Catalunya

Vinaixa (Les Garrigues)

El municipi de Vinaixa, a la comarca de Les Garrigues de la província de Lleida, consta, segons Idescat, amb 483 habitants, repartits entre homes i dones, gairebé a parts iguals i amb tres centenes en edat activa. Una població que decreix des del 2010 quan van tenir 609 habitants. De les terres cultivables, més de 700 hectàrees estan dedicades a l’olivera, la resta són per l’ametlla i algunes per la vinya i pels cereals. Si parlem de ramaderia, destaca notablement, la cria d’aviram.

Quan Ramon Berenguer IV va conquerir aquestes terres, va atorgar una carta de poblament, el 1151, a un grup d’homes procedents de Tàrrega. De la mateixa manera que els seus veïns Fulleda o Tarrés, les terres del municipi van passar a formar part del monestir de Poblet a partir del segle XIII.

L‘església de Sant Joan Baptista és important arquitectònicament perquè és una mostra de la transició entre el romànic i el gòtic. L’antic Castell de Vinaixa, que té orígens àrabs, es troba a la plaça del Mil·lenari, amb el carrer Calvari. En aquesta plaça hi podem veure un relleu que commemora el mil·lenni de la formació de Catalunya. A l’entrada del poble hi destaca Cal Blanco, actualment el centre cívic, un edifici d’estil modernisme. Caminar pels carrers de Vinaixa és entendre les Garrigues, ja que totes les seves cases estan fetes de pedra de la població.

Un dels aplecs més concorreguts de la zona és el de la festa de Sant Bonifaci, el primer cap de setmana de maig que junta la gent al voltant de l’ermita del sant, a uns 6,5 km de Vinaixa a menjar una paella popular. De fet, la ruta de l’ermita de Sant Bonifaci està senyalitzada i que es pot realitzar durant tot l’any. Un altre cap de setmana interessant per visitar Vinaixa és durant la seva Festa Major, a finals d’agost.

Si us agrada caminar o anar amb bicicleta o cavall, des de Vinaixa es poden visitar tres cabanes de volta, tan típiques de la comarca que s’utilitzaven per sopluig dels pastors i per guardar les eines del camp i un aljub, utiltizats per recollir l’aigua de la pluja. Aquí us deixem l’enllaç al tríptic en pdf amb tota la informació sobre la Ruta de les Cabanes de Volta de les Garrigues. A més a més, hi ha preparada una ruta circular i senyalitzada de 9,1 km per descobrir la Vall de Vinaixa que passa per diferents fonts, com la del Macot a 2,3 km del poble o la del Quadrat a 5,7 km.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s