Catalunya

Dipòsit del Pla de l’Aigua de Lleida

El dipòsit del Pla de l’Aigua de Lleida és una obra monumental de finals del s.XVIII, construït per emmagatzemar aigua i subministrar a la ciutat de Lleida aigua potable mitjançant un seguit de fonts repartides pel nucli antic.

Les obres del dipòsit es van iniciar el 1784 i van tardar 8 anys a acabar-se. L’edifici consisteix en 25 columnes que suporten 6 voltes de canó i que podien acollir 9 milions de litres d’aigua procedents del Canal de Pinyana, aigua del riu Noguera Ribagorçana. L’edifici té un respirador per tal de facilitar l’entrada d’aire al recinte i així mantenir l’aigua en bones condicions. Aquest respirador dóna directament a la plaça del Dipòsit i està dissimulat amb la font que guarneix la plaça. També a la plaça, que seria el sostre del dipòsit, s’hi pot veure a terra les marques de les columnes del dipòsit. L’orifici d’entrada d’aigua al dipòsit es troba al costat de les escales, les quals s’utilitzaven per baixar al dipòsit i procedir a la seva neteja.

La necessitat d’abastir la ciutat d’aigua potable va sorgir durant l’època medieval quan les escombraries, els fems i les restes de menjar es tiraven als carrers de la ciutat, fet que produïda malalties i epidèmies. El dipòsit, a part d’emmagatzemar l’aigua per abastir la població mitjançant les fonts, ja que a les cases encara no hi havia aigua corrent, també servia com a reserva d’aigua en cas de setge a Lleida.

Comentem aquí les altres fonts que es poden trobar per Lleida, relacionades amb el dipòsit, però a poc a poc els hi anirem dedicant les seves entrades corresponents: la font del Roser, la de l’Ensenyança, la de l’Hospital, la de la Costa del Jan i les desaparegudes de la plaça de la Catedral, la de Sant Francesc i la de Sant Joan o també coneguda com la de les Sirenes. Una altra font que ens trobem per la ruta és la Font de Sant Llorenç que és anterior al dipòsit, data de 1735 i la de la plaça Ramon Berenguer IV, davant de l’estació de trens.

Tot passejant pel Barri Antic ens traslladem al segle XVIII, període en què es van construir les fonts monumentals que distribuïen l’aigua del dipòsit del Pla de l’Aigua. La visita ens porta a les fonts de Sant Llorenç, de l’Ensenyança, del Roser, de l’Hospital, de la Costa del Jan i recordem les que hi havia a les plaçes de la Catedral, Sant Francesc i Sant Joan, per finalitzar a la font del Governador.

El que hauries de saber:

Recomanem portar calçat adequat per visitar el dipòsit, ja que el terra sempre està humit.

Dipòsit de l’Aigua de Lleida_Entrada pel carrer de Múrcia, 10. Dissabtes i diumenges de 12 a 14. Entrada Gratuïta. Visita 20 minuts. Per la festa major fan visites guiades gratuïtes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s