Catalunya

L’Albi (Les Garrigues)

L’Albi és un municipi de la comarca de les Garrigues, a la província de Lleida. Segons el cens realitzat el 2017 per Idecat, la població de l’Albi era de 781 habitants, formada per 377 dones i la resta homes. Més de la meitat de la població es troba en edat activa i un centenar són nens menors de 15 anys. El tipus de conreu majoritari és l’olivera, seguida de l’ametller i dels cereals. Si de ramaderia parlem, destaca la cria d’aviram, seguida de porcins. Tot i això, a l’Albi també es cria conilles mare i cabrum, seguit per ovins però amb només 32 caps.

L'Albi les Garrigues

Breu història per parlar al bar

A dalt de tot del turó hi descansen les ruïnes restaurades del castell de l’Albi. Aquest castell data de l’any 1179, durant l’època del rei Alfons I. Al llarg dels anys va rebre ampliacions, essent la de finals del s.XVI la més important i que el va convertir en un dels palaus més importants de la contrada. El títol nobiliari de Baró de l’Albi data de l’època del reu Alfons II d’Aragó, quan el 1166 li ho va atorgar a Guillem de Cervera. El títol ha anat passant per diverses cases al llarg del temps, com per exemple la Casa de Centelles i a mitjans del s.XIV o per la Casa de Mur fins que al s.XV va passar a mans dels comtes de Cardona, Actualment, el XXXIII baró de l’Albi és Carles Montoliu i de Carrasco. Des de l’ajuntament hi ha la possibilitat de realitzar visites guiades trucant al 973 17 50 04 ext.2.

L'Albi les garrigues

Què visitar

L’Albi té una particularitat i és que a la plaça Major, la porxada, no hi ha l’església parroquial. Aquesta església, la de Santa Maria, que data del s.XVIII es troba una mica més amunt. L’edifici és d’estil renaixentista amb una façana d’estil barroc. Als afores del poble, després dels safaretjos comunitaris, hi ha l’ermita de Sant Cosme i Sant Damià que data del s.XVII.

L'Albi que visitar

L’Albi saludable

l'Albi les garrigues turisme

L’Albi és punt de partida i de pas de diverses rutes per descobrir Les Garrigues. Una és la de les Cabanes de Volta a les Garrigues.

Una altra ruta és la que uneix El Cogul amb el Vilosell, passant per l’Albagés, Cervià de les Garrigues i l’Albi, tot recorrent el riu Set. Per fer una part d’aquesta ruta, la que comença a l’Albi, s’ha de sortir de darrere de l’ermita de Sant Cosme i Sant Damià i resseguir el camí fins al riu Set, tot passant per la Cova Fosca o Cova del Cintet i la Font de la Teula.

La ruta és molt fàcil, totalment plana i fins i tot, vas molta estona per camí d’horta. Així que si no teniu temps o ganes de caminar, podeu arribar-vos, fins gairebé la cova i la font, amb el cotxe. A la zona de la Font de la Teula  hi ha taules i bancs de pedra per descansar i esmorzar.

L'Albi rutes

La dada curiosa

Si el que us agrada són les pintures rupestres, des de l’Albi podem arribar-nos a les Pintures Rupestres de la Vall de la Coma a 4,7km del poble i a les Pintures Rupestres de la Balma dels Punts a 4,1 km direcció Cervià. Per accedir a les pintures s’ha de telefonar a l’ajuntament o aprofitar algun dia dels que organitzen visites guiades.

L'Albi pintures rupestres
L'albi secrets les garrigues

Quan visitar l’Albi

A principis de març és duu a terme la Festa de l’Oli a l’Albi amb jornada de portes obertes a la cooperativa. La Festa Major de l’Albi és a principis d’agost i al setembre quan es celebra la de Sant Cosme i Sant Damià. El castell participa en el Cicle de Música als Castells.

Has gaudit de la música al castell? Quina és la teva cabana de volta preferida? Explican-ho, deixant un comentari.

1 reply »

Deixa un comentari