Buenos Aires

Recorregut complet per San Telmo

San Telmo és un dels barris imperdibles de Buenos Aires, dels que surten a totes les guies i que tot i ser un dels més antics de la ciutat, és un dels que està més viu. Passejar per San Telmo és una barreja d’emocions, podem veure edificis històrics, industrials, històries de l’època colonial i de la independència, antiguitats, botigues, bars i restaurants de moda i molt moviment turístic i juvenil. Resumint, una infinitat de racons per descobrir i un barri per anar amb temps.

Possiblement el més famos de San Telmo sigui la seva fira dels diumenges, una fira que ha evolucionat amb el temps. Va començar essent una fira d’antiguitats a la Plaza Dorrego acompanyada per la gran quantitat de botigues d’aquest gènere que hi ha al carrer Defensa, per acabar essent una barreja de mercadillo, antiguitats i souvenirs. La mateixa evolució que ha anat tenint el barri, tal com ho demostren la gran quantitat de botigues de regals i souvenirs que si han anant obrint. A Bars, cafès i restaurants imperdibles ja vam comentar que continuament s’obren locals gastronòmics, un símbol més de la vitalitat del barri.

Un dels recorreguts clàssics per conèixer el barri és entrar-hi per Defensa, després de veure la Mafalda i els seus amics a l’encreuament amb Chile. Seguint per Defensa ens trobem amb el Pasaje San Lorenzo, un dels racons més fotogènics del barri. Abans de passejar pel carreronet, sobre Defensa, hi ha el Zanjón de Granados, on es van descobrir restes de l’època colonial. Si passegem per San Lorenzo, veure la Casa Mínima, la casa més estreta de la ciutat, la seva façana té poc més de 2,5 metres d’ample. Gairebé davant del mural que decora una de les parets del carrer hi ha Los Patios de San Telmo, la vista del qual val la pena per veure l’arquitectura típica del barri.

El carrer es creua amb Balcarce, just on hi ha una altra escultura del Paseo de la Historieta, seguint per Balcerce, fins a l’avinguda Independència, a la cantonada entre els dos carrers hi ha la tanguera El Viejo Almacén. Des d’aquesta cantanoda tenim una bona vista de l’edifici de la Facultad de Ingeniería de la UBA i just davant el Monumento Canto al Trabajo de lartista Rogelio Yrurtia. Si seguim passejant per Avenida Colón fins a Carlos Calvo, també podrem contemplar el magnífic edifici del Ministerio de Agricultura, el qual podrem visitar durant la Noche de los Museos

Els passos ens portaran a pujar Carlos Calvo fins a Balcarce, novament, passant per davant de l’església Dinamarquesa. Girant per Balcarce veurem la casa de Alvaro Castagnino. Tornarem a girar a Humberto Primo, per anar a visitar l’església de San Pedro González Telmo i el seu museu. A pocs metres de l’església hi ha el Museo Penitenciario, gratuït.

Humberto Primo ens portarà al cor del barri, la Plaza Dorrego, on seguint defensa, haurem de fer marxa enrere. Passarem per davant de l’atelier dels Pallaros, una família de descendència catalana, que fins a Macri, fou l’encarregada de dissenyar el bastó Presidencial. L’altre punt emblemàtic del barri és el Mercado de San Telmo, un dels pocs que queden oberts a la ciutat. Pels seus voltants hi podem trobar una petita parrilla on per un preu raonable podrem menjar un choripan o un vacipan. L’altre lloc que us recomanem del barri per dinar és la parrilla que hi ha a prop de l’església dinamarquesa, on a part d’una parrillada ben de barri, podreu menjar un sandwich de bondiola complet per un preu excepcional. Ja hem dit que hi ha molts bars i restaurants per descobrir, també hem d’avisar que n’hi molts de turístics guiris que des de Fuet i Mate no us recomanem però tot va a gustos. Si sou dels que us agrada assegurar el tir, sempre podeu visitar un dels famosos Bares Notables que hi ha al barri.

Seguim caminant per Defensa, ens trobarem amb el Paseje la Defensa, si bé avui és una galeria d’artistes antigament era una de les cases de les families riques de la ciutat, concretament dels Ezeiza que posteriorment es va convertir en una de les cases típiques dels barris de San Telmo i La Boca, un conventillo. Cases de renta durant l’època de la gran immigració. Si seguim fins a l’avinguda San Juan, on si ens agrada l’artm hi ha els dos museus d’aquest estil del barri, el Museo de Arte Moderno i el Contemporáneo. En canvi si el que us interessa és l’Antàrtida, haureu de seguir per Defensa fins a l’avinguda Juan de Garay i d’allí caminar direcció al riu fins al Paseo Colón.

Sigui com sigui, seguint per Defensa, arribarem al Parque Lezama, que antigament eren els jardins privats del Palacio Lezama, avui reconvertit en Museo de Historia Nacional. Un museu força recomanable, igual que passejar pel parc. Pels voltants del parc, sobre l’avinguda Brazil hi ha l’església Ortodoxa Rusa i a la cantonada amb Defensa, dos dels bars Notables del barri. Dos dels bars notables es troben sobre Defensa, un davant de la plaça Dorrego i l’altre a la cantonada amb Cochabamba. Potser aquest últim és el més recomanable per a la butxaca.

Per recórrer una mica el barri podem anar passejant pels carrers Bolíviar i Perú. Quan arribem al carrer Estados Unidos haurem de girar per anar a buscar el carrer Chacabuco on ens hi espera una de les façanes més boniques de la ciutat, presidida per una Senyera. Aquest edifici és la seu del Casal de Catalunya, on hi podem trobar un teatre, gastronomia catalana, una biblioteca amb llibres en català, activitats culturals típiques catalanes i la penya del Barça.

Sobre el mateix carrer hi ha un dels bars més famosos de la ciutat, Puerta Roja, on heu de demanar un chilli boom o si preferiu un pla més tranquil (o l’hora encara no és la recomanable) hi ha una de les llibreries de segona mà més xules de la ciutat. Una llibreria on res sembla al seu lloc però que el propietari té molt clar que té.

També sobre Chacabuco, al 955, hi ha la Casa Gallega i el Museo de la Immigración Gallega. Per aquesta zona de San Telmo, encara hi ha dos museus més, el del Títere i el de Historia del Traje.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s