Buenos Aires

Els monuments més importants per Recoleta (II de III)

Seguim amb la segona entrega dels monuments més importants de Recoleta, si ja hem fet els voltants del Cementerio, ara farem la zona dels Bajos de Recoleta i deixarem per la última entrada, zones com la Plaza Rodríguez Peña o la Houssay.

Un dels monuments que més ressalten de la ciutat és la Floralis Generica que es troba a la Plaza de las Naciones Unidas. Aquesta flor, de 18 tones i 23 metres d’alt, que s’obra i es tanca segons l’hora del dia, fou obra de l’escultor argentí Eduardo Catalano. A la mateixa plaça també hi ha Poseidón de Artemisión, una escultura regal de Grècia.

Al costat d’aquesta plaça hi ha l’edifici de la Facultad de Derecho que bé mereix que pugem la gran escalinata per entrar-hi. Els dissabtes fan concerts de música clàssica a l’aula magna i és un bon moment per gaudir de les diverses escultures que hi trobem tant al hall com per dins dels passadissos, com per exemple les escultures de Antonio Malaver i José Manuel Estrada, tots dos argentins relacionats amb el món de les lletres. A més a més, podem contemplar un mosaic de Benito Quinquela Martín, el pintor de La Boca.

monumento-juan-pablo-iiPer la zona dels bajos de Recoleta, la quantitat d’escultures que hi trobem és impressionant. Aquí estan representats alguns dels personatges més important de la història argentina i mundial com Eva Duarte, Juan Pablo II, Jorge Luís Borges o Bartolomé Mitre. L’escultura de Eva Duarte Perón és obra de l’argentí Ricardo Giannetti i està realitzada en bronze. L’escultor polonès Stanisla Slonina va ser l’encarregat de realitzar el 1998 el monument a Juan Pablo II que podem trobar als jardins de la Biblioteca Nacional, davant del d’Evita. També pel jardí hi ha assentat en un banc Jorge Luis Borges, que no sé si estaria molt d’acord d’estar tant al costat de Evita. L’autor de l’obra de Borges, que pesa 800 kg, és Antonio Oriana el qual va fer a l’escriptor dues vegades més gran de la mida natural i el banc més petit per evitar que la gent s’hi assentés. Bartolomé Mitre, el president d’Argentina del 1862 fins al 1868, està muntant el seu cavall amb el barret a la mà. Eduardo Rubino i David Calandra van ser els autors d’aquesta obra de bronze, sobre granit vermell polit, inaugurada el 1927.

mitreDarrere de Mitre hi ha la zona coneguda com La Isla, una de les zones més cares de la ciutat, amb l’ambaixada del Regne Unit com a edifici més destacat. Decorant els carrers hi ha el bust de Gelly y Obes, un militar argentí de l’època de Bartolomé Mitre i el del doctor Antonio Piñero, de Alberto Lagos. El polític britànic George Canning també està aprop de l’ambaixada britànica. El monument a aquest polític britànic, obra de l’argentí Alberto Lagos, es trobava originàriament a l’actual plaça Fuerza Aérea Argentina, al costat de la Torre dels Anglesos, a Retiro. Durant la Guerra de les Malvines, l’escultura de Canning va ser tirada al riu i anys després recuperada, restaurada i ubicada a la posició actual però la falta de la seva mà ens recorda que ha tingut una història moguda. El Coronel Argentino del Valle Larrabure també té una escultura als Bajos de Recoleta, la mort del qual no està exempta de polèmica.

Per aquesta zona també trobem l’obra de Joaquín A. Luque que rendeix homenatge a Luis Argote, el primer metge a fer transfusions de sang de manera indirecta evitant que la sang es coagulés al recipient. Un altre Luis que també va fer un avenç important per la humanitat és Luis Braille, que podem veure representat en l’obra de Djibilion Lázaro.

Travessant l’avinguda del Libertador i gairebé al límit amb Palermo, ens trobem la Plaza Uruguay on hi destaca la figura de José Gervasio de Artigas, el líder de la independència d’Uruguay, realitat pel seu compatriota Juan José Zorrilla. El general està rodejat per dos baixorrelleus que simbolitzen la Llibertat i la Federació i de quatre fonts que representen els rius La Plata, el Uruguay, el Paraná i el Paraguay. Artigas està acompanyat del polític radical argentí Aristóbulo del Valle. El monument, de Emilie Edmond Peynot, fou realitzat a Paris el 1923 i el polític està acompanyat per dos joves que representen l’al·legoria de l’Eloqüència.

canningUn lloc on hi hem d’anar de tant en tant és al Paseo de las Esculturas, ja que es tracta d’un espai permanent, d’exposicions temporals a l’aire lliure. Per exemple, el 2014 vam poder veure obres de l’escultor argentí Carlos Regazzoni, el qual crea les seves figures utilitzant peces d’altres objectes, fent un collage. El 2009, l’artista exposat fou Bastón Díaz amb les seves escultures d’aliatge de coure i acer i el 2013 Raúl Farco va representar la natura amb ferro, acer i alumini per fer-nos pensar en què el que afecta un individu, afecta a tots.

Compartint espai amb el Paseo de las Escuturas hi trobem el monument en homenatge al poeta de Nicaragua, Rubén Dario que està inspirat en el seu poema “Canto a la Argentina”. Precisament així és com s’anomena el monument realitzat per l’argentí José Fioravanti que es va ubicar en aquest lloc el 1968.

Seguint per la mateixa zona verda i anant cap al MNBA ens podem trobar un conjunt d’escultures relacionades amb el camp com El Segador del belga Meunier Constantin, al qual li falta la dalla, i la d’El Sembrador, del mateix autor que l’anterior i totes dues de 1896. La Mujer del Éxodo, de Luis Falcini de 1941 i Alfredo Roque Vitolo, de Antonio Scarpat de 1983, també decoren aquesta plaça. Encara podem trobar altres obres a la Plaza Ruben Dario, com la del Centauro herido de Emile-Antoine Bourdelle que data de 1914, la Mujer Desnuda i La Primavera de León Ernest Driver.

Qui també té un monument en aquesta zona de Recoleta és Raoul Gustaf Wallenberg, el diplomàtic suec, heroi de la Segona Guerra Mundial en ajudar a milers de jueus hongaresos a salvar-se de l’Holocaust. L’obra, que es va instal·lar a Buenos Aires el 1998, és de l’escocès Philip Jackson i és una rèplica de la qual podem trobar a Great Cumberland Place, a Londres.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.