Com sobreviure turísticament a Àsia

Filipines amb pressupost motxiller

Filipines és un país barat si li treus el dormir. Anem a veure una mica amb més detall cada punt que preocupa el viatger motxiller. El juliol del 2017 el canvi era de 1 dòlar americà, 50.50 pesos filipins.

Dormir: comencem per la mala notícia. Dormir a Filipines no és barat, tampoc és car però no baixa de 400 o 500 P per parella. Encara que viatgis en temporada de pluges, els preus de les habitacions ronden els 10 U$D per parella i nit, amb sort pots negociar als 8U$D. La part bona és, segons el que ens diuen, que és una habitació privada amb aire condicionat. Bé, no és algo que nosaltres busquem en un viatge “guarro”, podem compartir habitació i suar una mica. Opció motxilera? Torna a sortir la tenda de campanya i a Filipines ens ha donat molt bons resultats. Una opció és dormir al pati d’un hostel per 200P, no accepteu per més i si és aquest preu incloeu la dutxa i el bany. La segona opció és preguntar als veïns per dormir al seu pati o fins i tot en alguna oficina governamental de petites ciutats. Nosaltres, una de les vegades, vam tenir molta sort perquè una família ens hi va deixar dormir gratis i a sobre ens van donar menjar a Siquijor i una altra vegada vam repetir la sort a Bontoc, dormint en una oficina d’enginyers. La tercera opció és dormir a la platja, però assegureu-vos que sigui pública, així ho vam fer a Panglao.

L’alternativa a les estacions de trens i autobús, a Filipines, són els ports. Els que us podem garantir són el port de Taglubaran, a Bohol si arribeu amb el ferri de Lorena (Siquijor) perquè com que arriba a les 23.00h, i ja és molt tard, us deixaran entrar i dormir. L’altre és al port de Cebu, al Tier 1, si no teniu bitllet, us podeu quedar als bancs de l’exterior, dins del recinte del port. En cap dels dos casos, sereu els únics estirats als bancs, així que relaxació. Pel que fa a les estacions d’autobús us podem garantir a la Victory Line de Baguio i de Manila i a la de Partas de Vigan. Després, els treballadors de Cora (de Sagada/Banaue a Manila) ens van dir que si li dius al conductor que no tens on dormir et deixarà dormir al bus estacionant al garatge que està a 1,5km de la terminal (és molt fàcil arribar-hi).

A Manila també hi ha McDonald’s 24h però no ho hem provat, així que no sabem si és possible pernoctar. Lo bo és que hi ha conos per 10P (si és que tenen conos) o si no, molts productes per 29P. L’altra gran cadena de restaurants de menjar ràpid és el Jollibee que també tenen 24h.

Evidentment sempre queda el couchsurfing que a Filipines, una vegada més, ens ha permès conèixer gent meravellosa a Manila i a Cebu.

Transport: els autobusos entre ciutats no són cars perquè les distancies no són llargues, més o menys uns 50P per 60 km. Els fèrries de distàncies curtes també són barats. El que es dispara són els fèrries entre zones, per exemple el que connecta Manila amb Cebu, de la companyia 2Go, l’opció més barata costa uns 1500P. Els avions estan pel mateix ordre de magnitud, però se li ha de sumar uns 1000P si heu de facturar.

Per recórrer les ciutats hi ha tres opcions comuns a gairebé cada racó del país. Els jeepneys, que substitueixen els autobusos urbans i estan entre 7 i 25P 0segons la distancia i l’illa. Els tricicles que generalment doblen el preu dels jeepney pel mateix recorregut i el lloguer d’una vespa que per dia ronda els 400P més la gasolina, el litre està a poc més de mig euro, i els pàrquings que ronden entre els 5 i els 10P. A Manila s’utilitza molt el Uber compartit.

Menjar: bona notícia: pots guardar el tupper i els noodles! Menjar a “restaurants” surt a un euro per persona. El menjar no és molt abundant però sempre pots demanar extra d’arròs per 10P. Generalment és un platet de cafè amb carn, peix o verdures o una sopeta i l’arròs. Als mercats públics i “guarrets” el preu dels plats ronda els 15-20P i el plat d’arròs acostuma a ser el doble o el triple de quantitat que a la plaça i al mateix preu. Menjar de super, és a dir, pa i llauna de tonyina és un regal. Un paquet de pa de motlle costa uns 30-40P i una llauna de tonyina en tomàquet costa 12P. Sumeu que partiu una bossa de pa amb la vostra parella i cadascú es menja una llauna de sardines i per 1 euro heu menjat. També hi ha llaunes de carn pel mateix preu però no rendeixen tant. Els noodles costen entre 6 i 9P però en necessitareu dos, ja que són més petits que al Japó o Xina, per exemple.

Aigua: Pel que respecta a l’aigua calenta per fer tes, cafès o noodles heu d’anar a les botigues on venen noodles. N’hi ha que us la donaran gratis i altres que us cobraran 5P pel termo. És qüestió de preguntar. L’aigua freda o del temps, millor embotellada. Una botella d’un litre ronda els 15P però a moltes estacions de port hi ha bidons on podreu recarregar la botella gratuïtament. A moltes cases tenen aigua purificada i és que a qualsevol poblet del país hi ha una estació on vent aigua purificada. L’altra opció és comprar l’aigua a les màquines que us trobareu pel carrer, l’aigua es posa en una bossa de plàstic i per beure, se li fa un foradet per un costat.

Internet: el gran problema de Filipines. Els únics llocs on hi ha wifi gratis és als ports i generalment només tens 30 minuts per dia gratuïts. Algunes companyies d’autobús tenen autobusos amb wifi, com Victory Liner.

Carregar dispositius electrònics: idem que internet, ni els McDonald’s tenen per carregar. Alguns Jollibee tenen un endoll. Als ports hi ha l’àrea de carregar. A les estacions d’autobús és difícil que hi hagi algun endoll però hi acostuma a haver la màquina que per 10P pots carregar 10 minuts.

Banys: tema s’han acabat els banys públic. En aquest cas, sí que podem utilitzar el McDonald’s, que a més a més té paper de WC i el d’altres restaurants de menjar ràpid. A les terminals dels ports també hi ha banys però per poder entrar has de tenir bitllet. On no hi ha problema és a les estacions autobús però sense paper de WC. Alguns banys no tenen paper, però potser tenen una mànega o una galleda…no cal que segueixi, no?

Entrades a llocs: gairebé s’ha de pagar per tot, amb exepció de museus nacionals, però, fora de les super atraccions, les entrades estan per sota dels 50P. Les super atraccions com barranquisme, veure taurons i altres estan pels voltants dels 1500P.

Si vols més idees de  Pressupost Motxiller per Àsia passa’t per Fuet i Mate.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s