Història

L’imperi Mongol (5/7) – La dinastia Yuan de la Xina

La relació entre el Il-Khan i el Gran Khan es va esquerdar al morir Hülegü el 1265, és va ressentir quan Barak, el Khan de Chagalai, va ocupar Afganistan, el 1266 aprofitant la mort de Berke de la horda d’Or i d’aquesta manera tallant les comunicacions de Abaka, el khan de Pèrsia amb la dinastia Yuan i es va trencar quan en morir Kubalai el 1294. La dinastia fundada per Kubalai, els Yuan, es van limitar al regnat de la Xina i Corea, i cap més dels seus emperadors va ser reconegut com a Gran Khan dels mongols.

La dinastia Yuan va seguir durant més de 100 anys més, després de Kubalai hi va haver 9 successors més. De Kubalai a Temür, al qual el va succeir el seu nebot, fill de Damabala, Kaishan que va ser emperador del 1307 al 1311. A continuació va governar el seu germà Buyantu fins al 1320, el qual va establir de nou els exàmens confucians per accedir als llocs alts d’administració. A Bayantu el va succeir el seu fill Gegen que també va aplicar polítiques favorables als xinesos. Per una revolució al Palau, Gegen va caure el 1323 i la línia successora va canviar cap als fills del germà del seu padrí. Així els descendents de Kamuala, nét de Kubalai, van ser els emperadors entre el 1323 i el 1328 corresponent l’honor a Yesün Temür i posteriorment Tok-Temür, que va ser emperador per un any. El vuitè emperador va tornar a ser de la línia dels descendents de Damabala, el fill de Kaishan, Kutuktu ho va ser durant quatre anys. El 1332 va pujar al poder el seu fill Irinchinbal però va morir al cap de poc i l’últim i desè emperador va ser el seu germà Toghan Temür, des del 1332 fins al 1368. Finalment la dinastia Yuan va caure sota un aixecament del qual acabaria essent la dinastia Ming, que van reinstal·lar la cultura i la manera de fe dels xinesos.

Malgrat els intents dels governants de la dinastia Yuan per adaptar els costums xineses, els xinesos estaven ressentits pel tracte que rebien. Com ja hem comentat, els càrrecs administratius es van donar a estrangers i l’exèrcit era mongol. Per la seva part, els camperols estaven sotmesos a alts impostos per part dels emperadors i per part dels terratinents.

Els únics que estaven contents amb el govern Yuan eren els comerciants que tenien protecció per recórrer tot Àsia i a part estaven exempts de pagar impostos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s