Brunei

Pels carrers de Brunei

Quan sentim Brunei, molts de nosaltres pensem en petroli i en país musulmà. Doncs bé, no estem gens equivocats. Brunei és una monarquia musulmana malaia, amb el poder centralitzat en el sultà. El que potser no sabem és que aquest sultà és el Cap de l’estat, el Primer Ministre, el Ministre de Defensa i el Ministre d’Afers Exteriors. La resta de ministres els escull el sultà segons el seu criteri, generalment dins la seva família.

Sentit això, molts de nosaltres ens esperem una espècie de dictadura, amb molta repressió i gent poc feliç. El que no ens esperem gens és totalment al contrari, si bé hi ha coses prohibides, de les quals en parlarem més endavant, el nivell de vida de la gent de Brunei és força elevat. El que no t’esperes és que tothom tingui sanitat i educació fins als nivells alts, totalment gratuïta. De fet, nosaltres com a turistes, per 30 dòlars de Brunei podem rebre tractament mèdic.

Seguint amb el tòpic de país musulmà, Brunei té certes prohibicions relacionades amb la fe musulmana. Per exemple, està prohibit beure alcohol i consumir drogues, sota pena de mort. Això és degut al fet que el Corà, el llibre sagrat, diu que no es poden consumir substàncies que alterin la nostra ment. El tabac també està prohibit però en recintes públics per això és fàcil veure gent, sobretot els joves, fumant a les terrasses dels bars o abans de pujar al cotxe. Sentint això, no t’esperes que puguis entrar alcohol al país, això sí, l’has de declarar. Els no musulmans poden entrar al país, declarant, 2 botelles de vi o negudes espirituals i 12 llaunes de cervesa però només per consum privat.

I el que menys t’esperes és que la gent de Brunei, malgrat ser musulmans, diguin que quan viatgen beuen i fins i tot proven alguna que altra droga, encara que només sigui Maria.

Per acabar amb el tema religió, no t’esperes, malgrat que ser un país musulmà hi puguis trobar temples budistes i esglésies cristianes. Per tant, com a dona, no es obligatori anar tapada pel carrer i molt menys portar el cap cobert.

Retornat als nostres coneixements previs de Brunei, el de l’economia basada en el petroli, tornem a estar encertats. A Brunei viuen del petroli, pràcticament no produeixen res més. Bé, la carn és “nacional” però criada a Austràlia i és el que Sultà posseïx una granja a Austràlia, més gran que el seu propi país, on cria els animals per alimentar al poble.

El sultà actual porta gairebé 50 anys al poder, de fet, aquest octubre del 2017 es celebrarà els 50 anys de la coronació. Si per la celebració dels 25 anys van construir una mesquita que va costar 1.7 bilions de dòlars de Brunei, pels 50 anys que farà?

Hi ha dues coses que no t’esperes respecte a els noms a Brunei. Una és que el país es digui en realitat Brunei Darussalam o Brunei, the Adobe of Peace i l’altra és el nom del Sultà: Sa Majestat Sultà Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah Ibni Al-Marhum Sultà Haji Omar ‘Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien, el Sultà i Yang Di-Pertuan de Brunei Darussalam.

Una cosa que no t’esperes és que si pretens visitar tot el país, hauràs de treure el passaport, ja que Brunei està dividit en dues parts, separat per Malàisia. Actualment estan construint el pont Temburong, per tal d’unir les dues parts del país, estimen que estarà acabat pel 2019. En total hi ha quatre districtes: Brunei-Muara district, on hi ha la capital, Tutong Distric i Belait Distric, on hi ha la ciutat del petroli Seria. El quart districte, Temburing Distric, és el que està separat de la resta del país.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s