Coses que no t'esperes per Àsia

De turista per Laos

Benvinguts a Laos, terra sense McDonald’s ni Burguer King ni KFC i el que encara és més sorprenent sense 7eleven o qualsevol supermercat semblant, encara que sigui una altra marca com passava a Indonèsia! Si has viatjat per algun país d’Àsia i sobretot del sud-est, et sorprendrà no trobar cap tipus de convenient store.

La primera cosa que no t’esperes de Laos, bé si has llegit qualsevol blog, ho esperes i si fa temps que estàs viatjant per Àsia ho esperes amb ganes, és trobar-te barres de pa! Generalment gomoses, més a l’estil argentí que al català, però eh!, són barres de pa i no de pa de motlle. L’altra cosa que et sorprendrà és que li diuen bagguetes però més aviat són panets o en algunes ciutats barres de quart, però eh!, són barres de pa. El farcit típic també és una cosa que no t’esperes: una mica de porc, cogombre, alls tendres i una salseta boníssima. Ara, el millor de tot és el paper que utilitzen per embolicar-lo, quan el demanes per emportar, al final de l’entrada de Vientiane us revelen el misteri.

Atenció argentins! Una cosa que no t’esperes, parlant de gastronomia, és trobar-te chinchulines! També afegirem que ha sigut una bona sorpresa trobar botifarra blanca i negra, tot i que la catalan és més bona ;).

Chinchulin Laos

L’empremta francesa a Laos és impressionant. A part del pa, pots trobar el famós pain au chocolat, croissants i altres pastissets. També serà un dels pocs països d’Àsia on podràs beure un cafè curt, a l’estil espresso. No sé si bo perquè nosaltres vam optar per fer cafè a l’estil laosià. Que per cert, no t’esperes que li posin llet condensada dolça, un sabor totalment diferent.

Com a turista tampoc t’esperes trobar-te un Indonèsia 2 però en el mal sentit. Si Indonèsia té la fama de país que s’aprofita dels turistes, Laos no es queda enrere. S’ha de pagar per tot, la mínima cosa turística com a mínim 10.000 Kips que és una mica més d’un dòlar. A Indonèsia passava el mateix, però allí havies de pagar 10.000 rupies, una mica menys d’un dòlar. L’altre punt que no hem acabat d’entendre és que si bé l’entrada de diners més important al país som els turistes, la gent no ens tracta gaire bé. Potser és una cosa cultural del país, ser secs i no somriure gaire, mirar-te amb cara de “no et vull ni entendre els gestos que fas” o “no tinc intenció d’indicar-te cap direcció”. Fet sorprenent, respecte el venia passant per Àsia. Amb aquesta rebuda entenem que els negocis portats per occidentals tinguin més èxit que els que regenten els locals. Una llàstima perquè és així com es comença la fuga de capital i la “colonització.2.0”. Tot això és una generalització, evidentment ens hem trobat excepcions i casos de persones meravelloses com els nens monjos que ens van deixar acampar al monestir, als quals vam acabar donant classes d’anglès i l’on demà ens van compartir les galetes que havien recol·lectat de la seva recorreguda beneint ànimes. O els treballadors d’una fàbrica que van obrir tres BeerLao amb gel per compartir la vetllada que passaríem acampant al pati de la fàbrica.

turisme laos

Si Laos és el primer país que viatges d’Àsia et sorprendrà que pel carrer els nens et mirin emocionats esperant que els diguis hola. En aquest sentit Laos està més al nivell de Mongòlia on els nens són els que et volen saludar, que a la Xina on els adults es volen fer fotos amb tu, com si es tractés de Messi.

Pel que fa a la conducció, a l’estil asiàtic, ningú et veurà. Així que per travessar el carrer senzillament vés fent un eslàlom entre motos, cotxes i tuk-tuks, passant quan vegis que no hi ha perill i fent-los indicacions amb la mà de si paren o que passin per davant teu. Fins i tot, si tens el semàfor de vianants verd, alerta amb les motos, ja que per elles sempre és verd. Aquí condueixen pel costat correcte de la vida. Les carreteres no són gens bones, entre clots i corbes la conducció es complica i ells ho saben, per això a tots els autobusos hi ha una bossa amb bosses per vomitar.

Parlant d’autobusos, no t’esperes que els que en diuen “sleeping bus” tinguin llits. Tot l’autobús està ple de lliteres amb matalassos, que malgrat que són individuals, et tocarà compartir amb algú. Així que millor viatjar amb un amic o amb la parella. En aquests autobusos, la bossa de bosses també és per posar-hi les sabates, de manera que vas a la zona de dormir descalç.

transport laos

Com dèiem, a Laos, pagues per tot, així que pels banys públics també, generalment 2.000Kips, que serien 0,20 dòlars. Lo bo de Laos és que és molt rural per tant pots decidir col·laborar i adobar la terra. No sé si m’explico…

Què et va semblar de Laos? Vols saber que més et pots trobar pels carrers de Laos si surts dels camins marcats pels turistes?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s