang, de l’any 18 al 475, període durant el qual estableixen un sistema de regència i expandeixen el territori cap a la regió de Mahen. El període de Ungjin, entre el 475 i el 538, on s’expandeixen cap al sud de Goguryeo i per últim el període de Sabi, entre el 538 i el 600 que es coneix com el temps d’esplendor cultural. El tercer regne és el de Silla, que es desenvolupa gràcies al comerç amb Xina, introduint productes arribats allí per la ruta de la seda.

Silla absorbeix el regne de Baekje, el 660, i el regne de Goguryeo, el 668, gràcies al tracte amb la dinastia Tang de Xina, unificant d’aquesta manera i per primera vegada, la península de Corea. Després ha de lluitar contra els Tang quan aquests volen conquerir la península, el 675. Per tal de governar l’extens territori, Silla envia oficials i exèrcits als territoris guanyats, duu a terme una reforma burocràtica del sistema administratiu, completada en temps del rei Seong, i divideix el territori en 9 províncies i 5 subcapitals, deixant a Gyengju com a la capital del regne. D’aquesta manera aconsegueix una estructura d’estat centralitzat, així com desenvolupar la seva cultura i instaurar el budisme com la religió estatal, utilitzant la filosofia del budisme per establir l’ordre social. A partir del 713 restableix les relacions comercials i diplomàtiques amb la dinastia Tang de la Xina i també amb el Japó.

Compartint època amb la Silla unificada, apareix al nord, als territoris on abans hi havia els Goguryeo, el regne de Balhae, a partir del 698. Aquest període se l’anomena el dels Regnes del Nord i del Sud, amb l’avui riu Daedonggang fins a la badia de Wonsan fent de frontera natural. Silla s’encarrega de construir fortaleses per tal d’evitar possibles invasions dels seus veïns del nord.

El regne de Silla acaba després de diverses revoltes socials iniciades per nobles, els jingols, a finals del s.VIII. El regne es divideix en tres, l’etapa coneguda com la dels Tres Regnes Tardans. El 900 Gyeonhwon funda el regne de Tardà de Baekje, el 901 Gungye fa el propi amb el regne Tardà de Goguryeo i el 918, Wanggeon funda el de Goryeo.

L’estat encarregat de reunificar Corea de nou, serà Goryeo, descendents de Gugurryeo, el 936, després de la batalla de Ilcheon i derrotar a l’estat Tardà de Baekje. Aquest estat, del qual després derivarà el nom de Corea, basa el seu ordre social en la filosofia de Confusió.

Goryeo es veu en guerra continua contra l’estat de Khitan, que havia envaït el regne de Balhae, per tal de tenir el control del nord de la província. Finalment, el 1219 Goyeo, s’uneix amb els mongols per lluitar contra Khitan, restablint així les relacions diplomàtiques amb la tribu del país de l’estepa. Però el 1931 els mongols ataquen Goryeo, un total de sis vegades, fins al 1259. A partir d’aquí els mongols passen a tenir una important influencia a la cort. El 1274 Mongòlia i Goryeo tornen a fer una aliança per envair Japó. Durant els temps de la dinasta Goryeo es produeix una època d’esplendor de la cultura, de la religió i d’avenços científics.

El 1392 és dur a terme una revolta interna, liderada pel general Yi Seonggya qui funda la dinastia Joseon, que regnarà al país fins al 1905, quan els japonesos envaeixen la península.
El 1394 es funda Seül, la nova capital de la dinastia que és pràcticament dominada per l’aristocràcia, anomenada, yangban, i que segueix una filosofia neo confusionista.

L’any 1597, Toyotomi Hideyoshi, qui havia unificat el Japó, envaeix Corea, amb l’excusa d’anar a fer el mateix a la Xina. Aquest fet desperta el sentiment nacionalista de la gent que surt a defensar el seu país. El 1598, amb l’ajuda de Xina, s’aconsegueix fer fora als japonesos.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s