Catalunya

Montfalcó Murallat (La Segarra)

Montfalcó Murallat és un poble del municipi de les Oluges, de la comarca de La Segarra, a la província de Lleida. Segons dades d’Idescat, el 2017, Montfalcó consta amb 21 habitants, 10 homes i la resta dones. Això és una opinió personal, però creiem que si Montfalcó estigués en una de les altres tres províncies de Catalunya, que es preocupen més per fomentar el turisme, estaria sempre a les posicions capdavanteres dels pobles més bonics del país, ja que encara conserva la vila closa medieval i a més a més, no hi ha cases als afores de la muralla. El mur perimetral es conserva en molt bon estat, el poble està sempre net i les cases de l’interior estan adossades entre elles i fins i tot algunes, formen part de la muralla.

Al recinte de Montfalcó només s’hi pot accedir a peu i per una única porta d’arcs adovellats, que gairebé desemboca a la plaça principal del poble. Poble de carrers estrets, sense sortida o circulars que et tornen a la plaça principal, manté les cases i l’ambient de tota la vida, fins i tot l’església es va construir enclaustrada entre cases, aprofitant una de les torres circulars de defensa.

El poble està envoltat, per la seva vessant sud, de terres de conreu i per l’altra part amb la carretera que porta a Les Oluges, el poble del municipi homònim.

Montfalcó Murallat es va construir a dalt de tot d’un turó, al voltant d’un castell feudal que data de 1043 però del qual no en queda pràcticament res. El 1375 el recinte emmurallat va passar a formar part del comtat de Cardona. Per la seva condició de vil·la closa i les seves fortes muralles ha sigut protagonista en diverses guerres, com la dels Segadors. Sense cap mena de dubte, el que ha acabat passant a la història és la llegenda del setge de l’Edat Mitjana. Segons sembla, durant una batalla medieval, els habitants de Montfalcó es van tancar a dins del recinte emmurallat i van plantar cara als seus adversaris, els quals no trobaven la manera d’entrar, per això van decidir practicar un setge. Malgrat tot, el poble no es rendia i per això, els atacants van decidir crear una revolta interior, llençant missatges lligats en pans, incitant-los a rebel·lar-se contra els seus caps però la gent de Montfalcó, lluny de sentir-se desanimats en veure el pa, van contestar als missatges, llençant peixos frescos. Com s’ho van fer? Diuen que hi ha un túnel que connecta Montfalcó amb les Oluges i que per tant, els assetjats podien anar al poble veí a proveir-se d’aliments.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s