Indonèsia

L’illa de Lombok (Indonèsia)

 ​L’illa de Lombok, a Indonèsia, conjuntament amb l’illa de Sumbawa, formen el que es coneix com la província de l’oest de Nusa Tenggara.

La capital d’aquesta zona és Mataram, una ciutat que es troba a Lombok. Possiblement no és la zona més turística d’una illa que destaca per les seves platges d’arena negra, però sobretot per les d’arena blanca. Precisament per aquest fet és pel que nosaltres vam triar Mataram com a zona de campament base, ja que és on vam trobar l’allotjament més barat i la manera més barata d’arribar-hi des de l’aeroport.

La millor manera per recórrer l’illa és llogant una moto, nosaltres vam pagar 60.000Rp per dia, és a dir, uns 4,5 dólars per dia, més la gasolina. Com que no teniem experiència ni en el sud-est ni en conduir motos i haviem llegit tot tipus de males jugades que pateixen els estrangers, no ens la vam voler jugar la vam llogar a la noia de l’allotjament. La jugada ens va sortir d’allò més bé, perquè fins i tot ens va sortir 10.000Rp del que haviem llegit que la gent paga però bé, sempre som partidaris de repartir els diners entre la gent del poble i no dormir, menjar, llogar transport, etc. a la mateixa persona.

La nostra ruta per Lombok va ser de 4 dies. El primer migdia vam recórrer els temples del voltant de Mataran i vam arribar-nos a contemplar les vistes de les platges de Semggigi. L’altre dia vam recórrer l’oest passant pels pobles de ceràmica i les plantacions de tabac, després vam anar al sud, a veure algunes de les platges de Kuta i després enfilada cap al nord, la zona de muntanya, destí Sembalun Lawan. Els altres dos dies els vam dedicar a pujar i baixar el volcà Rinjani per lliure i totalment gratuït, acampant allí i l’últim dia va ser enfilada cap a Lembar per agafar el ferri destí l’illa de Bali. Però anem per parts.

Des de l’aeroport Intermacional de Lombok, situat a pocs quilòmetres de Praya hi ha autobusos, cada 30 minuts, fins a Mataran per 25.000Rp i fins a Semggigi per 35.000Rp. L’empresa és Damri i el bitllet es pot comprar en un taulell que hi ha dins l’aeroport.

La ciutat de Mataran té poc interès més enllà del museu nacional i alguna mesquita però la gran quantitat de trànsit que hi ha fa que recorrer-la no sigui el més emocionant. L’interessant és recórrer els poblets de la vora amb els temples indonesis. A Lingsar i a Suranadi s’hi arriba amb facilitat. El temple de Lingsar està en una desviació d’un camí de terra a mà dreta, sobre la carretera principal. El temple hinduista de Suranadi, el més antic i el més important de Lombok, es troba després de passar el parc, camí Sesaot, un poblet amb estil local. Aquest temple data del s.VI i té la curiositat que per sota hi passa un riu, l’aigua del qual utilitzen per fer-se banys purificadors. Al parc et demanen una entrada de 100.000Rp per persona, en veure la nostra cara de al·lucinats ens ho vam deixar a meitat de preu, si acceptàvem entrar sense tiquet. No vam acceptar perquè igualment ens va semblar caríssim però està bé saber que hi ha l’opció de negociar sense tiquet.

Després de visitar el poblet de Sesaot, emprenem direcció la costa, passant per Narmanda i els camps d’arròs.

Semggigi és la segona zona de moda platges de l’illa de Lombok, la primera és Kuta Lombok. Però la gran majoria de platges són privades, sigui d’allotjaments o de restaurants o s’ha de pagar per aparcar la moto. Si no es vol pagar, l’opció que queda és contemplar les vistes des d’algun dels miradors que hi ha seguit la costa direcció Bangsal. Vigileu perquè també hi ha gent que et cobra per aparcar la moto en un mirador.

Tota la ruta són uns 70km i vam haver d’emplenar el tanc una vegada, complet pagant 20.000Rp.

Abans hem dit que la zona més famosa de platges de l’illa de Lombok és Kuta i no hem mentit però és que les platges més famoses de Nusa Tenggara són les Gili, tres illes que hi ha al nord i des de les que s’arriba amb un ferri públic des de Bangsal. Poc us podem explicar de les famoses illes Gili, a Gili Trawangi, la més marxosa, a Gili Meno, a mig gas de festa i a Gili Air, ja que no hi vam anar.

La ruta anterior ens va portar des de les 13.30 fins a les 18.00. El pròxim dia el dediquem a fer quilòmetres, més de 170km, carregant 25.000Rp de gasolina, en una tanda de 15.000 i una de 10.000.

El primer destí fou Banyumulek, el Verdú de Lombok, és a dir el poble de la ceràmica. D’allí vam anar direcció a les platges de Selong Belanak, primer acompanyats per plantacions de blat de moro i després de tabac.

La zona del sud, amb Kuta com al punt més important, està plena de platges d’arena blanca, aigües cristal·lines i surfistes. De casualitat vam trobar una platja, aquestes són les coordenades 08°51′46.58″S 116°09′04.39″E, on podies arribar amb la moto, pràcticament fins a l’arena, i no haver de pagar cap “jo et cuidp la moto”. El camí sembla que va a una casa però de sobte gira a l’esquerra i després de fer maniobres perquè el terra està en molt mal estat, es passa pel costat d’una cantera de pedra i una mica més enllà ja hi ha els arbres que fan de barrera amb l’arena de la platja. A més a més, almenys quan hi vam anar nosaltres només vam compartir la platja amb dos pescadors, això sí, el mar el vam compartir amb infinitat de barques pesqueres.

Després de travessar Kuta amb moto i comprovar que ja no hi queda res d’Indonèsia, vam agafar carretera direcció Keruan, el poble on construïxen els vaixells de fusta, però, malgrat no estar lluny, la carretera no era bona i com que havíem d’arribar aquell dia a Sembalun, vam desistir pel camí. A prop de Kuta hi ha el poble de cases tradicionals de Sade però s’ha de pagar entrada per visitar-lo i des de l’exterior té pinta de complex turístic.

Si us agafa la gana a Kuta, aguanteu una mica fins a sortir uns quants kilòmetres de la zona d’influència occidental. Direcció a l’est trobareu per la carretera un restaurant on menjar molt bé per 15.000Rp.

Per arribar a Sembalun Lawang travesses infinitat de poblets on els nens et saludaran i la gent cridarà en veure’t “TURISTES”. Possiblement sigui una de les zones més pures de Lombok i si no teniu pressa per arribar a Sembalun, sembla interessant parar a conèixer una mica més la gent.

Sembalun Lawang és un dels dos pobles d’entrada al volcà Rinjani, l’altre poble és Senaru. En la seguent entrada expliquem com Pujar al volcà per lliure i gratuïtament. Si la pujada de 8 hores t’intimida, ens van comentar que una altra ruta bonica és pujar a la muntanya Pegasingan. Segons diuen, pujar-la porta entre 2 i 3 hores, es pot acampar a dalt i també és un bon lloc per veure la sortida del sol. L’entrada a la ruta està gairebé al davant de la porta principal de l’entrada al parc natural de Rinjani. Si es vol fer la ruta més llarga, es pot seguir unint diferents pics fins a arribar a Gunung Turunanjalan, uns 3.5km més.

Després de passar un dia per pujar al volcà i un altre per baixar-lo i descansar, l’últim dia a Lombok el dediquem a tornar a Mataram, però per la ruta del nord. Sortim de Sambulan direcció a Bayan i d’allí anem fins a Pemenang, recorrent la costa, fins a embotir-nos a una altra carretera de muntanya que ens escopirà a Mataram.

Posant 10.000Rp a la moto, vam poder arribar a Mataram, recorrent els poc més de 100km i retornat la moto a nivell reserva.

A la tarda comença l’expedició per anar a Bali. Com que ens van assegurar que ja no hi ha bemos, furgonetes locals, que uneixin Mataram amb la ciutat portuària de Lembar, vam reservar per Uber un cotxe. El viatge costava 85.000Rp però el listo del conductor ens va dir que per arribar al port havíem de pagar 225.000Rp. Viatge cancel·lat i a provar sort amb Grab, el Uber d’Àsia.

Finalment anem amb Grab per 86.000Rp. Si el conductor no us ho diu, dieu-li vosaltres que no us deixi a l’entrada del port, sinó a la carretera perpendicular, per tal d’evitar la pressió dels taxistes de la zona.

Al voltant del port es pot menjar a l’estil bufet indonesi per 20.000Rp o per 15.000Rp.

El viatge amb el slow ferri, el més econòmic costa 46.000 Rp i tarda 4 hores i surten cada hora durant les 24 hores del dia. Recomanem pujar aviat al ferri, ja que la gent agafa les files de tres seients per estirar-se. També recomanem no fer temps a la terminal de Lombok, ja que la de Bali, sense ser cap meravella, està millor, fins i tot podreu estirar-vos a terra a dormir i deixar que la nit passi. Lo bo de la de Lombok és que els banys són gratuïts, ara no us queixeu per la falta de neteja.

Seguint aquesta ruta queda pendent visitar la platja d’arena rosa, però és que segons els locals tardes 3 hores en arribar i de rosa en té ben poc. L’altra zona que té potencial és pels voltants de Senaru, l’altra entrada al volcà Rinjani, on hi ha diverses cascades per explorar però la majoria pagant entrada.

Hauries de saber:

L’imprescindible

Entrar i Sortir de Lombok:

– De l’aeroport de Lombok a Mataram: 25.000 Rp

– De Mataram a Lembar port: Grab per 86.000Rp.

– Ferri de Lombok a Bali: 46.000Rp. Surt cada hora durant tot el dia. El viatge tarda 4 hores. Una opció és viatjar de nit i dormir a la terminal de Padangbai, ja a Bali. Sigui com sigui, pugeu al feri que escolliu una hora abans, perquè la gent s’agafa una fila de butaques per dormir i així, ben d’hora s’acaben les butaques. Nosaltres vam haver de posar els aïllants al terra.

Moure’t per Lombok:

– Llogar un moto: 60.000Rp per dia.

– Emplenar el dipòsit de la moto: 20.000Rp.

– Uns 345 km, per 55.000 Rp.

Dormir a Lombok:

– Dormir a Mataram: a Rumah  Lombok una habitació doble smb bany, wifi i esmorzar per 125.000Rp.

– Acampar al volcà Rianji: gratis, acampant.

– Dormir a Sembalun Lawang: a nosaltres ens van invitar però recomanem totalment Radiya Guesthouse (info@rinjanist.com). Hi ha te i cafè tot el dia i un esmorzar boníssim. A més a més, podreu dormir en una de les cases típiques de la zona. El bany és compartit. El propietari és molt amable i atent. No té cap problema en assentar-se a parlar i a explicar tot el que vulgueu saber sobre la cultura de Lombok i sobre l’islam.

Menjar:

– Perque tingueu una idea de preus a l’illa: Nasi goreng per 13.000 Rp, pollastre fregit 6.000 Rp, pollastre o peix amb arròs per 15.000Rp o Bakso 7.5000 Rp.

El que et fa estalviar diners

– A l’aeroport de Lombok s’hi pot dormir i fins i tot estirat. Hi ha wifi i un ordinador amb internet. Es poden carregar dispositius electrònics. Els banys són gratuïts. No hi ha aigua calenta però potser en podeu demanar a les botigues d’allí.

– A l’aeroport de Lombok hi ha una oficina d’informació i turisme i una casa de canvi a preu bo.

– Mirador de les platges de Semggigi gratuït abans d’arribar al temple Pura Kaprusan.

– Platja gratuïta al sud: 08°51′46.58″S 116°09′04.39″E

Pujar al volcà Rinjani: gratuït. Es pot pujar i baixar el mateix dia o acampar gratuïtament en tot el trajecte fins al cràter.

– La terminal de Lembar no té gaires comoditats, millor marxeu ràpid i descanseu a Bali.

Atractius turístics

– Entrada als temples de Lingsar i Suranadi gratuïta.

– Hi ha platges gratuïtes.

– No pagueu pel guia i portejador al volcà Rinjani: el camí està perfectament marcat i no té pèrdua.

Més fotos de Lombok

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s