Catalunya

Castell del Remei (La Noguera)

El Castell del Remei és una finca agrícola que es troba al terme municipal de Penelles, a la comarca de La Noguera, a la província de Lleida.

Els orígens d’aquesta explotació vitícola s’han d’atribuir a la família Girona, una família de la burgesia catalana procedents de Tàrrega. El Castell del Remei és considerat el celler més antic de Catalunya en elaboració i etiquetatge de vins fins a criança.

En els seus temps, aquest petit enclou català era l’exemple més viu del que passava a Europa, ja que els diferents membres de la família Girona, van anar viatjant per Europa estudiant el millor de cada país. Per exemple, a Anglaterra van estudiar enginyeria en plena Revolució Industrial, que els va permetre ser dels primers a mecanitzar els camps o a França van estudiar l’elaboració del vi, altres membres van estudiar comerç i finances. Tots aquests coneixements els van aplicar a la finca de la Torre del Remei, que després de passar per França, van adoptar la paraula Chateau, al català, Castell del Remei.

Els inicis no van ser fàcils, ja que pretenien fer vins en un indret de secà, així que van haver d’invertir, amb altres capitals privats per fer arribar l’aigua en aquestes terres. També van tenir dificultats perque volien vendre vi en una Catalunya rural on pràcticament tothom s’elaborava el seu propi vi o en podia d’aconseguir de barat. Per això, després d’estudiar la possibilitat d’exportar, van decidir participar en el finançament de la línia ferroviaria de Zaragoza a Barcelona, per tal de poder fer arribar el seu producte al port i així al món, ja que per terra, travessant els Pirineus, era gairebé una gesta impossible.

Amb les diverses generacions, el celler va aconseguir cert renom però finalment, l’últim Girona va morir sense descendència i el negoci va anar decaiguen a mans d’unes nebodes. Durant la Guerra Civil la zona va quedar pràcticament deserta, només alguns dels antics treballadors de la colònia hi vivien però desafortunadament, la finca va ser ocupada militarment i les instal·lacions utilitzades com a magatzem d’armes, fins

i tot, un polvorí explotà, ocasionant la mort de diverses persones.

Encara avui en dia es poden veure els antics dipòsits de fusta de castanyer, típica de zona, per a la fermentació del vi. Les instal·lacions formen part de la família Cusiné, amb Tomàs Cusiné al capdavant del negoci, qui el va adquirí en una subhasta estatal. Els vins elaborats sota l’emblema del Castell del Remei procedeixen de vinyes de la parcel·la però la gran majoria procedeixen de plantacions que tenen a la muntanya, a uns 700 metres d’altitud i formen part de la denominació d’origen dels Costers del Segre. Els vins del Castell del Remei estan ben valorats, ja que barregen vinyes autòctones com la garnatxa, l’ull de llebre, la crinyera, el trepat, la malvasia i el macabeu amb altres d’origen francès, que la família Girona, va importar, com el cabernet sauvingnon, el shyra, el chardonnay i el sauvignon blanc.

Durant les seves visites guiades es pot visitar les antigues i les actuals instal·lacions involucrades en l’elaboració, conservació, embotellament i emmagatzematge del vi.

La família Girona eren devots de la verge del Remei i en honor seu van edificar el santuari de la Verge del Remei al terreny de la colònia i fins i tot li van atorgar el seu nom a les seves terres. L’arquitecte del santuari va ser Antoni Fisas Plenas i Josep Obiols Palau l’encarregat de les pintures murals de l’interior.

Una part de l’edifici del celler ha estat reconvertit en enoteca on es pot adquirir diferents vins del grup empresarial i del celler Castell del Remei així com diversos llibres relacionats amb l’enologia i la família Girona. L’altra part és una sala d’exposicions, anomenada Lucilla Atilia, en honor a la primera propietària del Castell del Remei.

A més a més, pels que vulguin fer un dia complet, també hi ha una restaurant de cuina tradicional.

L’estany de la Plana, on de tant en tant s’hi veu gent navegant petites embarcacions a control remot, està al costat de la finca, donant-li un aire més naturista.

La festa major del Castell del Remei és el segon diumenge d’octubre i a la primavera celebren l’aplec. El territori del Castell del Remei es pot visitar per lliure i també es poden fer visites guiades, amb tast de vins. A més a més, el primer diumenge de novembre se celebra la Diada Europea de l’Enoturisme amb visites guiades gratuïtes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s