Catalunya

El Poal (El Pla d’Urgell)

El Poal és un poble del Pla d’Urgell a la província de Lleida amb 637 habitants, repartits gairebé en parts iguals entre els dos gèneres. Destaca que tenen 73 nens menors a 15 anys i 164 adults majors dels 65 anys. La resta, uns 400 es troben en la franja d’edat dels 15 als 64 anys. La població ha anat decreixent lleugerament des del 2015 en què va arribar a un pic històric amb 668 habitants. L’economia es basa en l’explotació agrícola de les 769 terres llaurades que es reparteixen entre herbacis i fruiters amb 530 i 239 hectàrees respectivament. Pel que respecta als herbacis destaquen el blat, el blat de moro i els farratges pels animals. Per la seva part, la ramaderia està dedicada, pràcticament a la cria d’aviram amb 422.000 caps i també tenen 2060 porcins. Aquestes dades les hem extret d’Idescat.

L’escut del poble és un quadrat vermell amb un pou i encapçalat per una corona. Aquest pou fa referència al nom del poble, El Poal, que significa “terra de pous”. Resulta que les filtracions del riu Corb faciliten que hi hagi rius subterranis i que per extreure’n aquesta aigua, s’hagi d’excavar pous.
A l’actual partida de Sarcènit, direcció a Vila-Sana, hi ha les restes d’un antic poblat iber. Direcció a les Novelles i la Pedirssa s’han trobat restes romanes. Més cap aquí en la història, i compartida amb els dels pobles veïns, el Poal va ser un poble conquerit al s.XI i repoblat pels templers. El Poal va esdevenir en una senyoria, i ja al s.XIV pertanyia a Bertran Desvalls de Lleida.

El Poal forma part de la Ruta de 1714, ja que la família Desvalls i de Vergís, especialment Antoni i el seu germà Manuel, van defensar aquestes terres durant la Guerra de Successió a favor del rei-arxiduc Carles d’Àustria. Com a recompensa de la seva intervenció va rebre el títol de marquès de Poal però van haver d’exiliar-se a Viena.

Al carrer Major, el més antic del poble, hi ha l’església parroquial dedicada Sant Joan Baptista. De l’església original, només se’n conserva una part de l’entrada. La portada és d’estil barroc i el campanar de dos cossos amb terrassa. Cal Castell, és el nom que rep avui, casa dels marquesos del Poal, espot distingir per l’escut de llinatge. En aquest poble, direcció Els Arcs, podem veure una creu de Terme, d’estil gòtic de l’any 1793.

El Poal forma part de la ruta que hi ha per tot Catalunya, que rememora la guerra de Successió Concretament, al Poal es rendeix homenatge als germans Desvalls, que es van posar de part de l’arxiduc Carles.

El 29 d’agost és el dia de la festa major gran de El Poal i el segon diumenge de maig es fa la festa del Roser de Maig.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s