Catalunya

L’Espluga Calba (Les Garrigues)

L’Espluga Calba és un municipi de la comarca de les Garrigues, de la província de Lleida amb 363 habitants, 182 homes i una dona menys, segons el cens realitzat per Idescat. Dels 363 habitants, gairebé 200 es troben en la franja d’edat entre els 15 i els 65. Pel que fa a l’agricultura, la majoria de les hectàrees explotades agrícolament estan dedicades a l’olivera, al cultiu de l’ametlla i dels cereals. Seguint l’exemple d’altres pobles de les Garrigues, si mirem la ramaderia destaca notablement la cria d’aviram seguida de porcins i força inferior la de bovins.

Com en altres pobles de les Garrigues, també fou Ramon Berenguer IV, qui l’any 1148, va atorgar carta de població sobre el territori al batlle Porcel de Cervera. Però a diferència d’altres pobles de les Garrigues, l’Espluga Calba va quedar lligada al monestir de Vallbona, per ordre de Jaume I el Conqueridor.

El castell o palau de l’Espluga Calba és un edifici que data del s.XIII, i es creu que en aquesta zona hi havia una antiga fortalesa musulmana. Aquest castell va formar part de l’ordre dels Hospitalers de Sant Joan de Jerusalem. El castell es pot visitar en visita guiada, trucant prèviament

a l’ajuntament al telèfon 973 15 60 05.

L’església del poble està dedicada a la Immaculada Concepció, patrona de la vila i data del segle XVIII.

Les dues Festes Majors del poble són, la d’hivern, el primer cap de setmana de febrer i la d’estiu, el cap de setmana següent a la Mare de Déu d’agost. Durant el mes de març es duu a terme la Matança del Porc i al juliol, el castell participa en el cicle de Música als Castells. També podem visitar l’Espluga Calba durant la Diada Nacional de Catalunya, que ho celebren amb una paellada popular o al desembre durant la Fira Oléo Tèxtil.

Els amants de la bicicleta de muntanya esteu de sort, ja que a l’Espluga Calba han preparat una ruta circular de més de 9 km per descobrir els paisatges del voltant.

Has participar en alguna de les fires de l’Espluga Calba o tens alguna recomanació per fer-nos? Ho pots fer, deixant un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s