Com sobreviure turísticament a Àsia

Gastronomia de Laos

“We love sticky rice!”. El millor que li pots dir a un laosià i de fet, és veritat. El sticky rice és l’especialitat d’arròs a Laos. Aquí en lloc de trobar l’arròs cuit al vapor, com a la resta d’Àsia, tenen un arròs que en deixar-lo en aigua unes 6 hores i després coure’l a foc lent, queda enganxós. És tant enganxós que, fins i tot, es creu que és el material que es va utilitzar en la construcció de la Muralla Xina per unir els blocs de pedra.

La tècnica per menjar l’arròs glutinós o sticky rice, tal com ens van ensenyar al nord de Tailàndia, és agafar-lo amb la mà i sobar-lo fins a donar-li forma de croqueta. La funció d’aquest arròs seria com el pa per nosaltres. L’utilitzen com a cullera, per ajudar-se a agafar les diferents coses amb què l’acompanyes. El preu de l’arròs cuit, al mercat, és de 1.000Kips els 100 gr.

La millor opció per tastar els diferents plats laosians és anar al mercat i buscar les parades de menjar fet. Demanes una ració del que més bona pinta faci, que segurament serà alguna versió de Larb, generalment a 5.000 Kips, i després hi afegeixes 5.000 Kips més d’sticky rice.

Si parlem de menjar a Àsia, no poden faltar els noodles. Laos té una cosa bona i és que el preu del plat de sopa de noodles és el mateix a tot el país, 15.000Kips. Una mica car però ve acompanyada d’un plat amb fulles d’enciam o col, menta i mongetes. Els laosians ho posen dins del plat de sopa. A tota taula trobaràs els famosos quatre sabors de les salseres, el picant, l’àcid, el dolç i el salat amb la sala de peix. A les taules de Laos també hi trobaràs una pasta de peix fermentat, el gapi.

Els ingredients més particulars a Laos, compartits amb Tailàndia i Cambodja són el tamarinde, la llima i el gingebre.

Un dels plats més famosos és l’amanida de papaia o la Tam Mak Houng que es pot acompanyar amb els Poh Pia, que són els rotllets farcits de vegetals i a vegades carn, que tant poden estar fregits com cuits al vapor.

Tots els països d’Àsia tenen barbacoes i brotxetes però fins ara, Laos s’emporta la palma. Aquí hem trobat botifarra blanca i negra i chinchulines! L’intestí prim tan apreciat a Argentina. També couen molt pollastre, anomenat kai, i peix, amb una tècnica alternativa a les graelles que consisteix a posar el tall entre dos bastonets. Si coure a la brasa, s’anomena ping; el pollastre a la brasa serà el ping kai.

La joia de Laos són les “baguetes” o senzillament barres de pa. Però pa de veritat amb crosta, és una de les coses que han mantingut de la colònia francesa. Les barres costen uns 2.000Kips i si fas l’entrepà clàssic, 10.000Kips (a Vientiane 5.000Kips). Aquest consisteix, bàsicament, en alls tendres, cogombre i una mica de porc, tot banyat amb una salsa molt bona.

També per tradició francesa i sobretot en llocs turístics com Luang Prabang, a Laos es poden trobar creps, gofres i croissants però és més fàcil veure turistes menjant-ho que laosians. Bé, les creps i els gofres sí que en mengen però són lleugerament diferent.

Per beure, l’estrella és la   que es beuen ben freda però refredada amb gel dins la cervesa. Sí, sé el que esteu pensant però els últims en queixar-se, que siguin els argentins que ells foten el gel al vi.

Més fotos de menjar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s