Indonèsia

L’illa de Sumatra (Indonèsia)

L’illa de Sumatra és una de les més interessants per viatjar, ja que encara manté moltes de les tradicions basades en les diferents ètnies. Un dels punts més fàcils de detectar és en l’arquitectura, així mentre al sud hi ha les cases tradicionals de fusta construïdes elevades del terra per evitar que els animals de la selva hi entressin, al llac Toba ens trobem l’arquitectura batak amb els seus característics teulats en forma de vaixell.

Si s’enllaça Sumatra amb Java, es pot fer amb ferri conectant Merak, a Java, amb Bakauheni, a Sumatra.

Des del ferri s’ha d’anar a Bandar Lampung i d’allí agafar un autocar cap al destí desitjat. Poc més us podem explicar perquè nosaltres vam fer dit i vam anar dos dies en camió recorrent el sud de l’illa, a poc a poc però inoblidable. Aquesta història es convertirà fàcilment en una de les protagonistes a Històries per Dormir Tranquils. Finalment, vam agafar un autocar a prop de Lahat Tengah, que ens portaria a Parapat, la porta d’entrada a l’illa de Samosir, al llac Toba. El viatge ens va costar 300.000Rp i va tardar 36 hores.

Durant el trajecte amb camió vam travessar pobles d’arquitectura tradicional, vam menjar el típic de cada regió i vam poder experimentar actes cultuals com gent demanant diners a la carretera per seguir amb la construcció de la mesquita o altres, en zones de carretera de muntanya estreta i malmesa, senzillament demanant perquè sí. Els primers es posen al mig de la carretera amb un pal llarg i una cistella al final i l’atansen al cotxe o camió des d’on els dipositen els diners. Els segons posen rames a la carretera per convertir-la en una d’un únic carril i alentir el trànsit i així atabalar als conductors perquè els donin diners.

Recorrent el sud, també veus gent embolicada amb la tovallola que vénen de banyar-se al riu o a les fonts naturals on també renten la roba. Recorda els pobles onsen del Japó, com Shibu Onsen, però aquí toca més pel tema religiós. De fet el procés de banyar-se és ben curiós, et cobreixes amb el sarong, un tros de tela en cosit de tela, que els homes es posen de cintura cap a baix i les dones de les espatlles cap a baix. Amb allò et pots banyar tots junts.

La manera més habitual d’arribar al llac Toba pels turistes, possiblement perquè sigui la que diu la Lonely Planet, és connectant Parapat amb Tuk Tuk, amb un ferri de 40 minuts i 15.000Rp. Però hi ha altres ferris com per exemple el que uneix Tigaras amb Simanindo, 30 minuts, o Balige amb Onan Runggu amb 60 minuts, tot i que en aquests dos llocs, segons el mapa turístic no hi ha allotjaments. On sí que n’hi ha és Muara a Sipinggan, que es connecten amb ferri per 45minuts. Des de Parapat també es pot anar a Tomok.

Ja a Parapat vam trobar una casa on ens van deixar posar la tenda de campanya, gratis, ja que havíem de pernoctar allí perquè vam arribar a l’estació d’autocars a les 21.00h. L’on demà a les 9.30 del matí cap al ferri de camí a Tuk Tuk, el poblet més turístic de l’illa de Samosir, al llac Toba, segons diuen.

Aquí vam demanar en una guesthouse per posar tenda i ens va sortir rodó, per 50.000Rp dues nits acampats davant del llac, on ens podíem banyar, nedar i rentar la roba.

El poble té poca cosa turística però sí que moltes guesthouse i restaurants amb menjar oriental, indonesi i batuk, l’ètnia tradicional. La veritat és que el lloc ja no té cap encant, està fet al gust dels backpacker de “cervesa i pizza” fins i tot s’hi pot trobar bolets màgics. La cosa està tan contaminada com tot Laos, amb la difèrencia que aquí els negocis encara els porten indonesis. Al nostre parer, per tenir tranquilitat i relax, està bé però per tenir una experiència local, no cal anar-hi.

A l’illa hi ha coses a fer, per exemple gaudir de la tradició Batak, llocs històrics com Siallagan chair tot i que cobren entrada de 10.000Rp o la vella tomba del rei Sidabatur. Tambe hi ha cascades i llacs dins de l’illa. Nosaltres només vam anar a la cascada Simangadeon, ja que no et cobren entrada. De fet abans d’agafar el camí de terra ens va sortir un home d’una de les cases oferint-se a fer de guia però li vam dir que no ens calia i aquí es va acabar la cosa. El camí no té pèrdua però porteu el maps.me per si de cas. En tornar vam trobar un restaurant on per 15.000Rp vam menjar molt millor que al poble, 02°39′36.19″N 98°50′53.06″E.

El pròxim destí era Berastagi, i nosaltres hi vam anar pràcticament fent dit. Camí a Berastagi es passa per una zona de fabricació de cistelles de bambú per posar les mandarines que es cultiven més endavant. Nosaltres vam fer dit dues vegades fins a arribar a Kabanjahe i d’allí una bemo per 5.000Rp fins a la plaça principal de Berastagi.

A la plaça principal hi ha botigues per comprar aigua i al costat del museu, una zona de Telkom, per carregar els dispositius electrònics.

La idea d’anar a Berastagi era pujar el volcà Sibayak però la pluja ens ho va impedir. Per arribar a la zona del volcà s’ha de caminar direcció a l’Hotel Internacional Sibayak i d’allí passar per davant del camp de futbol. Seguir el camí que ens portarà al bar abans d’agafar el camí asfaltat direcció al volcà. També s’hi pot anar amb bemo. Pel camí trobarem diverses paradetes per comprar menjar. Nosaltres vam haver d’acampar al bar pagant 25.000Rp per la pluja, la qual no va parar en tota la nit, deixant el camí massa moll per fer-lo sense acabar enfangats i sumat a què no ens van voler guardar les motxilles, ens va fer mandra tot plegat. Així que vam decidir agafar carretera direcció Medan i fer dit fins a la capital de l’illa. Els pagesos de la zona ens van assegurar que es pot acampar per la zona boscosa del volcà, però com que plovia massa i tormenta, vam preferir pagar una mica i fer-ho a cobert.

Els nostres passos ens havien de portar a Butik Lawang i la seva selva. L’objectiu era trobar un guia que s’adaptés a les nostres condicions i al nostre preu perquè no estàvem disposats a pagar 80€ per persona per un trekking d’una nit i dos dies. Missió completa. En Putra es va adaptar a les nostres condicions. Nosaltres ens emportem el menjar i el necessari per dormir i tornem caminant, no fent el ràfting. La veritat que per dormir només cal carregar les esterriles i el sac, ja que als campaments ho tenen muntat amb cabanes. Allí també pots fer foc per cuinar. La nostra idea era acampar dins la selva però, una vegada més, la pluja va esguerrar els nostres plans. Així que vam acampar en una de les cabanes del campament, garantint no mullar-nos. L’on demà, la pluja també va fer que haguéssim de tornar per un camí “urbanitzat”. En resum, a parer nostre, el trekking de dos dies no val el que et demanen, ja que el segon dia no es fa res. Si fas la tornada amb ràfting, això és tot el que faràs i si tornes caminant, tampoc és gaire més emocionant. O pagues per 2 dies el mateix que val el trekking de 6 hores o fes directament el de 6 hores.

Per anar a Butik Lawang des de Medan hi ha l’opció directa amb bemos que et demanen 140.000Rm però que ens van rebaixar fins a 30.000Rp o vas a Binjai per 5.000Rp (davant de la terminal hi ha un hipermerkat ideal per comprar l’aigua per la selva, 2 litres per persona i dia i el menjar). A l’altra punta del poble agafes una bemo cap a Bukit Lawang per 20.000Rp, teòricament. Aquí a nosaltres ens van demanar 100.000Rp i ens van acabar baixant a 30.000Rp fent-nos veure que era l’última oferta i que la bemo marxaria sense nosaltres, era l’última del dia. Nosaltres els vam oferir 25.000Rp disposats a perder-la…evidentment abans de marxar, van acceptar els nostres 25.000Rp. A Bukit Lawang vam acampar gratis a la guesthouse Alika i després vam anar a dormir a casa d’en Putra on la seva família ens va acollir com dos més. A partir d’ara, en Putra està a la xarxa de Couchsurfing, així que podeu contactar-lo directament per allí i desprès arreglar el preu del trekking (o si no voleu anar a la jungla amb ell, cap problema, gaudiu d’una casa indonèsia i d’una familia d’allò més acullidors).

Per anar al modern aeroport de Medan, bemos de Butik Lawang fins a Binjai per 20.000Rp i de Binjai s’agafa l’autobús ALS per 40.000Rp. Digues-li al conductor de la bemo que et deixi a la terminal del ALS.

Hauries de saber

L’imprescindible

Entrar i Sortir de Sumatra:

– Ferri de Java a Sumatra: tren de Tanah Abang a Jakarta per 7000Rp fins a Rangkas Bitung. Allí tren fins a Merak per 3.000Rp en els següents horaris de sortida: 3:50, 7:45, 9:05, 12:45, 14:35 i 20:00. Ferri de Merak a Sumatra 15.000Rp.

– De Sumatra a Malàsia: amb avió des de l’aeroport de Medan.

Moure’t per Sumatra:

– Nosaltres vam fer força dit.

– De Medan a Bukit Lawang: directe negociar per 30.000Rp o bemo fins a Binjai per 5.000Rp i una altra fins a Bukit Lawang per 20.000Rp.

– De Bukit Lawang a l’aeroport de Medan: bemo de Bukit Lawang fins a Bijai per 20.000 Rp i d’allí l’autobús ALS per 40.000Rp.

Dormir a Sumatra:

– Dormir a Lake Toba: es pot trobar on posar la tenda de campanya. Us passem el nom de la guesthouse, si us interessa.

– Volcà Sibayak: hi ha una zona per acampar però no hi vam poder arribar per la pluja. Acampar al bar per 25.000Rp.

– Dormir a Bukit Lawang: posar la tenda a la guesthouse Alika gratis i dormir a casa particular.

Menjar

– Llac Toba: hi ha un restaurant fora del poble turístic on per 15.000Rp es menja molt bé i molt complet, nasi ayam i acompanyament. Al poble havíem trobat un nasi goreng sense ou per 15.000Rn o amb ou per 15.000Rp

El que et fa estalviar diners

– Es pot fer dit.

– Es pot acampar en tota l’illa.

– Negocieu sempre! Els locals mai hi perden.

Atractius Turístics

– Guia per la jungla: En Putra que es va adaptar perfectament a les nostres necessitats trekkineres i econòmiques. Et passem el contacte, si vols.

Més fotos del Llac Toba

Més fotos de la jungla de Bukit Lawang

– Pels que voleu fer un “sube y baja” al llac Toba us deixem la foto dels horaris dels autobusos. Evidentment, no és l’opció més econòmica i la veritat que per nosaltres, no val la pena.

Deixa un comentari