Catalunya

Arbeca (Les Garrigues)

La vila d’Arbeca es troba dins la comarca de les Garrigues a la província de Lleida. Com molts dels pobles de Lleida, molts dels seus habitants es dediquen a l’agricultura i com passa a les Garrigues, concretament al cultiu de l’ametlla i de l’olivera, majoritàriament a la varietat arbequina. Al municipi d’Arbeca també hi destaca l’activitat ramadera, principalment d’aviram i de porcins, si bé també es pot trobar bovins, ovins i conilles mare. Segons dades d’Idescat, el 2017, tenia 2231 habitants, gairebé la meitat de cada gènere i més de la meitat en edat activa.

Arbeca es va anar construint als peus del turó encapçalat pel castell, del quan només se’n conserven les restes d’una muralla i part d’una de les torres. Aquest castell va ser construït per ordre dels ducs de Cardona en el lloc on hi havia una fortalesa àrab i en el seu moment devia es creu que era un dels més bonics de Catalunya, si més no, tenia la particularitat de tenir 365 finestres. Els dissabtes, diumenges i festius es fan visites guiades, a les 12.00 del migdia i surten de l’oficina de turisme. Per més informació podeu trucar al 973 16 01 82.

Passejant pel nucli antic ens trobarem amb l’edifici de l’ajuntament d’estil noucentista i l’església de St. Jaume el Major, consagrada el 1686. Un dels punts imprescindibles és l’oficina d’informació i turisme, on també hi ha l’agrobotiga. L’edifici que l’acull és un edifici modernista de l’arquitecte Cèsar Martinell. L’oficina obra de dimecres a diumenge de 10:00 a 14:00. Les Garrigues és sinònim d’olives i oli i Arbeca no podia esser menys. De fet han pogut recuperar un molí d’oli, possiblement del segle XIX, pràcticament sencer, que si teniu la mala sort de trobar-lo tancat, sempre el podreu contemplar a través de les vidrieres i fer-vos una idea de com era la tasca d’obtenció d’aquest producte tan preuat en la nostra gastronomia. Antigament els senyors feudals eren els únics que tenien els forns de pa i/o els molins d’oli, segons quina fos l’economia principal del municipi i d’aquesta manera podien controlar la població i evitar que ningú deixés de pagar el delme corresponent.
Arbeca també compta amb un celler dins de la Ruta del Vins a les Garrigues, el Celler Els Vilars.

A la sortida del poble destaquen les restes de l’església de Santa Caterina que daten de principis del s.XVII i a 4 km hi ha la Capella de Sant Miquel.

Des d’Arbeca han preparat diverses rutes temàtiques per tal de conèixer millor la contrada, tot caminant, amb bici, a cavall o fins i tot, algunes, part amb cotxe. Dues de les més curtes són les que ens porten a la Font de la Juliana, que es creu que va ser construïda pels romans, i es troba a 2 km del poble i l’ermita de Sant Miquel de les Borgetes, també a uns 2 km del poble.

Durant la primera quinzena d’agost se celebra la festa major del poble, però pels gastronòmics, la data a anotar és la de l’1 de maig quan es fa la festa de les cassoles de tros. A més a més, durant tot l’estiu es fan diverses festes i fires com per exemple la Nit de Foc a Els Vilars, el Tastjazz que consisteix en un tas de vins i embotits tot harmonitzat amb la música jazz de fons o el mercat Medieval que es realitza a principis d’abril i la fira de Santa Caterina, al novembre.

Sense cap mena de dubte, un dels atractius del poble és el pobat ibèric dels Vilars. Per anar als Els Villars s’ha d’anar a buscar la carretera C-233, tot resseguint l’avinguda del Canal i travesssar-lo seguint les indicacions cap a Bellpuig. Després de gairebé 2,5 km de pista asfaltada s’arriba a un cartell que indica a mà esquera la Ruta Ibers i porta directament al llaciment.

I tu, has visitar els Vilars? Recomanes la visita guiada o per lliure? Dona’ns la teva opinió escribint un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s