Viet Nam

Cu Chi túnels  (Viet Nam)

A uns 70 km de la ciutat de Ho Chi Ming hi ha la xarxa de túnels de Cu Chi que van utilitzar els vietnamites per lluitar contra els francesos i els nord-americans. Aquests túnels es poden visitar per lliure i amb transport públic, gastant en total els 9.000 VND que costa l’entrada i els 52.000 dels quatre autobusos que s’han d’agafar, dos per anar i dos per tornar, o sigui que en total 6,3 dòlars americans, però això ho explicarem una mica més endavant, en aquesta mateixa entrada. Ja sabeu que a Fuet i Mate sempre us compartim els nostres trucs per viatjar barat i motxiller i poder fer un itinerari per descobrir el país com un local més.

“HAURIES DE SABER: POTS VISITAR ELS TÚNELS PER LLIURE I AMB TRANSPORT PÚBLIC.”

Cu Chi túnels com anar per lliure

Els túnels daten de 1948 i formen una xarxa d’uns 250 km de llarg, per unir Saigon, l’actual Ho Chi Minh, amb la frontera de Cambodja des d’on arribaven els subministraments del nord de Viet Nam. El fet que per sota terra hi hagués aquests túnels, va provocar que Cu Chi fos una de les regions més bombardejades durant la Guerra del Vietnam per part dels nord-americans i dels seus aliats.

L’objectiu dels túnels era múltiple, per una part eren vies que utilitzava la guerrilla per traslladar-se sense ser vistos. Aquí sota s’amagava la població quan els americans entraven a algun poble. També eren utilitzats com magatzems de provisions i de municions. De fet, als túnels hi havia de tot, des de cuina fins a escola, passant per hospitals. Els túnels tenen tres nivells i al primer és on hi havia la caserna general, les sales de reunions, els magatzems de menjar i municions, l’hospital i la cuina, entre altres.

La tasca de construcció no va ser senzilla, ja que es feia a mà, entre dues persones que s’anaven rotant. La terra estreta s’utilitzava en la construcció de cases, s’afegia en camps de conreu o més tard servia per elevar les barreres de protecció de les trinxeres. Qualsevol funció, que fes desaparèixer la terra de la zona i així evitar la sospita de què hi hagués túnels, era bona.

Cu chi tunels

Encara avui en dia són autèntiques obres d’enginyeria, no només per la tècnica utilitzada en la seva construcció sinó també per la manera com van resoldre certs inconvenients. Per exemple, els passadissos són curts, cada pocs metres fan angles de 60 graus amb l’objectiu d’evitar llargs i rectes corredors. Aquest fet era per prevenir, que en cas d’incendi o d’explosió, es danyes tota l’estructura. O si els americans aconseguien entrar i disparar, com que no eren rectes, els seria més difícil atacar. Un altre exemple són els sistemes de ventilació, alguns donen de cara al sol per tenir una mica d’il·luminació i d’altres encarats cap on bufa el vent per tal de tenir renovació d’aire. Exteriorment, aquests forats estan camuflats a la naturalesa i semblen autèntics nius de formigues.

Una altra tècnica molt enginyosa era que per tal d’evitar que els gossos que portaven els americans poguessin ensumar l’olor dels vietnamites i revelar un dels forats de ventilació, en aquests hi posaven o espècies picants i així els gossos no s’hi acostaven o esmicolaven roba de soldats americans que havien caigut en batalla, d’aquesta manera els gossos oloraven una olor familiar i no tenien motiu per bordar. Quan cuinaven, per tal d’evitar que es vegués el fum, cuinaven molt a poc a poc i així no sortien grans fumarades a l’exterior. Tant al bosc com a l’interior dels túnels hi van col·locar diferents tipus de trampes. La més comuna era un terra fals que en xafar-lo, l’enemic queia en un forat ple d’estaques de bambú.

Cu Chi tunels per lliure

Els vietnamites van guanyar la guerra, en part, per la seva força de resistència. La vida als túnels no era fàcil, la mida dels passadissos eren baixos i estrets, fent que moltes vegades s’haguessin d’arrossegar. A vegades menjaven un platet d’arròs al dia i malgrat tot podien recórrer un gran nombre de kilòmetres, sorprenent els americans amb la rapidesa de trasllat. Tenien tècniques d’engany i trampes, com la que hem comentat. Una de les més enginyoses són unes sabates fetes de cautxú que es podien posar tant del dret com del revés. D’aquesta manera, encara que caminessin sempre endavant, si portaven les sabates del revés, mirant les petjades semblaven que anessin en sentit contrari.

Per visitar aquestes obres històriques, hi ha dues zones habilitades als turistes, Ben Duoc i Ben Dinh. Ben Dinh és la que queda més a prop de Ho Chi Minh però també és la que arreplega més turistes perquè els tours organitzats van aquí. Ben Duoc, a més a més, té el punt positiu que manté algunes parts dels túnels de la seva grandària original, és a dir, que no els han ampliat per la comoditat del turista, així que una vegada a dins, et pots fer una idea de com era la vida pels vietnamites.

A la zona dels túnels, hi han construït el temple Ben Douc, al qual hi destaca la torre de 9 pisos i 39 metres d’alt. A l’interior del temple principal hi ha gravats els nomes dels més de 50.000 soldats que van morir en aquesta guerra.

Hauries de saber:

L’IMPRESCINDIBLE

Anar de Ho Chi Minh als túnels: agafar l’autobús número 13 cap a Cu Chi fins a l’estació d’autocars i allí canviar al número 79 fins a l’entrada dels túnels. Tranquils, els conductors ja us indicaran on baixar. El primer costa 7.000 VND i el segon autocar 6.000.

Vols saber quina és la millor manera de viatjar per Viet Nam.

Dormir als túnels: hi ha una zona de càmping però no sabem si s’hi pot acampar. De tota manera es poden visitar en un matí, per tant es pot tornar a dormir a la ciutat on hi ha opcions molt econòmiques i fins i tot gratuïtes.

Menjar: millor si us porteu per fer-vos un entrepà mentre espereu els autobusos de tornada però si voleu, a l’estació de Cu Chi hi ha un restaurant a preus més que correctes. 20.000 VND per un plat de sopa gran.

Descobreix els plats típics per menjar a Viet Nam.

EL QUE ET FA ESTALVIAR DINERS

– Els tunels es poden visitar amb un mati, dinant en tornar a Ho Chi Minh.
– El viatge fins allí es pot fer per lliure.
– Al recinte dels túnels hi ha una piscina, una àrea de picnic i una de càmping però això és tot el que us podem dir perquè no vam anar a explorar.

Atractius turistics

– Cost de l’entrada: 90.000 VND

Què et van semblar els túnels? Vas quedar tan impressionat o impressionada com nosaltres? Explica’ns-ho en un comentari.

Categories:Viet Nam

Tagged as: , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s