Cambodja

Siem Riep i la previa als Temples d’Angkor (Angkor Thom) (Cambodja)

La ciutat de Siem Riep (ក្រុងសៀមរាប) és la capital de la província homònima, a Cambodja. L’únic motiu per arribar-s’hi és perquè és la porta d’entrada als Temples d’Angkor, un dels parcs arqueològics més importants d’Àsia, segons la UNESCO; motiu pel qual està a la llista de Patrimoni de la Humanitat.

Abans de passar a parlar del tema interessant, deixarem dos apunts sobre la ciutat. Com passa en moltes ciutats asiàtiques, l’atractiu turístic de Siem Riep, es centra al mercat nocturn i als temples de la ciutat, per exemple el Wat Bo. Si teniu ganes, us podeu arribar fins al mercat diürn, un dels més complets del país.

Ara sí, desprès de llegir la part més històrica de l’imperi Khmer i els com visitar les Temples d’Angkor us resoldrem alguns dels dubtes que se’ns van plantejar. Ja sabeu que sempre escoll,r, de les millores opcions, la més motxillera per estirar el nostre pressupost al màxim i poder fer l’itinerari més òptim, al nostre parer.

EL QUE NOSALTRES ENS VAM PREGUNTAR ABANS DE VISITAR ELS TEMPLES D’ANKOR

– Quant costa l’entrada? Per visitar el parc arqueològic de temples hi  ha tres tipus d’entrades: la d’un dia, que costa 37U$D, la de tres dies, que en costa 62 i la de set, que haureu de pagar 72U$D.

Quants dies es necessiten? Tothom us dirà que tres, però en realitat són dos amb tranquil·litat i si li poseu piles a l’assumpte, amb un ja feu.

Es pot pagar amb targeta? Sí! Nosaltres ho hem fet (per internet trobareu que no, pocs blogs estan actualitzats). També podeu pagar amb dòlars. No ens queda clar si ho podeu fer amb riels.

“HAURIES DE SABER: UN DIA, BICICLETA, PORTA’T EL MENJAR.”

Puc compartir l’entrada? No, per tal d’evitar que un compri l’entrada de tres dies i l’utilitzin dues o tres persones diferents, a l’entrada hi ha impresa una foto vostra que ús trauran al moment de comprar-la i la data de validesa. A més a més, abans d’accedir a qualsevol dels temples, us demanaran el tiquet que porta la vostra foto. A cada temple, sense exempció.

On es compra l’entrada? Atenció! Al Angkor Ticket Center, que està uns quilòmetres abans del recinte arqueològic. El lloc està obert de 5am a 17.30h.

En quin horari es pot visitar el parc? El parc obra de 7.30am a 17.30, però hi ha 4 temples amb horaris especials. El Angkor Wat i Srah Srang obren a les 5.00, per poder veure la sortida del sol i Phnom Bakheng i el Pre Rup tanquen a les 19.00, per veure la posta de sol. A la part del darrera del tiquet us recorden quins són els temples i els seus horaris.

Com es poden visitar els temples? Amb moto, que costa 10U$D el dia més la gasolina. Amb bici que val 2U$D, la de passeig i si la llogues a la guesthouse on t’allotges, possiblement la pots aconseguir per 1U$D o amb tuk-tuk, que no sabem quan costa el dia. Els caminis estan tots enquitranats, així que no necessites gastar els 4U$D que costa la bicicleta de muntanya.

Tempels d'Angkor

Què vam fer nosaltres? Jugar-nos-la. 3 dies no ens feien falta. Així que vam decidir pagar un dia i si ens quedava curt, ens arriscàvem a pagar un altre dia, és a dir pagaríem el segon com si fos el primer. Fent això ens jugàvem a perdre 12U$D (l’entrada de tres dies costa 62U$D, nosaltres haguérem pagat 37×2=74 U$D); però si ens sortia bé i amb un dia ho veiem tot, no gastàvem els 25U$D extra de l’entrada ni el dormir i menjar de 2 dies més. Com ús penseu que ens va sortir? Pista: un argentí de família jueva i una catalana.

Vam intentar llogar una bici a les 4.00am, ja que havíem llegit que trobaríem llocs oberts, però no. Així que vam llogar-la vora les 6.00 am, que és quan realment s’activa la ciutat, i vam començar a visitar els temples a les 7.00 del matí; prèvia parada per comprar les entrades i esmorzar un tros de pa. A les 17.30h, ja estàvem fora, vam tenir temps de visitar tots els temples, sense presses però sense pauses en pedalar. Vam suar molt, malgrat que fos un dia ennuvolat (encara sort). No vam perdre el temps, només una hora per dinar i a seguir pedalant. No vam poder llegir res durant la visita, però havíem fet una mica de feina abans i sobretot vam llegir molt després.

Com visitar els Temples d'Angkor

Es pot menjar a dins? Sí, a dins del recinte hi ha botigues i restaurants, però el més econòmic és portar-vos el menjar de fora i uns dos litres d’aigua per persona. Vam sentir que a dins l’aigua la cobraven a 1 U$D, quan a fora del parc arqueològic, està a la meitat. El menjar ni ens el vam mirar, nosaltres portàvem un arròs fregit que havíem comprat la nit anterior per 1U$D.

Amb els deures fets, les decisions presses i l’entrada a la mà, toca pensar la ruta. Però abans, quatre nocions base del que estàs a punt de visitar.

El recinte on hi ha els temples fou l’antiga capital de l’imperi de Khmer, una ciutat fortificada i emmurallada amb quatre portes d’entrada, una orientada a cada punt cardinal. La ciutat es coneix com a Angkor Thom. Tots els temples d’estil Khmer tenen característiques arquitectòniques comuns, com per exemple el Prasat que és la torre principal on s’exalta l’ídol. Aquestes torres acostumen a estar obertes per dos o fins i tot pels quatre costats. Pel voltant hi ha les galeries i el conjunt es completa amb els edificis annexos. De fet, si mirem els temples més importants, tenen forma de muntanya o de piràmide, aconseguida amb diversos nivells que van reduint de mida, com més a dalt estiguin. A dalt de tot hi pot haver una única estupa o cinc, que representen a Meru, la Muntanya Celestial pels hinduistes.

Els temples d’Angkor, a diferència del que passa amb les esglésies, mesquites o sinagogues, no estaven pensats com a lloc de reunió del poble, per això no tenen grans sales. Els temples es pensàvem com a la casa dels esperits, llocs on enterrar els reis-déus. A la ciutat d’Angkor, els únics edificis de pedra eren els temples, fet que demostra la importància que tenia la religió, ja que la construcció amb pedra era més costosa, tant pel material com la quantitat de mà d’obra necessària. Les cases particulars eren de fusta o fulla de palmera.

Hauries de saber:

L’IMPRESCINDIBLE

Entrar i sortir de Siem Riep

De Strung Treng a Siem Riep: van turística per 50.000 riels. Surt a les 14.20 i arriba a les 20.00h. Hi ha una can a les 8.00h.

– L’estació d’autobús de Siem Riep està a 6km del centre.

– De Siem Riep a Battambang: autocar per 5U$D que surt a les 7.30 i tarda 4 hores. L’autocar surt de l’oficina in hagis comprat el bitllet (totes estan a prop del Old Maket).

Com ens ho vam fer nosaltres per escapar-nos del turisme per a guiris?

Moure’t per Siem Riep: caminant

Dormir a Siem Riep:

– Acampar a l’estació d’autobús i fins i tot ens van deixar banyar-nos. L’altra nit vam acampar a un temple al centre de la ciutat.

Menjar: 4.000 l’arròs fregit i amb tupper per anar als temples d’Angkor. Al carrer Wat Bo road hi ha un lloc amb els preus jormals de 1.000 per l’arròs i 2.000 riels per l’acompanyament.

Què pots menjar de sorprenent a Cambodja que no surti a les guies de turisme?

EL QUE ET FA ESTALVIAR DINERS

 Autocar fins a Siem  Riep: Si aneu de la frontera de Laos a Siem Riep us surtirà més car que fer-ho per etapes. I no perdreu temps. La furgoneta de la frontera a Strung Treng la vam negociar a 50.000 kips i una vegada a Strung Treng, on fa una parada d’una hora pots trobar una altra furgoneta turística, que surt a les 14.20h per 50.000 riels.

– Menjar a  Strung Treng: darrera d’on para la furgoneta hi ha el mercat on podreu menjar a preus normals i comprar pa per 1.000, la barra gran.

– Canviar dòlars: Al darrera del mercat, al carrer 61, hi ha el Canadian Bank on podreu canviar dòlars i euros però la veritat que surt millor el canvi a les botigues que hi ha pel voltant del mercat, concretament al carrer 14.

– Canviar de kips a riels: a les botigues del carrer 14.

– Carregar la botella d’aigua gratis: als bancs i fins i tot, alguns tenen aigua cakenta oer un cafè o pels noodles. Al Canadian bank ho podreu fer.

Atractius turístics

Respecte als Temples d’Angkor, a part de les respostes a les preguntes:

– Consulta aquestes dues webs per actualitzacions.

Visit Angkor

Tourism Cambodia

La segona és una bona guia per llegir abans, durant o després de la visita.

– Mapa de la zona. Tot i que al maps.me està ben definit i si al comprar l’entrada demanes un mapa, et donaran una fotocòpia.

– Llogar bicicletes abans de les 6.00am: HomenSweet Home Guesthouse, 2U$D si no dorms allí però et guarden les motxilles gratis.

– A l’interior del recinte hi ha banys on et cobraran entrada i altres gratis. Els gratuïts són els que semblen una caseta al camí entre dos temples. Els que es paguen són els que trobes just davant dels temples importants.

– Hi ha codi de conducta que inclou la vestimenta. Per tant res de pantalons curts i samaretes sense mànigues, especialment les noies.

– Al lloc on compres l’entrada es pot carregar els dispositius electrònics.

– Més fotos d’Angkor

Quina opció vas escollir tu per visitar els Temples d’Angkor? Si vas agafar guia, què et va semblar? Explica’ns ho en un comentari o deixa un link al teu blog per ajudar a altres viatgers.

Categories:Cambodja

Tagged as: , , , , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s