Cambodja

Què menjar a Cambodja

Menjar a Cambodja és un plaer si saps com fer-ho. Generalment, per la nostra condició de turista ens demanaran 1U$D al carrer, com a mínim, per un plat de sopa de noodles, un entrepà o un plat d’arròs amb acompanyament. Però ens van explicar el secret...en els llocs típics que tenen olles per destapar i seleccionar l’acompanyament de l’arròs no hauríeu de pagar més de 3.000 riels per persona, és a dir, menys d’un dòlar (4.000 riels). En aquests llocs l’arròs costa 1.000 o 500 i l’acompanyament 2.000. Encara una altra dada, si l’arròs costa 1.000 riels, si voleu repetir, és fàcil que el segon plat només us cobrin 500. Amb aquests preus i altres trucs podràs tenir un pressupost motxiller que et permetrà seguir el millor itinerari per Cambdoja.

“HAURIES DE SABER: A CAMBODJA ES POT MENJAR PER MENYS D’UN DÒLAR.”

Que menjar a Cambodja

Dit això anem a parlar de què menjar a Cambodja. Hem de mencionar, que igual que ens va passar a Tailàndia i Laos, com que no entenem l’alfabet i no anem a llocs turístics, moltes vegades no sabem el nom dels plats…però ús garantim que és 100% local, ja que està comprat als mercats i carrets del carrer. Només veureu dues fotos de restaurant de Wester perquè teníem el menjar gratis, però com acostuma a passar en aquests llocs, la foto és millor que el gust.

Els horaris per menjar sempre són dues hores abans del que nosaltres estem acostumats. Esmorzen entre les 6.00 i les 7.00, dinen cap a les 11.30 o 12.00 i sopen vora les 18.00. Per menjar utilitzen forquilla i cullera i en cas de ser noddles, els palets.

Camboja plats típics

A Cambodja, com a Laos i Vietnam, trobareu entrepans. Aquí hi ha dos tipus, els de pa de barra, un panet de la mida dels de Laos o de pa de motlle. A diferència de Laos i Vietnam, i que per mi fa la diferència situant a Cambodja com el millor lloc d’entrepans fins ara, és que torren el pa. Els carrets tenen un calaix que fa de forn i tenen el pa allí dins, calentet i cruixent. El farcit és semblant al laosià, salsa al pa, cogombre, coriandre, carn de porc i una altra salsa picanteta. Boníssims. Per un entrepà no hauríeu de pagar més d’un dòlar, fins i tot els podeu trobar per 3.000 riels.

Anem a les sopes de noodles. Els preus ronden els 4.000 i 6.000 riels i hi ha tantes versions com carrets hi hagi pel carrer. Com és habitual, tenen una olla amb el caldo on hi couen els noodles al moment i a vegades pots triar el tipus de fideus que vols i després hi afegeixen la carn de pollastre, porc i/o vedella. Unes verduretes picades i l’all fregit a foc lent, que fa que quedi molt cruixent. Per acompanyar també acostumen a donar-te el platet amb herbes, com la menta o les mongetes.

Els arrossos i els acompanyaments, per nosaltres la millor opció qualitat/preu. T’apropes a una parada que tingui olles i les vas destapant, mirant que hi ha. Llavors preguntes el preu i si et diuen el que hem comentat anteriorment, et quedes. Si no, dónes les gràcies i vas a la veïna. Si compres allí us posaran l’arròs en una bossa o una safata tancada i l’acompanyament en una altra bossa. Us donaran les culleres i us ho emporteu per menjar a un lloc bonic o directament a la vereda, assentats a terra, al més pur sud-est asiàtic. A vegades si menges al restaurant et cobren més car perquè er poden més menjar.

Cambodja menjar al carrer

Un dels més comuns, en aquest tipus de llocs, és el porc amb ou. També és fàcil trobar pollastre o peix cuit en salsa de coco o l’altra versió que és amb citronella. Els ingredients principals més comuns són el peix, el porc i el pollastre. En altres llocs com Kep, al sud, mengen cranc i calamar. Per fer les salses utilitzen bitxo picant, salsa de peix, llet de coco i citronella, entre molts altres. A les taules sempre hi ha les salseres amb bitxos i allets petits, bitxo sec i la pasta de peix fermentat anomenada Prahoc.

Els dos plats turístics més famosos són l’Amok i el Lok Lak. El primer és arròs amb curri i llet de coco que es serveix amb peix, pollastre o verdures. El segon és carn de porc amb salsa, servida amb arròs blanc.

Per picar tenen moltes coses, tan dolces com saldes. De la part dolça hi ha creps i wafles, en la versió asiàtica, o sticky rice cuit en fulles de plàtan, plàtan fregit i el que nosaltres encara anomenem cendal, gelatina amb llet de soja. Una versió interessant, que no vam arribar a tastar és el kralan, una barreja d’arròs amb coco i mongetes que es serveix dins d’una canya de bambú.

La versió salada o picant poden ser petxines o fins i tot fruita. Seguint la mateixa tècnica que a la Xina o Tailàndia, entre altres llocs, mengen la fruita sucant-la en una narreja de sal i bitxo picant. A vegades també hi posen suc de llima. Aquí també pots trobar el famós baby egg, és a dir, un ou dur però amb l’embrió ja mig format.

Cambodja baby duck

Per beure hi ha, bàsicament, tres opcions. La més barata és la que ofereixen als restaurants i carrets del carrer, l’aigua o te amb gel. Senzillament, quan acabes de menjar t’aixeques i vas al bidó comú, omples el got, llences el culet de líquida terra i marxes. L’altra versió és la cervesa. A Cambodja hi ha diverses cerveses locals com la Cambodja i l’Ankor però els cambodjans no són de beure cervesa mentre mengen. I per últim els sucs de fruita, de canya de sucre o el de coco dins el coco.

Respecte al cafè són més cafeters que als països veïns, sense comptar Vietnam. A Cambodja trobes molts carrets que serveixen cafè. El seu preferit és el cafè amb llet dolça condensada. Si el vols amb gel és gel picat, el cafè i la palleta.

La palleta és un element que no falta mai, fins i tot l’aigua se la beuen amb palleta. Si demanes beure per emportar, el serveixen en un got de plàstic amb gel, tapa i palleta o directament en una bossa de plàstic amb gel i palleta.

Més fotos de gastronomia

I a tu? Que és el que més et va agradar de menjar a Cambodja? I el que no ens recomanes? Amplia el nostre article escribint un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s