Coses que no t'esperes per Àsia

Pels carrers de Laos

El mimbre és un dels materials més utiltizats a Laos

Si entres a una casa de Laos, no t’esperes dues coses, si no és que en son més. La primera és que tenen la cuina al carrer i que generalment cuinen a la brasa però en lloc de barbacoa com nosaltres o un bidó a l’estil argentí, a Laos han adaptat un test de fang com a barbacoa. La segona cosa que crida l’atenció és que en una mateixa casa hi acostumen a viure tres generacions diferents i conviure els germans amb les seves respectives famílies. Cada família té una habitació on dormen junts i barrejats els pares amb els fills. Després comparteixen la resta de sales comú o sigui el bamy i la sala de la tele.

Barbacoes de Laos

L’altra cosa curiosa de Laos és que fan molta vida al carrer i que la privacitat no sembla que els importi. Així pots veure moltes taules de pedra a la vorera, davant d’una casa, que s’han convertit en la taula del “menjador” de la família. O pots estar en una botiga o restaurant i allí mateix veure el llit on dormen i la tele que està mirant la família. Volem dir allí mateix, no allò de tenir la botiga a casa, sinó que la casa està dins la botiga.

Com passa a altres països d’Àsia, a Laos també tenen fixació per treure coses al sol a eixugar-se, ja sigui la roba al mig del carrer com la carn, l’arròs, els bitxos picants o els plàtans. És igual, al mig de la vorera tot hi queda bé i fins i tot, al mig d’alguna carretera. Hi ha cases, que tenen el pati de davant ple de grans de cafè assecant-se i han fet un petit caminet per poder sortir de casa.

Potser si preguntes a algú de Laos quin és l’esport preferit del país, no sabran que contestar-te però de ben segur que no t’esperes que dos dels més practicats soguin el bàdminton i la petanca. Sí, posem petanca com a esport perquè amb l’emoció que hi posen jugant i la quantitat de gent que mira el torneig, està al nivell d’un esdeveniment esportiu.

Coses eixugant-se

No t’esperes tampoc la gran quantitat de perruqueries que hi ha i que estiguin preparades per massatges. El moment de rentar-te el cap, la gent ho fa estirada enlloc d’aquelles incòmodes cadires que tenim nosaltres. De fet a les laosianes els preocupa tant el físic que et pots trobar esteticients ambulants, arreglant les ungles a la venedora de peix del mercat, al mercat mateix.

Quines coses t’han cridat l’atenció de Laos? La gran quantitat de motos? Què, segons els nostres canons, són bruts? Els altars budistes que tenen a totes les cases i les ofrenes diaries que els hi fan?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s