Catalunya

El Cogul (Les Garrigues)

El Cogul és un municipi de les Garrigues, de la província de Lleida, que segons dades d’Idescat consta amb 167 habitants, 87 homes i 75 dones. 91 de les persones que estan censades a El Gogul tenen entre 15 i 64 anys i 62 persones estan a la franja de la tercera edat. L’economia es basa en l’agricultura, principalment de l’olivera amb 737 hectàrees conreades del total de 1082. 151 hectàrees i 190 es reparteixen entre cereals i fruiters, respectivament.

L’atractiu principal d’El Cogul són les seves pintures rupestres de fa 10.000 anys enrera, trobades a la Roca dels Moros i que estan ubicades a l’entrada del poble. Però el poble en si mateix, bé mereix una visita amb les seves cases del segles XVI i XVII. A la plaça principal hi ha l’església Mare de Déu de l’Assumpció, d’estil renaixentista. L’església, que té una façana barroca, data de finals del s.XIX.

El Cogul va ser repoblat per la casa de Cervera, primer, i després per la casa de Pallars, durant l’època de la reconquesta. Com en altres pobles de l’indret, el monestir de Poblet n’adquirí la senyoria i el castell del Cogul li pagava el delme. I és que el poble era una vila closa protegida per un castell.

Pels voltants d’El Cogul hi ha diverses rutes per descobrir el paisatge de secà de Les Garrigues i just a un quilòmetre de les pintures, hi ha les tombes del Saladar

Com molts pobles, podem aprofitar la visita durant la seva festa major, en aquest cas el 3 de maig, per la Festa Major Santa Creu.

Deixa’ns un comentari exolicant-nos la teva experiència al Cogul. Què més podem visitar?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s