i Cargols

Les Oluges (La Segarra)

Les Oluges és un municipi de la comarca de la Segarra, a la província de Lleida. En l’últim cens elaborat per Idescat el 2017, el municipi constava amb 155 habitants, 81 homes i 74 dones, 3 persones més que en cens de l’any anterior. D’aquests, 84 formen part de la franja d’edat entre els 15 i els 64 anys i 51 són considerats de la tercera edat. L’economia es basa en l’explotació agrària i ramadera, així de les 1317 hectàrees llaurades, la gran majoria estan dedicades als cereals, principalment a l’ordi i la civvada i pel que respecta a la ramaderia, destaca la cria de l’aviram i del porcí amb 83.000 i 5.900 caps, respectivament.

Les Oluges queda moltes vegades eclipsat pel seu veí Montfalcó Murallat, però el poble capçalera del municipi també té una història molt interessant i racons per descobrir. Per exemple, l’església de Santa Maria de les Oluges, un edifici de tres naus i amb una portalada d’estil neoclàssic que data del s.XVIII. Originàriament, el poble de Les Oluges eren dos pobles amb els seus respectius castells i esglésies. Avui en dia, l’església més ben conservada és la de Santa Maria de les Oluges a dalt de tot del turó i el castell, el castell Jussà, el de Baix, que ens trobem a la plaça, camí al cim. Aquest castell és una construcció renaixentista del s.XVI i se’n conserva la torre de planta quadrada, el portal i els finestrals. També s’hi pot distingir els elements heràldics de la família constructora. Del castell del poble de l’Oluja Alta o Sobirana, només en queden algunes restes.

El territori de l’actual municipi formava part del comtat de Cerdanya i durant l’època del repoblament, al s.XI, s’hi instal·là gent del Solsonès i del Bages. D’aquesta època és el castell d’Oluja.

La festa major de Les Oluges és el segon cap de setmana d’abril.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s