Buenos Aires

Ruta de les Invasions Angleses

La primera entrada que vam escriure d’història va ser la de les invasions angleses. Evidentment, el país no va començar el 1806 però sí que aquesta data va ser el primer pas per crear Argentina. Avui intentarem recrear la ruta per Buenos Aires d’aquestes invasions i per fer-ho ens ajudarem dels “hitos de la Argentinidad” que podem trobar per la ciutat.

fuerteEns situem a principis del segle XIX quan Anglaterra necessitava mercats nous on poder vendre les seves manufactures, fruit de la Revolució Industrial. Les colònies d’arreu del món eren el principal atractiu, sobretot després del bloqueig econòmic que Napoleó va imposar a Anglaterra en perdre la batalla de Trafalgar, però el Río de la Plata, com bona part de l’Amèrica del Sud estava sota el control d’Espanya, qui els forçava a un monopoli comercial.

La primera invasió anglesa al Río de la Plata es va dur a terme el 1806. Aprofitant que Espanya estava en guerra amb Napoleó, els anglesos van arribar al Virregnat del Río de la Plata, desembarcant a Quilmes i com que no existia un exèrcit organitzat van arribar a Buenos Aires sense gaires dificultats, conquerint-la i ocupant el Fuerte, situat a la Plaza del Fuerte, part de l’actual Plaza de Mayo, concretament on avui hi ha la Casa Rosada. Si entrem al museu de la Casa Rosada, podem veure restes d’aquest fort.

Els anglesos, que en total eren uns 1500 soldats i 6 oficials, liderats pel coronel William Carr Beresford, van ocupar Buenos Aires per poc més de 40 dies. Durant aquell temps Beresford va assumir el govern de Buenos Aires en nom del rei d’Anglaterra i va aconseguir que els diners recaptats al Cabildo fossin enviats a Londres. També va decretar lliure comerç amb l’abolició dels impostos d’exportació i, el més important, dels d’importació, però el territori va seguir sense ser independent, ara depenia d’Anglaterra.

santiago-de-liniersEls comerciants espanyols es van veure afectats per aquesta nova política comercial i el fet de comprovar que passaven de mà en mà, els va motivar per organitzar la Reconquesta. D’aquesta manera els criolls i els espanyols es van unir per formar milícies armades i comerciants rics, com fou el cas de Martín de Álzaga, van ajudar econòmicament. Santiago de Liniers i Martín de Pueyrredón foren els encarregats de reclutar tropes per formar milícies populars i expulsar als britànics.

Les tropes de Liniers venien d’Uruguay, després de creuar el Río de la Plata pel port de Las Conchas, a Tigre, va reunir més milicians. Va entrar a la ciutat de Buenos Aires amb l’objectiu d’acorralar el fort, ocupat pels britànics. La Columna General va entrar per l’actual carrer Florida, antigament anomenat del Correo. La Segona columna va girar a l’altura de Rivadavia direcció a la plaça, l’actual Plaza de Mayo, i la Primera ho va fer per l’altre costat, és a dir, per Yrigoyen. La Tercera i la Quarta columna van entrar a la plaça pel lateral, la tercera ho féu per San Martín, on van ocupar l’església de la Merced i la quarta per Reconquista, Calle de la Catedral i Calle Mayor, respectivament. La Columna Lateral va entrar per l’actual Defensa. Avui en dia el carrer Reconquista recorda aquests fets històrics.

De la Reconquesta trobem dues banderes angleses del batalló del Regimient nº71 Highlanders, capturades per Liniers i dues més de la Marina Real Britànica i que avui en dia s’exhibeixen al Convento de Santo Domingo. També es va capturar un banderí que es pot veure al Museo del Cabildo y de la Revolución de Mayo, obtingut pel grup de Pueyrredón.

Després de la retirada dels anglesos i amb els canvis pertinents al govern del Río de la Plata, on Liniers aconseguí la capitania general i per tant, el poder militar. Liniers no va esperar per crear un exèrcit propi i el setembre de 1806 va emetre un comunicat per organitzar el poble en cossos armats.

convento-santo-domingoEls anglesos es van quedar al Río de la Plata, a l’espera de reforços, bloquejant els ports de Buenos Aires, Montevideo i Maldonado. Finalment els reforços van arribar, liderats pel tinent general John Whitelocke. Aquesta vegada, els britànics venien més preparats i portaven més de 12.000 homes. El 1807 els anglesos van entrar per Uruguay i després de guanyar Montevideo i Colonia, van desembarcar a l’Ensenada de Barragán amb l’objectiu d’arribar a Buenos Aires, passant per Quilmes. El primer enfrontament entre britànics i els milicians va ser a l’actual Plaza Miserere, amb victòria per la part invasora comandada per Craufurd. La població civil es va unir per defensar la ciutat, van muntar barricades i van sortir a lluitar contra l’exèrcit britànic, el qual van reduir a la meitat dels seus efectius. Els britànics es van atrinxerar al Convento de Santo Domingo però finalment es van rendir i van abandonar Buenos Aires i Montevideo. Avui el carrer que va de Plaza de Mayo, fins al Convento de Santo Domingo s’anomena Defensa, en honor a la gesta d’aquella gent que van unir les seves forces per defensar la ciutat i començar a crear un país. I la Plaza de Mayo, que per aquell moment era la Plaza Mayor, es va anomenar Plaza de la Victoria.

A Venezuela 469 encara queda en peu part de l’antiga casa que va habitar Santiago de Liniers durants les invasions i on es creu que Beresford va signar la seva derrota.

calle-reconquistaAvui en dia anem trobant Hitos de la Argentinudad en aquelles zones on hi va haver un fet decisiu durant la Reconquesta. Aquests monuments a la Fita van ser posats pel Instituto de Investigaciones Históricas del Fondo de la Legua, el 1980 en forma de monòlit de pedra amb una placa i una llegenda que recorda el fet en particular relacionat amb la Reconquesta que va tenir en aquell lloc en concret. Hi ha dues rutes principals on en podem trobar, una que recorda el camí recorregut per Juan Martín de Pueyrredón juntant gent per a l’exèrcit que encara no existia i l’altre que és el recorregut pel grup comandat per Santiago de Liniers. La ruta de les fites porta per diversos pobles de la província, des de Luján, San Isidro, Navarro i Baradero que són els punts on Pueyrredón es va aturar i la ruta de Liniers passa per Tigre, San Fernando, San Isidro, San Martín, Vicente López i per últim la ciutat de Buenos Aires.

A la ciutat de Buenos Aires, n’hi ha quatre. Un, el n°12, a la Plaza San Martín que recorda el punt on van lluitar i guanyar les tropes de Liniers, l’altre, el n°10 a la intersecció entre Corrientes i Jorge Newbery, a Chacarita, que parla del punt on van sorgir les tropes per lluitar contra els anglesos. A la plaça Miserere també trobem el que recorda la reorganització de les milícies després de perdre contra les tropes durant la segona invasió i a la Casa Rosada que deixa en constància del final de les invasions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s