Laos

Itinerari per Laos

Tothom diu que Laos és el país de les riatlles però quin itinerari podem fer per aquest país? És possible viatjar moltxiller per lliure o hem de caure a les rutes preparades per turistes? La Lonely Planet t’ho posa molt fàcil però el teu pressupost no pot aguantar el seu ritme, nosaltres t’expliquem com gastar menys de 10 U$D per dia i mostrem el nostre pressupost motxiller.

“HAURIES DE SABER: A LAOS TAMBÉ ES POT ACAMPAR I EN TEMPLES BUDISTES”

​L’idioma oficial de Laos és el laos o laosià, el problema és que utilitzen un abecedari diferent del nostre per tant, quan entrem en aquest país ens convertim en nens de 2 anys, no podem ni parlar, ni llegir ni escriure. A poc a poc, a prens les quatre paraules bàsiques per sobreviure turísticament però els gestos seran claus per fer-nos entendre entre els locals.

Tant els catalans com els argentins necessitem visa per entrar al país. Uns paguem 35U$D i els altres 30. La visa es pot tramitar a la frontera i només necessitareu un foto de carnet i pagar. Millor en dòlars i just perquè el canvi que apliquen no és molt favorable. Nosaltres vam entrar al país per Tailandia, pel pont de l’amistat, i en vam sortir direcció a Cambodja, amb un truc que ens va permetre estalviar la meitat del que costa el viatge turístic. Vols saber com anar de Laos a Cambodja pagant la meitat?

El tipus i el cost de la visa és el mateix, ja entris per terra com per aire.

La moneda és el kip, que a l’octubre del 2017 estava 1 U$D a 8300 kips. Es pot canviar tant a les cases de canvi com als bancs.

Pressupost Laos divises i monedes

L’electricitat i els voltatges van com a casa tot i que a vegades els endolls són lleugerament diferent i va millor tenir un adaptador.

Per moure’t pel país s’ha de fer amb autocar, tot i que fins ara, és el país més difícil que hem estat, si ets dels que ho fa per lliure. Generalment, cada ciutat té dues estacions d’autocars, la del nord i la del sud, segons on estigui ubicat el teu pròxim destí i en relació al punt de partida. El pitjor és que les estacions estan a uns 4 km del centre, si no més. Laos també ha sigut el país on ens ha costat més fer dit, tant que la majoria de vegades ens ha vençut i hem acabat parant l’autocar de torn i pagant el bitllet. Però en alguna ocasió hem tingut sort i en un dels dits que vam fer, va ser on ens van donar la idea de demanar permís als temples budistes per acampar, tot un descobriment!.

FER DIT A LAOS ÉS COMPLICAT PERÒ AMB PACIÈNCIA POTS TENIR ÈXIT.

Els banys públics es paguen, fins i tot a les estacions d’autocars i com que aquí no hi ha cadenes de restaurants ràpids, l’única opció que queda, si no vols pagar els 2.000Kips, és adobar la terra.

L’aigua de l’aixeta no és potable. Una botella gran costa 5.000Kips. Només vam trobar en un supermercat de Luang Namtha una a 4.000Kips.

El menjar més barat ronda els 10.000 i 15.000Kips. Els 15.000Kips és el preu establert a tot el país per la sopa de noodles. Aquesta és força gran i ve acompanyada d’un plat amb fulles verdes, mongetes crues i menta. Nosaltres acostumàvem a compartir-lo. A la majoria de restaurants locals et donen l’aigua, amb gel, o una gerra amb té. Com ve essent habitual a Àsia, mengen amb la cullera “asiàtica” i els palets els noodles o amb forquilla, els plats amb arròs.

Laos que menjar

Trobar internet pel carrer és difícil, algunes oficines d’Informació i Turisme, com la de Vientiane en tenen, però com que no hi cadenes de restaurants de menjar ràpid, la cosa es complica. Els restaurants per turistes tots n’ofereixen i als allotjaments també, així que és qüestió de mirar una mica si tenen la contrasenya a la vista o directament preguntar.

Us creieu si us diem que no vam dormir cap nit en un llit pagant? En 14 dies al país, només vam pagar una vegada i va ser per posar la tenda de campanya en un patí d’una Guest House. 3,6U$D dolars entre dues persones, per un lloc on Booking diu que no té res més econòmic dels 10U$D. Aquest i altres són els secrets que us volem compartir per què pogueu fer un bon pressupost motxiller per Laos.

Pel que respecta a la història de Laos, l’anirem descobrint en una serie d’entrades, pendents d’escriure.

Webs amigues:

– Informació i turisme oficial: A les oficines tenen tríptics interessants.

EL NOSTRE ITINERARI:

La ruta que recomanem, en funció del que vam fer, és la que vam fer, però saltant-nos Luang Namtha, a no ser que es tingui ganes de pagar l’entrada al parc natural i estar un dia o més a Champasak i també a les 4.000 illes en plan relax, però tampoc és un lloc per tirar cohets. Si mai tornem a Laos, serà amb bici i per desvisar-nos de la carretera principal.

La nostra ruta per Laos ba ser de 14 dies de tursime i 7 dies de descans a Luang Prabang.

Laos itinerari

LES DESPESES:

– Huay Xai: 1 nit
Dormir: acampar a l’estació d’autobusos
Autocar fins a Luang Namtha: 60.000 Kips. Fracàs total l’intent de fer dit.

Luang Namtha: 2 nits, un dia.
Dormir: 15.000 kips per posar a la tenda de campanya al jardí d’una Guesthouse. De l’estació d’autocars fins a la zona turística hi vam arribar fent dit, si no, hi ha taxis.
Llogar una bici: 10.000 Kips
Menjar als mercats: 1.000 kips per cada 100gr d’sticky rice més 5.000 kips els acompanyaments.
Autocar fins a Luang Prabang: 100.000 kips

Luang Prabang: 7 dies (ideal: 1 dia i una nit si no fas els voltants)
Dormir: una nit acampar al jardí d’una casa gratis i les altres treballar unes hores a canvi de menjar i dormir.
Menjar: entrepans per 10.000 Kips o menjar fora de la zona turística també per 10.000 Kips.
Anar fins a Vang Vieng: dit amb molta sort.

Vang Vieng: 1 nit (ideal: no ho recomanem, a no ser que vulguis recórrer els voltants)
Dormir: acampar gratis davant del Mekong.
Menjar: 15.000 Kips el plat de noodles o 1.000 Kips cada 100 gr d’sticky rice i 5.000 Kips l’acompanyament al mercat del matí.
Anar a Vientiane: 40.000 kips l’autobús local. Aquesta vegada el guiri surt millor, costa només 35.000 Kips. Aquí vam fracassar fent dit.

Vientiane: unes hores (ideal: unes hores està bé però si pots passa un dia)
Dormir: acampar a l’estació del sud.
Autobús urbà de l’estació del nord al centre: 5.000 Kips.
Autobús urbà del centre a l’estació del sud: 3.000 Kips.
Menjar: plat de sopa de noodles per 15.000 Kips i super entrepans per 5.000 Kips (a l’estació del centre).
Anar a Thak Het: fent dit des de l’estació del sud.

Thak Het: 1 nit (ideal: si no fas The Loop, no hi cal parar)
Dormir: acampar a un temple gratis.
Menjar: plat de sopa de noodles 15.000 Kips.
Autocar a Pakse: 60.000Kips.

Pakse: 2 nits, 1 dia (ideal: depèn dels dies que vols per recorre els voltants)
Dormir: acampar a l’estació del nord una nit i l’altra al pati d’unes oficines (amb cervesa amb gel incorporada).
Menjar: 10.000 Kips l’entrepà i 15.000 Kips el plat de sopa de noodles.
Llogar moto: 50.000 Kips
Emplenar el dipòsit de la moto: 30.000 Kips

Champasak: 1 nit (ideal: un dia sencer i dues nits)
Dormir: acampar gratis davant del Meking.
Menjar: 15.000 Kips sopa de noodles.
Llogar bici: 10.000 Kips.
Entrada al temple Vat Phou: 50.000 Kips
Anar a Dot Det: 70.000 Kips + 15.000 per travessar el Mekong.

Dot Det: 1 dia i una nit (Ideal: per visitar no cal més temps però és un bon lloc per descansar)
Dormir: acampar gratis.
Menjar: plat de sopa de nodles 15.000 Kips
Anar a la frontera de Cambodja de manera alternativa: 80.000 Kips entre 2 persones. Vols saber com estalviar-te la meitat per anar de Laos a Cambodja?

Laos pressupsot i despeses

Ajuda’ns a mantenir aquesta informació actualitzada i si has estat en algun allotjament, explica’ns la teva experiència, deixa un comentari i comparteix els teus secrets de viatger.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s