Buenos Aires

Una ruta en el temps enterrat: Casa del Virrey Liniers

L’edifici del qual parlarem avui, no està totalment enterrat, però sí que gràcies a la feina de l’equip d’arqueologia s’ha pogut aprendre coses noves que avui ja no es veien.

Una ruta en el temps enterrat: Casa del Virrey Liniers

Ens situació

La Casa del Virrey Liniers, que trobem al barri de Monserrat, concretament a Venezuela, 469 és una de les construccions més antigues de les que en queda alguna part a la ciutat de Buenos Aires. La construcció data del s.XVIII, va ser declarada Monumento Histórico Nacional el 1942. El nom li ve perquè entre 1806 i 1809 hi va viure Santiago de Liniers, el penúltim virrei del Río de la Plata. D’aquella casa se’n conserva la façana i alguna paret interior.

Breu història per parlar al bar

El propietari d’aquesta casa era del basc Martín de Sarraeta, el patriarca d’una de les famílies més importants de la Buenos Aires colonial, la filla del qual, María Martina Sarraeta, es va casa amb Santiago de Liniers, qui el 1808, després de la seva gesta heroica durant les invasions angleses, va ser declarat virrei del Río de la Plata.

Amb el temps, la casa va passar a ser propietat de la família Estrada, els quals van comprar una altra casa, amb entrada a Bolívar, però que es podia comunicar amb aquesta per un pati interior. Allí hi van fundar l’editorial Estrada. Abans, l’any 1860, segons el cadastre realitzat per Pedro Beare, la construcció pertanyia a Celedonia Garay, que la va adaptar per convertir-la en una residència per a immigrants.

Una ruta en el temps enterrat: Casa del Virrey Liniers

Arqueologia urbana

L’equip d’arqueologia urbana de la ciutat de Buenos Aires va realitzar diverses excavacions dins dels límits d’aquest habitatge. Un dels resultats d’aquestes excavacions va ser poder determinar que la porta d’entrada té més de 200 anys i que per tant és original de l’època colonial, essent així una de les poques portes d’aquest període que podem veure per la ciutat. La façana també manté les característiques arquitectòniques i decoratives de l’època on destacava el blanc i tenien poc elements decoratius, a part de les pilastres al costat de la porta.

En els seus treballs de camp hi han trobat restes de plats, d’olles de coure, de tenalles, d’utensilis diversos com ganivets i fins i tot fonaments de murs de l’antiga disposició de les cambres que demostra l’adaptabilitat de l’edifici d’habitatge a impremta. Per exemple, per aquells temps, fou quan el pati es va cobrir i es va destinar a oficines i dipòsits de l’empresa dels Estrada.

Actualment el govern de la ciutat ha recuperat la casa i l’ha convertit en la seu del Instituto Histórico i la de la Dirección General de Patrimonio del Gobierno de la Ciudad amb una sala per a exposicions temporals i una altra per a conferències i cursos, generalment gratuïts.

Què et sembla aquesta mirada diferent dels edificis? A Fuet i Mate no volem que et quedis només amb el que es veu, volem que ho descobreixis tot. Saps d’algun altre lloc enterrat?

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada