Catalunya

Penelles (La Noguera)

Penelles és un municipi de La Noguera a la província de Lleida amb 463 habitants, segons el cens del 2017 realitzat per Idescat. D’aquests 463, 265 són homes i 198 dones i si ho mirem per franges d’edat, només 54 són menors de 15 anys, 279 es troben entre els 15 i els 64 anys, 97 entre els 65 i els 84 i els 30 restants, majors de 85 anys. L’activitat econòmica agrícola de Penelles es basa, pràcticament, en el cultiu d’herbacis, amb 1.772 hectàrees cultivades a aquest tipus d’agricultura de les 2.084 totals. L’activitat ramadera està repartida entre porcins i bovins amb 17.424 i 937 caps respectivament. Però sense cap mena de dubte, el que ha fet famós aquest petit poble de La Noguera són els murals que decoren les parets dels seus edificis. Aquesta moda, ara estesa en diversos pobles del país, es duur a terme durant el Festival de Murals i d’Art Rural que es realitza a Penelles amb més de 80 murals, on hi ha fins i tot representat en Marc Marquez.

La proposta de pintar les parets de les cases i dels edificis públics de Penelles va sorgir del mateix poble, quan es van adonar que tot començava a estar una mica deixat. Actualment, ja tenen murals d’artistes de tot el món, amb temàtiques lliures i estil diversos. De fet, els veïns del poble que ofereixen la seva paret per pintar, no saben que s’hi trobaran fins que l’obra està acabada. Alguns dels artistes s’inspiren amb el poble, representant-hi escenes de la vida diària, de la natura que envolta on hi podem veure algunes de les aus en perill d’extinció, com per exemple la ganga o fins i tot, alguns dels veïns.

La veritat és que la iniciativa és molt bona perquè tots els turistes que atreu Penelles vénen a veure un museu a l’aire lliure. A la plaça de l’ajuntament hi ha la petita oficina de turisme on per 1€ et venen el mapa dels murals i al costat hi ha una sala d’exposicions amb objectes tradicionals catalans. Evidentment, ja hi ha altres pobles que han copiat aquesta manera d’atreure turistes, només ens queda visitar-los, com per exemple Torrefarrera, al Segrià.

A part dels murals, a Penelles podem visitar l’església o l’edifici de l’ajuntament a la plaça Major. Al poble també trobem una creu de terme d’estil gòtic del s.XV.

A diferència d’altres pobles, potser és millor visitar Penelles un dia qualsevol, per tal de poder recórrer els seus carrers tranquil·lament i fer fotografies dels murals sense gent pel voltant però si voleu veure Penelles en festes, s’hi ha d’anar l´últim cap de setmana d’agost o el primer diumenge de març, que es realitza la matança del porc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s