Catalunya

Penelles (La Noguera)

Penelles és un municipi de La Noguera a la província de Lleida amb 463 habitants, segons el cens del 2017 realitzat per Idescat. D’aquests 463, 265 són homes i 198 dones i si ho mirem per franges d’edat, només 54 són menors de 15 anys, 279 es troben entre els 15 i els 64 anys, 97 entre els 65 i els 84 i els 30 restants, majors de 85 anys.

L’activitat econòmica agrícola de Penelles es basa, pràcticament, en el cultiu d’herbacis, amb 1.772 hectàrees cultivades a aquest tipus d’agricultura de les 2.084 totals. L’activitat ramadera està repartida entre porcins i bovins amb 17.424 i 937 caps respectivament.

Penelles (La Noguera)

Breu història per parlar al bar

Quan parlem d’aquesta zona de Catalunya sempre hem de parlar del comte Ermengol IV d’Urgell, ja que fou l’encarregat de la conquesta del segle XI. Part de les terres de Penelles van ser donades al monestir de Gualter i la carta de poblement a Ramon Gombau, qui havia de construir un castell. Aquest castell va acabar a mans de l’ordre del Temple i posteriorment, com tantes altres propietats dels templers, després de la seva desaparació, va passar a l’ordre dels hospitalers.

Penelles a l’art

Però sense cap mena de dubte, el que ha fet famós aquest petit poble de La Noguera són els murals que decoren les parets dels seus edificis. Aquesta moda, ara estesa en diversos pobles del país, es duur a terme durant el Festival de Murals i d’Art Rural que es realitza a Penelles amb més de 80 murals, on hi ha fins i tot representat en Marc Marquez.

Penelles (La Noguera)

La proposta de pintar les parets de les cases i dels edificis públics de Penelles va sorgir del mateix poble, quan es van adonar que tot començava a estar una mica deixat. Actualment, ja tenen murals d’artistes de tot el món, amb temàtiques lliures i estil diversos. De fet, els veïns del poble que ofereixen la seva paret per pintar, no saben que s’hi trobaran fins que l’obra està acabada.

Alguns dels artistes s’inspiren amb el poble, representant-hi escenes de la vida diària, de la natura que envolta on hi podem veure algunes de les aus en perill d’extinció, com per exemple la ganga o fins i tot, alguns dels veïns.

Penelles (La Noguera)

La veritat és que la iniciativa és molt bona perquè tots els turistes que atreu Penelles vénen a veure un museu a l’aire lliure. A la plaça de l’ajuntament hi ha la petita oficina de turisme on per 1€ et venen el mapa dels murals i al costat hi ha una sala d’exposicions amb objectes tradicionals catalans.

Evidentment, ja hi ha altres pobles que han copiat aquesta manera d’atreure turistes, només ens queda visitar-los, com per exemple Torrefarrera, al Segrià.

Què visitar a Penelles

A part dels murals, a Penelles podem visitar l’església o l’edifici de l’ajuntament a la plaça Major. Al poble també trobem una creu de terme d’estil gòtic del s.XV.

Passant per la carretera que va de Linyola a Penelles us cridarà l’atenció un extens mur que amaga la antiga colònia agrícola de San Vicent Ferrer. A l’interior podreu veure l’església de Sant Vicent Ferrer del 1966.

Quan visitar Penelles

A diferència d’altres pobles, potser és millor visitar Penelles un dia qualsevol, per tal de poder recórrer els seus carrers tranquil·lament i fer fotografies dels murals sense gent pel voltant però si voleu veure Penelles en festes, s’hi ha d’anar l’últim cap de setmana d’agost o el primer diumenge de març, que es realitza la matança del porc.

Penelles (La Noguera)

Si vas a Penelles, pots completar la visita visitant el Castell del Remei o tirant cap a la part històrica de la Guerra Civil i anar a veure búnquers a Prexens i trinxeres de Bellmunt d’Urgell!

Podriem omplir l’entrada de fotografies de Penelles però molt millor si et deixem amb alguna sorpresa, no? Ja has visitat Penelles? Coneixes altres pobles que s’hagin reiventat amb l’art de carrer? Què et sembla fer una ruta d’aquest estil per Catalunya?

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.